ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cele mai importante modificări ale legislației insolvenței, propuse într-un proiect de lege adoptat de Guvern, sunt analizate de avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații. Cătălina Mihăilescu (Partener): Măsura în care aceste reglementări se vor dovedi eficiente în practică depinde nu numai de instituirea unui cadru legislativ mai clar și coerent, dar și de modalitatea în care acesta va fi aplicat și interpretat de participanții la proceduri

18 Aprilie 2022   |   Ștefania Enache

Expertul Țuca Zbârcea & Asociații este de părere că dincolo de obiectivul european constând în atenuarea diferențelor destul de importante dintre reglementările existente în statele membre în domeniul pre-insolvenței, la nivel național modificările își propun crearea unui cadru legislativ care să favorizeze un grad de recuperare mai mare și mai rapid, coroborat cu reducerea costurilor aferente acestor operațiuni și cu menținerea afacerilor în funcțiune.

Cătălina Mihăilescu, Partener în cadrul departamentului de Litigii al Tuca Zbârcea & Asociatii

 
 
România este obligată ca, până la data de 17 iulie 2022, să implementeze Directiva (UE) 2019/1023 privind restructurarea și insolvența.Urmărind acest scop, Executivul a propus o serie de modificări și completări la Legea nr. 85/2014.Proiectul de lege adoptat de Guvern include o serie de prevederi importante, care produc schimbări în acest domeniu. Cătălina Mihăilescu, Partener în cadrul departamentului de Litigii al Țuca Zbârcea & Asociații, specializat în proceduri de prevenire a insolvenței și insolvență, subliniază că aspectele care trebuie avute în vedere atât de consultanți, cât și de companii sunt cele referitoare la procedurile de prevenire a insolvenței.


„În contextul în care procedura mandatului ad-hoc a fost extrem de rar întâlnită în practică, iar cea a concordatului preventiv, deși ceva mai des utilizată, a înregistrat o rată de succes scăzută, modificările cele mai importante vizează exact aceste proceduri. Totodată, în scopul eficientizării în general a procedurilor de insolvență și de pre-insolvență s-a urmărit introducerea unor mecanisme de avertizare timpurie, care să permită identificarea circumstanțelor care ar putea da naștere probabilității insolvenței”, argumentează avocatul.

Expertul Țuca Zbârcea & Asociații este de părere că dincolo de obiectivul european constând în atenuarea diferențelor destul de importante dintre reglementările existente în statele membre în domeniul pre-insolvenței, la nivel național modificările își propun crearea unui cadru legislativ care să favorizeze un grad de recuperare mai mare și mai rapid, coroborat cu reducerea costurilor aferente acestor operațiuni și cu menținerea afacerilor în funcțiune.
Cele mai importante modificări propuse

Proiectul de lege adoptat de Guvern propune o serie de modificări cu impact semnificativ.

De exemplu, o modificare importantă în materia reglementărilor aplicabile concordatului preventiv vizează suspendarea executărilor silite. Astfel, proiectul prevede suspendarea de drept de la data deschiderii procedurii a tuturor executărilor silite inițiate împotriva debitorului aflat în dificultate, precum și imposibilitatea inițierii unor executări noi. „Suspendarea operează pentru o perioadă limitată de patru luni, cu posibilitatea prelungirii în anumite condiții, măsura reprezentând un mijloc eficient pentru a permite debitorului negocierea planului de restructurare cu creditorii”, menționează Cătălina Mihăilescu.

O altă modificare relevantă vizează condițiile de aprobare a planului de restructurare, scopul acesteia fiind instituirea unui mecanism de aprobare mai flexibil, care să asigure o rată de succes mai mare.

„Cu titlu general, modificările propuse în contextul obligației de a implementa Directiva (UE) 2019/1023 au vocația de a aduce un plus de flexibilitate și libertate de negociere între debitor și creditori. De asemenea, declanșarea timpurie a unor proceduri de pre-insolvență inițiate la primele semne în care debitorul ajunge în situații de dificultate creează premisele maximizării șanselor de recuperare a creanțelor. Măsura în care aceste reglementări se vor dovedi eficiente în practică depinde însă nu numai de instituirea unui cadru legislativ mai clar și coerent, dar și de modalitatea în care acesta va fi aplicat și interpretat de participanții la proceduri”, explică Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.

Analizele făcute de specialistul firmei de avocați pe proiectul de lege adoptat de Guvern evidențiază faptul că noțiunea de „dificultate”, care reprezintă premisa de la care pot fi accesate procedurile de pre-insolvență, este destul de generală și va putea da naștere unor interpretări diferite, de natură a crea o practică neunitară. „Din acest motiv, ar fi fost utilă o circumstanțiere mai clară a acestei noțiuni”, punctează avocatul intervievat de BizLawyer.

De asemenea, în materia insolvenței, problema creanțelor curente, regimul juridic aplicabil acestora, protecția creditorilor curenți și eficiența mijloacelor de care pot beneficia aceștia creează în continuare dificultăți și interpretări diferite în practică, care ar putea fi evitate prin reglementări mai clare, orientate către rezultate concrete și predictibile.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.


Semnale care indică o intensificare a activității în materia insolvenței


Contextul actual macroeconomic și evidenta încetinire a creșterii economice sunt semnale care conduc spre ideea unei intensificări a activității în materia insolvenței. Avocații estimează că sectoarele cele mai afectare sunt cele în care criza economică s-a manifestat mai evident precum domeniul energiei, construcțiilor, comerțul sau HoReCa.

În primul trimestru al anului 2022, echipa Țuca Zbârcea & Asociații a continuat să ofere asistență juridică și reprezentare în proiecte importante de insolvență cu întindere mare în timp.

Totodată, firma de avocatură a primit o serie de mandate noi atât din partea creditorilor, cât și din partea debitorilor. „Obiectivul nostru principal este acela de a identifica corect situația economică și juridică a fiecărui client și, pornind de la aceasta, să propunem soluții juridice cât mai rapide și eficiente care să răspundă intereselor clienților”, precizează Cătălina Mihăilescu.

De altfel, în ultimii doi ani, casa de avocatură a gestionat proiecte importante atât din perspectiva mizei economice aflate în dispută, cât și a problemelor de drept complexe, care adesea au implicații și presupun aplicarea unor reglementări din diferite arii de drept, grefate evident pe o componentă de insolvență.
Avocații au acordat asistență unor creditori care au finalizat cu succes planuri de reorganizare sau unor creditori care și-au putut recupera creanțe semnificative, precum și unor investitori care au achiziționat active importante în cadrul unor proceduri de valorificare derulate în contextul insolvenței.

În cadrul firmei Țuca Zbârcea & Asociații există un nucleu de trei avocați care gestionează în mod curent proiecte de insolvență, însă de multe ori aceste mandate necesită o cooperare strânsă și cu avocați din alte departamente ale firmei, inclusiv financiar-bancar, fiscalitate imobiliar etc.  

„Dincolo de o stăpânire perfectă a reglementărilor aplicabile în această materie, o bună cunoaștere a practicii dezvoltate, consider că este foarte important ca un avocat ce activează în domeniul insolvenței să fie informat corespunzător cu privire la contextul economic general și, totodată, să înțeleagă modul de funcționare a mecanismelor economice și financiare caracteristice fiecărui proiect”, atrage atenția Cătălina Mihăilescu.

Echipa de specialiști dedicată practicii de insolvență s-a implicat în multe mandate relevante pentru economia locală și regională.

Cel mai dificil proiect de anul trecut a vizat asistarea cu succes a unui creditor ce deținea creanțe semnificative împotriva unui debitor insolvent, dificultatea proiectului fiind determinată de disputele conexe multiple și complexe născute pe fondul demersurilor de recuperare a creanțelor curente.

„Alte proiecte importante și dificile anul trecut au presupus aplicarea coordonată a prevederilor Regulamentului (UE) 2015/848 cu legislația națională din materia insolvenței. Dificultatea proiectelor a fost determinată de situația specială și de lipsa unei practici naționale cu privire la aplicarea coroborată a celor tipuri de reglementări. În aceste condiții, pozițiile procesuale exprimate de noi au avut, în mod cert, caracter de inovație”, a conchis Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 102 / 6035
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss a asistat un sindicat de bănci în legătură cu acordarea unei facilități de credit către Romgaz S.A. în cadrul tranzacției de preluare a participaţiei Exxon în proiectul de gaze din Marea Neagră
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | M&A | Competition
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...