ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Asistența acordată UiPath, printre proiectele de o mare complexitate ale echipei de IP de la Filip & Company. Monica Stătescu (Counsel): Ne așteptăm ca zona IT să fie extrem de activă și anul acesta. Apar din ce în ce mai multe start-up-uri în domeniul dezvoltării de software, iar firmele cu renume investesc în dezvoltarea de noi tehnologii

13 Februarie 2020   |   Ștefania Enache

Pentru echipa axată pe practica de IP, din cadrul Filip & Company, 2019 a fost un an cu multe provocări profesionale și plin de proiecte interesante.

Monica Stătescu (Counsel) - Filip & Company

 
 
Provocările momentului pentru companii, în zona Proprietății Intelectuale, apar din gestionarea activității și utilizării internetului, dar și din social media și din adaptarea la dezvoltarea de produse și tehnologii noi, cu capabilități aparte, cum este inteligența artificial, de exemplu. Avocații axați pe Dreptul Proprietății Intelectuale trebuie să identifice soluțiile cele mai bune pentru a proteja afacerile în fața noilor tendințe. „Legislația noastră generală în domeniul proprietății intelectuale datează de peste 20 de ani și suntem provocați să o interpretăm și reinterpretăm în era internetului și a software-ului inteligent”, atrage atenția Monica Stătescu, counsel Filip & Company.


Era în care trăim este a unui nou tip de creatori de conținut, așa cum sunt bloggerii, vloggerii etc. Ei folosesc diverse platforme online pentru a-și expune creațiile și sunt la granița dintre creatori/ jurnaliști/artiști/oameni de publicitate. Activitatea acestor creatori nu își găsește întotdeauna corespondentul și reglementarea clară în legislația existentă.

„Cred că, din perspectiva IP, ne aflăm într-un moment de reflecție și expectativă. Din zona Uniunii Europene există semnale clare de interes și analiză profundă cu privire la necesitatea unor modificări și actualizări a legislației europene în lumina noilor tehnologii, prefigurate la acest moment de recomandări și principii generale cum sunt cele privind etica în dezvoltarea inteligenței artificiale emise anul trecut de către grupul de experți numit în acest sens de Comisia Europeană”, arată Monica Stătescu.

Avocatul adaugă faptul că, din perspectivă locală, se așteaptă dezvoltarea și adoptarea unei strategii a României privind inteligența artificială. „Înțelegem că se află în lucru la Guvern. De asemenea, se află în lucru la organele competente transpunerea noii directive europene privind drepturile de autor cu impact în zona de online și așteptăm cu interes propunerea legislativă în acest sens și dezbaterile publice aferente care ne așteptăm să aibă loc anul acesta”, detaliază expertul.




Un an bogat în proiecte

Pentru echipa axată pe practica de IP, din cadrul Filip & Company, 2019 a fost un an cu multe provocări profesionale și plin de proiecte interesante. Cele mai interesante proiecte în care avocații s-au implicat au fost în  zona de IT, respectiv protejarea, dezvoltarea, transferul și licențierea produselor de software, dar și în zona altor drepturi de autor, respectiv dobândirea drepturilor și protejarea creațiilor literare, artistice și tehnice. „Ne așteptăm ca zona IT să fie extrem de activă și anul acesta. Apar din ce în ce mai multe start-up-uri în domeniul dezvoltării de software, iar firmele cu renume investesc în dezvoltarea de noi tehnologii pentru a se menține relevante într-o piață în continuă si rapidă dezvoltare”, declară Monica Stătescu.

Avocatul nominalizează printre proiectele de amploare și de o mare complexitate, derulate în ultima perioadă, asistența acordată UiPath, lider al industriei de Robotic Process Automation, cu privire la restructurarea drepturilor de proprietate intelectuală ale grupului și asigurarea respectării regulilor de control al exporturilor. Pentru echipa Filip & Company acesta a fost un proiect complex, cu multe provocări, dar extrem de interesant și plin de satisfacții. Proiectul a necesitat ample cunoștințe tehnice, coordonarea cu avocați din Statele Unite și interacțiunea cu autorități de stat.

„De asemenea, în 2019 am demarat și implementat două proiecte ample de protejare a drepturilor de autor, unul dintre acestea în beneficiul uneia dintre cele mai mari companii active în domeniul training-ului și consultanței în domeniile leadership, cultură de echipă și de organizație, iar celălalt pentru unul din cele mai mari grupuri românești active în industria energiei cu privire la software-ul dezvoltat de divizia sa IT”, mai spune Monica Stătescu.

De foarte multe ori, componenta de IP este foarte importantă și în segmentul tranzacțiilor de M&A, mai ales când se face vânzarea unei filiale parte dintr-un grup, în cadrul căruia, de cele mai multe ori, societatea-mamă și nu filiala este cea care deține drepturile IP.

„În asemenea situații are loc un proces complex de de-branding și re-branding și de separare din perspectiva IP a societății-mamă de filială, care în termeni juridici se traduce de multe ori într-un aranjament contractual tranzitoriu în care filiala poate folosi în mod temporar mărcile și sistemele IT ale mamei cu obligația de a se separa de ele într-un anumit termen maximal. Asemenea aranjamente se regăsesc îndeosebi la achizițiile în domeniul bancar, în care banca-fiică este de obicei complet dependentă din punct de vedere tehnic și IP de banca-mamă. În achizițiile din sistemul bancar aspectele de IT sunt extrem de importante și primesc o atenție specială nu doar din prespectivă tehnică ci și juridică, viabilitatea  sistemelor IT și deținerea și folosirea lor legală fiind vitale pentru o bancă”, detaliază expertul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 
Cerințele clienților

Referindu-se la clienții cu care Filip & Company colaborează, Monica Stătescu menționează faptul că, în general, este vorba despre clienți cu un anumit grad de sofisticare, care înțeleg valoarea produsului pe care l-au realizat și necesitatea protejarii lui. „Vorbim aici de multinaționale care au exercițiul și tradiția acestei preocupări la nivel de grup, dar și companii al căror produs principal are o componentă puternică de IP, de exemplu, dezvoltatori de software, companii active în domeniul artistic, arhitecți etc.”, punctează avocatul.

Cerințele acestor clienți variază. În general, ei solicită asistență cu privire la asigurarea protecției și înregistrării drepturilor de IP, asistență în redactarea și negocierea contractelor de dezvoltare, transfer sau licențiere a drepturilor de IP, precum și asistență în procese complexe de restructurare a drepturilor IP la nivel de grup.

De asemenea, există clienți care apelează la firma de avocatură atunci când sunt implicați într-o dispută pe teme de IP sau când un potențial cumpărător al business-ului dorește să fie asigurat că drepturile de proprietate intelectuală legate de business sunt valabil obținute și aparțin target-ului.

„Anul trecut cele mai frecvente solicitări ale clienților au fost cu privire la protejarea IP-ului pe care l-au dezvoltat, deci avem motive să credem că conștientizarea valorii drepturilor de IP și a riscurilor în cazul folosirii de IP fără de drept a crescut. Cred că pentru acest lucru trebuie să multumim industriei de IT care este driver-ul acestei conștientizări în rândul tuturor creatorilor de IP prin crearea de noi și noi produse și tehnologii valoroase care se cer protejate”, a conchis Monica Stătescu.



Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1357 / 1704
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...