
Asistența acordată UiPath, printre proiectele de o mare complexitate ale echipei de IP de la Filip & Company. Monica Stătescu (Counsel): Ne așteptăm ca zona IT să fie extrem de activă și anul acesta. Apar din ce în ce mai multe start-up-uri în domeniul dezvoltării de software, iar firmele cu renume investesc în dezvoltarea de noi tehnologii
13 Februarie 2020
Ștefania EnachePentru echipa axată pe practica de IP, din cadrul Filip & Company, 2019 a fost un an cu multe provocări profesionale și plin de proiecte interesante.
![]() |
Monica Stătescu (Counsel) - Filip & Company |
Provocările momentului pentru companii, în zona Proprietății Intelectuale, apar din gestionarea activității și utilizării internetului, dar și din social media și din adaptarea la dezvoltarea de produse și tehnologii noi, cu capabilități aparte, cum este inteligența artificial, de exemplu. Avocații axați pe Dreptul Proprietății Intelectuale trebuie să identifice soluțiile cele mai bune pentru a proteja afacerile în fața noilor tendințe. „Legislația noastră generală în domeniul proprietății intelectuale datează de peste 20 de ani și suntem provocați să o interpretăm și reinterpretăm în era internetului și a software-ului inteligent”, atrage atenția Monica Stătescu, counsel Filip & Company.
Era în care trăim este a unui nou tip de creatori de conținut, așa cum sunt bloggerii, vloggerii etc. Ei folosesc diverse platforme online pentru a-și expune creațiile și sunt la granița dintre creatori/ jurnaliști/artiști/oameni de publicitate. Activitatea acestor creatori nu își găsește întotdeauna corespondentul și reglementarea clară în legislația existentă.
„Cred că, din perspectiva IP, ne aflăm într-un moment de reflecție și expectativă. Din zona Uniunii Europene există semnale clare de interes și analiză profundă cu privire la necesitatea unor modificări și actualizări a legislației europene în lumina noilor tehnologii, prefigurate la acest moment de recomandări și principii generale cum sunt cele privind etica în dezvoltarea inteligenței artificiale emise anul trecut de către grupul de experți numit în acest sens de Comisia Europeană”, arată Monica Stătescu.
Avocatul adaugă faptul că, din perspectivă locală, se așteaptă dezvoltarea și adoptarea unei strategii a României privind inteligența artificială. „Înțelegem că se află în lucru la Guvern. De asemenea, se află în lucru la organele competente transpunerea noii directive europene privind drepturile de autor cu impact în zona de online și așteptăm cu interes propunerea legislativă în acest sens și dezbaterile publice aferente care ne așteptăm să aibă loc anul acesta”, detaliază expertul.
Un an bogat în proiecte
Pentru echipa axată pe practica de IP, din cadrul Filip & Company, 2019 a fost un an cu multe provocări profesionale și plin de proiecte interesante. Cele mai interesante proiecte în care avocații s-au implicat au fost în zona de IT, respectiv protejarea, dezvoltarea, transferul și licențierea produselor de software, dar și în zona altor drepturi de autor, respectiv dobândirea drepturilor și protejarea creațiilor literare, artistice și tehnice. „Ne așteptăm ca zona IT să fie extrem de activă și anul acesta. Apar din ce în ce mai multe start-up-uri în domeniul dezvoltării de software, iar firmele cu renume investesc în dezvoltarea de noi tehnologii pentru a se menține relevante într-o piață în continuă si rapidă dezvoltare”, declară Monica Stătescu.
Avocatul nominalizează printre proiectele de amploare și de o mare complexitate, derulate în ultima perioadă, asistența acordată UiPath, lider al industriei de Robotic Process Automation, cu privire la restructurarea drepturilor de proprietate intelectuală ale grupului și asigurarea respectării regulilor de control al exporturilor. Pentru echipa Filip & Company acesta a fost un proiect complex, cu multe provocări, dar extrem de interesant și plin de satisfacții. Proiectul a necesitat ample cunoștințe tehnice, coordonarea cu avocați din Statele Unite și interacțiunea cu autorități de stat.
„De asemenea, în 2019 am demarat și implementat două proiecte ample de protejare a drepturilor de autor, unul dintre acestea în beneficiul uneia dintre cele mai mari companii active în domeniul training-ului și consultanței în domeniile leadership, cultură de echipă și de organizație, iar celălalt pentru unul din cele mai mari grupuri românești active în industria energiei cu privire la software-ul dezvoltat de divizia sa IT”, mai spune Monica Stătescu.
De foarte multe ori, componenta de IP este foarte importantă și în segmentul tranzacțiilor de M&A, mai ales când se face vânzarea unei filiale parte dintr-un grup, în cadrul căruia, de cele mai multe ori, societatea-mamă și nu filiala este cea care deține drepturile IP.
„În asemenea situații are loc un proces complex de de-branding și re-branding și de separare din perspectiva IP a societății-mamă de filială, care în termeni juridici se traduce de multe ori într-un aranjament contractual tranzitoriu în care filiala poate folosi în mod temporar mărcile și sistemele IT ale mamei cu obligația de a se separa de ele într-un anumit termen maximal. Asemenea aranjamente se regăsesc îndeosebi la achizițiile în domeniul bancar, în care banca-fiică este de obicei complet dependentă din punct de vedere tehnic și IP de banca-mamă. În achizițiile din sistemul bancar aspectele de IT sunt extrem de importante și primesc o atenție specială nu doar din prespectivă tehnică ci și juridică, viabilitatea sistemelor IT și deținerea și folosirea lor legală fiind vitale pentru o bancă”, detaliază expertul.
![]() Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică |
Cerințele clienților
Referindu-se la clienții cu care Filip & Company colaborează, Monica Stătescu menționează faptul că, în general, este vorba despre clienți cu un anumit grad de sofisticare, care înțeleg valoarea produsului pe care l-au realizat și necesitatea protejarii lui. „Vorbim aici de multinaționale care au exercițiul și tradiția acestei preocupări la nivel de grup, dar și companii al căror produs principal are o componentă puternică de IP, de exemplu, dezvoltatori de software, companii active în domeniul artistic, arhitecți etc.”, punctează avocatul.
Cerințele acestor clienți variază. În general, ei solicită asistență cu privire la asigurarea protecției și înregistrării drepturilor de IP, asistență în redactarea și negocierea contractelor de dezvoltare, transfer sau licențiere a drepturilor de IP, precum și asistență în procese complexe de restructurare a drepturilor IP la nivel de grup.
De asemenea, există clienți care apelează la firma de avocatură atunci când sunt implicați într-o dispută pe teme de IP sau când un potențial cumpărător al business-ului dorește să fie asigurat că drepturile de proprietate intelectuală legate de business sunt valabil obținute și aparțin target-ului.
„Anul trecut cele mai frecvente solicitări ale clienților au fost cu privire la protejarea IP-ului pe care l-au dezvoltat, deci avem motive să credem că conștientizarea valorii drepturilor de IP și a riscurilor în cazul folosirii de IP fără de drept a crescut. Cred că pentru acest lucru trebuie să multumim industriei de IT care este driver-ul acestei conștientizări în rândul tuturor creatorilor de IP prin crearea de noi și noi produse și tehnologii valoroase care se cer protejate”, a conchis Monica Stătescu.

Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1634 / 1981 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...