ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consultanța aferentă proiectelor de regenerabile, în special solar și vânt, a urcat subtanțial ca pondere absolută în portofoliul Vlăsceanu, Ene și Asociații. De vorbă cu partenerul Daniel Vlăsceanu despre cele mai sensibile aspecte ale industriei, proiecte, planuri și clienți

01 Martie 2021   |   Ștefania Enache

Firma are în prezent șase avocați dedicați practicii de Energie, coordonatorul echipei fiind Daniel Vlăsceanu.

Daniel Vlăsceanu, Partener Vlăsceanu, Ene ?i Asocia?ii

 
 
Vlăsceanu, Ene și Asociații este una dintre firmele de avocatură cu o prezență notabilă în practica de Energie, cele mai multe dintre proiectele instrumentate de echipă fiind strâns legate de acest sector, în special pe segmentele de țiței și gaze sau regenerabile. Experiența vastă a profesioniștilor în acest domeniu le permite să ofere o imagine fidelă a modului în care afacerile din energie au evoluat în perioada de după declanșarea pandemiei de COVID- 19. Daniel Vlăsceanu, Partener Vlăsceanu, Ene și Asociații, menționează faptul că, deși în lunile de început ale anului 2020 s-a simțit, în interacțiunea cu clienții, șocul psihologic al pandemiei, proiectele demarate anterior crizei medicale au continuat.

Proiectele din domeniul energiei sunt unele cu ciclu lung de implementare. Prin urmare, șocul pandemic nu avea cum să le stopeze brusc. „În consecință, deși în prima jumătate a anului, proiectele au mers ușor ascendent, în a doua parte a anului, am simțit intrarea proiectelor de țitei și gaze pe o pantă ușor descendentă (i.e. în mod natural, clienții tradiționali au adoptat o politică de renegociere costuri/ downgrade justificat de prețul scăzut al barilului și cererea restrânsă). Însă, tot pe partea de țitei și gaze, odată cu re-poziționarea pe piața serviciilor petroliere a unor jucători internaționali (i.e. downsizing pe activitatea din România) anunțată chiar din prima parte a anului, am început (în a doua jumătate a anului) proiecte alături de parteneri locali interesați în preluarea golului lăsat pe piața românească de „cei mari” care doresc să se restrângă în piața de profil din România”, explică Daniel Vlăsceanu.

Avocatul amintește faptul că proiectele de upstream oil and gas au continuat (în România, nu se poate închide/ restrânge producția de pe o zi pe alta; doar în Middle East, închiderea/ micșorarea producției se poate face extrem de rapid și cu costuri mici). Chiar dacă cererea de țiței a scăzut, clienții firmei de avocatură (axați în principal pe piața de gaze) au continuat producția și proiectele.

Expertul se declară optimist vizavi de deschiderea Rundei XI de către ANRM în anul 2021. El este de părere că trendul inițiat spre finalul anului 2020 de către partenerii locali din piața serviciilor petroliere va crește subtanțial în 2021 datorită calității ridicate a serviciilor dispobile acum la prețuri mai accesibile. În plus, cei doi mari actori ai pieții locale de oil and gas (Romgaz și OMV Petrom) au anunțat deja proiecte interesante pentru 2021. „Sperăm și în eliminarea obstacolelor legislative & fiscale care împiedică dezvoltarea proiectului Neptun Deep, precum și în clarificarea poziției ExxonMobil, astfel încât în 2021 să se ia decizia de investiție”, nuanțează avocatul.

De asemenea, activitatea pe partea de regenerabile a „explodat” exponențial. „În contextul Green Deal-ul promovat la nivel european, focusul acordat decarbonării/ tehnologiilor verzi și necesității atingerii de România a țintei de 30,7% energie verde până în 2030, consultanța aferentă proiectelor de regenerabile (în special, solar și vânt) a urcat subtanțial ca pondere absolută în portofoliul nostru (aproape egalând activitatea aferentă proiectelor petroliere). Reținând faptul că firma noastră are o istorie scurtă de doar puțin peste patru ani de zile, putem afirma că 2020 a fost cel mai bun an până în prezent”, precizează Partenerul Vlăsceanu, Ene și Asociații.
Diversificarea serviciilor solicitate de clienți

Pandemia a dus și la o diversificare a serviciilor solicitate de clienți. Astfel, imediat după declanșarea crizei medicale, clienții firmei de avocatură au venit către consultanți cu noi cereri decât cele de până acum, care erau specifice practicii de Energie. În acest context, profesioniștii Vlăsceanu, Ene și Asociații au primit solicitări variate, în special pe partea de dreptul muncii, cuplat cu solicitări privind aspectele operaționale (i.e. implementarea regulilor de distanțare socială la birou/ telemunca/ organizarea activității etc).

„Dacă serviciile noastre erau solicitate, ca regulă, în cadrul unor proiecte ce ies din sfera activității obișnuite a clienților noștri, solicitările primite odată cu începerea crizei medicale au început să privească și aspecte de day2day business. Asemenea solicitări pot determina un flux (relativ) constant de activitate, și pot asigura un cash flow relativ stabil (ceea ce, în domeniul avocaturii – activitate prin esență fluctuantă – poate reprezenta un mare avantaj)”, subliniază Daniel Vlăsceanu.

Proiecte, clienți, planuri


Portofoliul de clienți deținut de firma Vlăsceanu, Ene și Asociații în practica de Energie include, cu două excepții, filiale locale ale grupurilor străine specializate pe energie.

„Clienții Vlăsceanu, Ene și Asociații sunt în exclusivitate entități private, fără a avea în acționat entități/ reprezentanți ai statului. Clienții noștri sunt producători privați (de gaz), furnizori de servicii petroliere și operatori de parcuri eoliene și/ sau solare.
Clientul tipic apelează la serviciile Vlăsceanu, Ene și Asociații pe chestiuni nișate, în care experiența membrilor echipei de avocați poate face diferența: durata obținerii anumitor autorizații/ aprobări, licitații publice servicii petroliere, litigii implicând aspecte specifice exclusiv industriei upstream petroliere etc. Nu în puține cazuri, clienții Vlăsceanu, Ene și Asociații colaborează cu alte firme de avocatură pe chestiuni ce exced cadrului specific energiei (Vlăsceanu, Ene și Asociații fiind reținut în a acorda asistență în aspecte ce nu sunt intrinsec legate de energie)”, subliniază Partenerul Vlăsceanu, Ene și Asociații.

Firma are în prezent șase avocați dedicați practicii de Energie, coordonatorul echipei fiind Daniel Vlăsceanu.
Experiența bogată în această practică se reflectă și în proiectele pe care avocații le-au derulat pe parcursul anului trecut. Astfel, echipa a fost implicată într-un proiect de dezvoltare a peste 1.000 MW (solar și vant). Proiectul presupune negocierea contractului de servicii dintre beneficiar (i.e. clientul Vlăsceanu, Ene și Asociații) și dezvoltatorul proiectului; preluarea companiilor de proiect; due diligence cu privire la fiecare etapă de dezvoltare a proiectului până la stadiul de ready-to-built (i.e. securizare terenuri, obținere aprobări – inclusiv autorizație de construire și autorizație de înființare facilități de producție ANRE). Dacă se va materializa la capacitarea previzionată, va fi cel mai mare proiect de energie regenerabilă din România.

De asemenea, Vlăsceanu, Ene și Asociații a oferit servicii due diligence într-un proiect de dezvoltare a 400 MW eolieni și s-a implicat în preluarea unor linii de business servicii petroliere.

Toate mandatele menționate au fost coordonate de partenerii Daniel Vlăsceanu și Ștefan Ene.

„Avem în prezent în curs o tranzacție complexă prin care un client local intenționează să preia mai multe linii de business și, ulterior, să încheie o înțelegere pe termen lung în cadrul căreia să primească susținere tehnică din partea unuia dintre cei mai mari prestatori de servicii petroliere la nivel global. Parte din tranzacția respectivă va fi finanțată de o bancă locală. De asemenea, am asistat unul din câștigătorii unei licitații de achiziție publică având ca obiect transferul întregii activități de mentenanță onshore pentru operațiuni petroliere (loturile din licitația respectivă implică transferul a aproximativ 1.500 angajați).Suntem în curs de finalizare a unei tranzacții care implică preluarea companiilor de proiect care dezvoltă câteva proiecte eoliene (care, cumulat, ajung la câteva sute MW capacitate instalată).Putem afirma că, în scurta noastră existenta, a fost unul din anii cu cea mai intensă activitate de M&A”, mai spune Daniel Vlăsceanu.

În ceea ce privește proiectele derulate în mai multe jurisdicții, trebuie menționat că întreaga capacitate a casei de avocați de colaborare cu firme din afara jurisdicției române a fost substanțial îmbunătățită prin admiterea Vlăsceanu, Ene și Asociații ca și unic reprezentant în România a alianței internaționale de firme de avocatură Ally Law.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 
Cele mai sensibile aspecte ale industriei

Experții în practica de Energie sunt de părere că problema fundamentală din perspectiva sectorului petrolier o reprezintă încrederea investitorilor străini, care a fost substanțial erodată de schimbările legislative din ultimii doi ani (OUG 114/2018, legea offshore, modificarea legii petrolului din februarie 2020, vânzarea terenurilor extravilane).

Daniel Vlăsceanu atenționează că sunt prea puține exemple de modificări legislative operate în interesul investitorilor (poate singurul este cel al legislației construcțiilor), iar instabilitatea legislativă este un element determinant al riscului de țară.

„Dacă în primul an de existență a Vlăsceanu, Ene și Asociații eram căutați de destui investitori care doreau să intre în România, în ultimii ani numărul acestora a scăzut dramatic. Așadar, principalul aspect în domeniul energiei care trebuie adresat pe termen scurt este reclădirea încrederii investitorilor (dar care, din păcate, nu se poate reconstrui decât printr-o politică susținută – pe parcursul a cel puțin câtorva ani – de sprijinire a investitorilor – și sunt destule modele aplicate în țări dezvoltate – USA/ Norvegia – în care sprijinirea investitorilor străini este extrem de bine implementată). Cât privește proiectele care se anunță, în sectorul petrolier sper să se relanseze cel mai mare proiect energetic al României din ultimele decenii – proiectul Neptun Deep. Suplimentar, dacă se va săpa în Transilvania sub stratul de sare, este posibil să se identifice zăcăminte subtanțiale de gaz care să urce România (de pe locul 2 actual) în fruntea producătorilor de gaz europeni (chiar fără Neptun Deep). În privința regenerabilelor, cred că proiectele care vor veni vor varia considerabil: de la prosumatori/ proiecte de fotovoltaice de mici capacități (i.e. câțiva MW), până la proiecte mari (de ordinul a 100 și peste MW). România are un potențial uriș în eolianul offshore și sunt deja companii de stat care și-au anunțat intenția de a investi în această direcție. Cred că pandemia ar putea fi atât de mult așteptată șansă a României de relansare, iar sectorul energetic să fie motorul principal al acestei relansări. Depinde numai de noi dacă vom putea fructifica această șansa în următorii ani”, susține Partenerul Vlăsceanu, Ene și Asociații.

Avocatul mai atrage atenția că, lăsând în afara detalierii proiectele de acte normative discutate la nivel european, la nivel național, PNIESECul este direcția care ar trebui reținută de cei interesați a investi în energie. „Mult anunțata lege offshore cu prevederi care să permită relansarea proiectului Neptun Deep, modificarea legii petrolului (infim schimbată de la emiterea din 2004), precum și a legislației petroliere secundare (aplicabile din 1997/1998) sunt imperios necesare; rescrierea legii energiei (cu definirea consumatorului vulnerabil) ar fi iarăși elemente legislative de esență; scrierea unei legi a electricității (pentru care BERD a organizat în august 2020 o licitație în vederea selectării consultantului) este de așteptat să influențeze, printre altele, sectorul regenerabilelor. Reiese, așadar, concluzia că sunt necesare o serie de modificări legislative de esență pentru deblocarea anumitor proiecte strategice în domeniul energiei”, a conchis Daniel Vlăsceanu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 496 / 6035
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss a asistat un sindicat de bănci în legătură cu acordarea unei facilități de credit către Romgaz S.A. în cadrul tranzacției de preluare a participaţiei Exxon în proiectul de gaze din Marea Neagră
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | M&A | Competition
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...