Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
09 August 2024
Ștefania EnachePortofoliul de clienți gestionat de Stratulat Albulescu este format, în special, din persoane juridice, cu capital străin sau românesc, majoritatea fiind firme consacrate în segmentul lor de activitate.
Adriana Dobre (Partner) si Bogdan Cimbru (Partner) |
Echipa de litigii are un rol semnificativ în activitatea firmei Stratulat Albulescu & Asociații (SAA), componenta de litigii ajungând la 15% - 20% din volumul total de activitate al biroului de avocatură. Departamentul include 12 profesioniști, împărțiți în trei grupuri de lucru distincte, fiecare dintre acestea fiind axat pe anumite tipuri de litigii. Coordonarea lor este asigurată de Roxana Catea (Counsel), Luiza Ionescu-Donoiu (Counsel) și Adriana Dobre (Partner). Totodată, Adriana este și coordonatorul întregului departament de litigii (Head of Litigation). „Dat fiind numărul semnificativ al avocaților din departament și experiența lor extrem de variată, suntem în măsură să acoperim eficient și cu o rată de succes mare absolut toată paleta de probleme prelitigioase sau litigioase de care se pot lovi societățile sau personele fizice”, punctează Adriana Dobre. Separat, litigiile din sfera dreptului penal (criminal law & while collar crime) sunt gestionate și coordonate de către Bogdan Cimbru, Partner.
Ritmul de lucru al avocaților axați pe această practică este unul efervescent, litigiile în care experții sunt implicați fiind unele complexe, cu atingere în zone diverse. Printre dosarele care acoperă o pondere semnificativă din timpul profesioniștilor SAA, se detașează disputele de contencios admnistrativ, în special cele de urbanism, litigiile de drept imobiliar, disputele privind răspunderea contractuală, disputele de drept societar, litigiile de muncă și insolvența.
„Având în vedere faptul că avem deja o echipă închegată de câțiva ani, putem spune că remarcăm o oarecare constantă în volumul de activitate. Litigiile au existat și vor fi mereu, românii având un apetit pentru litigare, doar tipologia acestora mai comportă fluctuații de la un moment la altul, în funcție de dificultățile survenite în economie la un moment dat”, precizează Adriana Dobre.
În acest context, interlocutoarea BizLawyer amintește litigiile din domeniul urbanismului, litigiile privind PUZ-urile nepuse pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București, anularea autorizațiilor de construire, anulare/actualizare PUG, litigii privind refuzul de eliberare a unor avize, acțiuni în despăgubiri și amendarea autorităților publice. „Există categorii de litigii pe care le putem numi constante în practica noastră, indiferent de contextul economico-social: litigiile în răspundere contractuală, insolvențe, litigii de muncă, litigii în materia asigurărilor, litigii de drept imobiliar (exproprieri, litigii cu ANRP)”, adaugă avocatul.
Crește vizibilitatea firmei de avocatură pe plan internațional
Portofoliul de clienți gestionat de Stratulat Albulescu este format, în special, din persoane juridice, cu capital străin sau românesc, majoritatea fiind firme consacrate în segmentul lor de activitate (servicii private de sănătate, industria de fitness, învățământ și educație, real estate, telecomunicații, retail, servicii bancare și de plăți, automotive). „O parte semnificativă dintre clienți ne-a fost alături de la înființarea societății sau încă din primii ani de activitate, iar alții ni s-au alăturat pe parcurs, ca urmare a recomandărilor primite. Deși poate suna drept slogan de marketing, nu este așa. Clienții care au interacționat cu noi pentru un mandat punctual, au continuat ulterior colaborarea cu echipa noastră pentru alte proiecte, dată fiind satisfacția anterioară pentru serviciile primite”, subliniază Partenerul SAA.
De asemenea, o parte semnificativă dintre mandatele pe care echipa SAA le gestionează vin din partea firmelor internaționale de avocatură, care nu au un birou local în România. „Astfel, am fost implicați în foarte multe proiecte pentru a asigura asistență juridică și reprezentare unor clienți internaționali, atât în mandate non-litigioase (chestionare privind mai multe jurisdicții) sau prelitigioase (opinii juridice a căror analiză vizează răspunsuri cheie la situația cu care se confruntă clientul), cât și în mandate care presupun reprezentarea clienților în fața instanțelor de judecată din România. Problemele de drept din respectivele spețe vizau dreptul proprietății intelectuale (contrafacere), drept vamal, formarea contractelor în dreptul românesc, răspundere pentru ruperea negocierilor cu rea credință, răspundere contractuală, neînțelegerile dintre asociați, insolvență”, explică Adriana Dobre.
Multe dintre mandatele pe care echipa le gestionează se bazează pe recomandările primite, fie de la clienții care au lucrat deja cu Stratulat Albulescu, fie de la alte firme de avocatură, cu care avocații au mai colaborat pe alte mandate. „În acest context, precizăm că suntem mai mult decât fericiți de consecvența și fidelitatea cu care clienții noștri au tratat relația profesională cu Stratulat Albulescu și pentru oportunitatea de a îi sprijini în fiecare provocare ce urmează. Credem că satisfacția clienților este justificată, date fiind eforturile noastre de a aloca fiecare proiect către cel mai potrivit avocat din echipă, de a lucra eficient în echipe de proiect formate din avocați cu senioritate diferită, de a avea o gândire strategică, pragmatică și orientată spre nevoile clientului, de a găsi abordări inovative și axate pe rezolvarea problemelor”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.
Firma de avocatură se mândrește cu o activitate intensă pe plan local, însă are o vizibilitate și notorietate tot mai mare și pe plan internațional (prin prisma mandatelor gestionate, listării în directoarele internaționale, prezenței la evenimentele de profil interacționale). „Am avut ocazia, în ultimii ani, să colaborăm cu firme de avocați de pe toate continentele. Voi enumera doar câteva exemple punctuale. În cursul acestui an am colaborat (prin oferirea de asistență juridică) cu o firmă de avocați din Germania pentru soluționarea unor aspecte legate de insolvența unei societăți din România. Totodată, am lucrat alături de o firmă de avocați din Italia pentru a asista un client al acelei societăți, in procedura de recuperare a sumelor plătite cu titlu de despăgubiri de la persoana responsabilă de producerea riscului asigurat. De asemenea, în prezent gestionăm un proiect complex de contrafacere, în cadrul căruia lucrăm alături de o societate de avocatură din Polonia. Un alt mandat încredințat recent de o firmă internațională de avocatură a privit probleme de drept vamal și proprietate intelectuală”, detaliază Adriana Dobre.
Reprezentanții SAA se declară bucuroși de faptul că eforturile lor pentru a dezvolta practica de Dispute resolution au fost recunoscute și în cadrul directoarelor internaționale de avocatură. Astfel, în ultima sa ediție, Chambers a inclus firma Stratulat Albulescu în band 4, iar Legal 500 a evidențiat-o la Firms to watch.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
Complexitatea unui dosar este influențată de mulți factori
Sunt mulți factori care pot influența complexitatea unui mandat: problema de drept dezbătută, care poate primi în jurisprudență rezolvări diferite, situația factuală dificil de înțeles (din cauza aspectelor tehnice) sau dificil de probat, atitudinea procesuală a părților, probele avute la dispoziție, caracterul inovator al dosarului.
„De foarte puține ori, am fost puși în situația de a spune că avem un litigiu simplu, care se soluționeze rapid și cu o soluție predictibilă. Mai degrabă, ne aflăm în situația inversă, în care cercetăm mult practica, spre a ști care trebuie să fie linia argumentativă acțiunii și cât de mult putem devoala argumente în primele acte de procedură depuse în dosar. Lucrul pe dosar este de multe ori un fel de mers pe sârmă în faza scrisă și dans după cum se cânta în faza orală a procesului civil. Dacă ar fi să amintim un mandat complex, aducem în discuție cererea pentru atragerea răspunderii civile delictuale pentru ruperea abuzivă și intempestivă a negocierilor privind încheierea unui contract de vânzare-cumpărare, pentru care clientul oferise un pret de peste 40 de milioane de euro. Dificultatea litigiului constă în a explica conceptul de bună-credință în negocieri și diferența fină dintre această obligație și dreptul de a rupe negocierile”, susține Partenerul SAA.
De altfel, alegerea celor mai complicate dosare din ultima perioadă este o provocare, întrucât majoritatea mandatelor în care avocații sunt implicați sunt caracterizate prin particularități specifice, caracter inovativ – generator de jurisprudență, caracter pronunțat tehnic, dosare care ridică probleme sensibile de drept, ce au primit dezlegări diferite în practică.
Multe dintre mandatele complexe ale Departamentului de Litigii sunt coordonate de Adriana Dobre – în calitate de Head of Dispute Resolution Department.
Echipa SAA este implicată atât în mandate cu elemente de extraneitate, cât și în mandate care pun în discuție mai multe arii de practică (contencios administrativ și achiziții publice, fiscal și civil, civil și insolvență, civil și penal etc).
Printre aceste proiecte, se remarcă un litigiu care izvorăște din încălcarea obligației Primarului General de a înscrie un PUZ pe ordinea de zi a CGMB, întrucât Primarul a invocat o multitudine de excepții și a apelat la diferite tertipuri procedurale, în speranța respingerii cererii de chemare în judecată (a revocat referatul de aprobare emis anterior de fostul Primar, a invocat o excepție de nelegalitate).
În aceeași linie se înscrie și un litigiu constând în obligarea Primarului la plata unor penalități și amenzi pentru neexecutarea unei obligații stabilită printr-o hotărâre judecătorească definitivă. „Este util să menționăm că nu am identificat foarte multe precedente în practică. Suplimentar acestui demers menționăm și un litigiu pentru atragerea răspunderii civilă delictuale a Primarului pentru prejudiciul cauzat prin neînscrierea PUZ-ului pe ordinea de zi a CGMB”, atrage atenția interlocutoarea BizLawyer.
Avocații SAA sunt implicați și într-un litigiu constând în actualizarea/anularea parțială a PUG, spre a reflecta realitatea factuală actuală. Particularitatea acestui litigiu este dată de caracterul pronunțat tehnic al argumentelor deduse judecății.
De asemenea, asigură reprezentarea unui client într-un litigiu în care clientul firmei reclamă abuzul de drept și solicită atragerea răspunderii civile delictuale ca urmare a depunerii abuzive a unui număr însemnat de petiții, cereri de chemare și judecată și plângeri nefondate, formulate în scopul de a obstrucționa liniștita exercitare a dreptului de proprietate.
Totodată, într-un alt dosar, SAA asigură reprezentarea unui client, care a solicitat obligarea pârâtului la plata unor servicii facturate, deși nu a avut contract scris, care să consființească derularea relației contractuale.
În plus, în materie de arbitraj, în prezent societatea de avocatură este implicată în acțiunea în anularea unei sentințe arbitrale pronunțată de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României și în procedurile de executare a mai multor hotârâri arbitrale pronunțate în alte state.
„În domeniul penal-comercial (și aici ne referim la noul drept penal adaptat la nevoile clienților de business) gestionăm dosare/proiecte atât pentru clienți de anvergură, cât și pentru clienți care, deși nu au o cifra de afaceri foarte mare, se confruntă cu probleme juridice interesante și sofisticate. Este de prisos să mai spunem că indiferent de dimensiunea clientului, dedicarea și implicarea noastră rămân aceleași. Cu o experiență profesională de peste 15 ani, cu mii de dosare gestionate în toate fazele procesuale și în fața instanțelor de cel mai înalt grad de jurisdicție, echipa noastră face față atât cerințelor clienților noștri cât și jurisprudenței aflată în continuă evoluție”, menționează Bogdan Cimbru, Partener SAA, cel care împreună cu un avocat colaborator gestionează departamentul de drept penal în cadrul firmei.
„Având în vedere numărul și complexitatea mandatelor, suntem încrezători și optimiști că deținem toate resursele necesare gestionării cu succes a mandatelor încredințate. Departamentul de litigii este alcătuit din trei echipe distincte, dar compacte care cuprind toate specializările ce se subsumează conceptului de dispute resolution. Avem avocați cu experință profesionala semnificativă, care se bucură de o bună reputație, dar și avocați tineri, cu minte iscoditoare și dorința de a crește, ceea ce ne permite să oferim suport juridic full service eficient.
Deopotrivă menționăm și experiența bogată a avocaților coordonatori, care le permite asigurarea unei strategii optime, speculând astfel pârghiile procesuale care pot fi exploatate cu succes în fiecare caz în parte și la momentul oportun. Toate aceste resurse pe care le avem la îndemână se îmbină armonios cu specialiștii externi cu care colaborăm când situația o impune (executori judecătorești, firme de traduceri, experți cu diverse specializări sau chiar avocați străini)”, încheie Adriana Dobre.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 31 / 1801 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Roxana Bumbac - Buture, Legal & Compliance Manager Nestlé România și Republica Moldova, membră a comitetului de management al companiei și Antitrust Lead SEE, a cărei intervenție într-o speță cu implicații transfrontaliere a fost a recunoscută la nivel global și încununată cu decernarea unui premiu: „În următoarea perioadă voi acorda o atenție deosebită rolurilor recent atribuite, iar în viitorul mai îndepărtat nu exclud posibilitatea de a trece către un rol cu responsabilități de management și leadearship chiar mai mari decât cele deținute acum”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
INTERVIU | Din vorbă în vorbă cu Alexandru Iorgulescu, promovat recent pe poziția de Partener la ZRVP: ”Capacitatea de anticipare a mișcărilor adversarului, posibilitatea de a vedea conexiuni acolo unde acestea nu sunt evidente intră în ceea ce eu consider talent. Acesta nu oferă garanția succesului în avocatură, întrucât trebuie dublat de cunoștințe temeinice de drept, de deprinderea tehnicilor de argumentare ̸ persuasiune, de o pregătire minuțioasă a fiecărui caz. Ceea ce se adaugă la talent pentru a completa rețeta succesului în avocatură se poate obține numai prin muncă susținută”
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...