
Cum se aplică hotărârile judecătorești străine în România. Un rezumat util, realizat cu implicarea avocaților români, pentru Global Legal Group Londra
26 Martie 2019
BizLawyerCea de-a 4-a ediție a Ghidului ICLG a fost realizată prin contribuția avocaților din 36 de țări.
![]() |
Andreea Zvâc, Avocat Senior & Andreea Anton, Avocat Colaborator - Wolf Theiss |
Andreea Zvâc și Andreea Anton, avocați Wolf Theiss, au analizat aspectele cheie legate de executarea hotărârilor judecătorești străine în România, în cadrul ghidului “International Comparative Legal Guide to: Enforcement of Foreign Judgments 2019” publicat de Global Legal Group Ltd, London. Materialul poate fi citit aici.
Odată cu creșterea libertății de mișcare între țările europene, tot mai multe persoane, cât și companii se confruntă cu situații în care trebuie să facă demersuri pentru recuperarea creanțelor dar și executarea altor tipuri de obligații în afara țării în care acestea își desfășoară în mod obișnuit activitatea. Procedurile de executare silită cu caracter transfrontalier devin astfel din ce în ce mai întâlnite. Andreea Zvâc și Andreea Anton, avocați Wolf Theiss, au realizat un rezumat util pentru ghidul ICLG cu privire la modul în care poate fi recunoscută și executată o hotărâre judecătorească străină în România.
Odată cu creșterea libertății de mișcare între țările europene, tot mai multe persoane, cât și companii se confruntă cu situații în care trebuie să facă demersuri pentru recuperarea creanțelor dar și executarea altor tipuri de obligații în afara țării în care acestea își desfășoară în mod obișnuit activitatea. Procedurile de executare silită cu caracter transfrontalier devin astfel din ce în ce mai întâlnite. Andreea Zvâc și Andreea Anton, avocați Wolf Theiss, au realizat un rezumat util pentru ghidul ICLG cu privire la modul în care poate fi recunoscută și executată o hotărâre judecătorească străină în România.
Cea de-a 4-a ediție a Ghidului ICLG a fost realizată prin contribuția avocaților din 36 de țări, varianta integrală a studiul comparativ putând fi găsită aici.
"Suntem mândri să fim parte activă la acest proiect internațional care sumarizează foarte eficient situațiile cele mai des întâlnite în care pot apărea probleme atunci când vine vorba despre aplicarea hotărârilor judecătorești străine în România. Acest ghid are scopul de a trasa principalele soluții cu privire la aceste situații, fiind un sumar de interes atât pentru persoanele private cât și pentru companiile implicate în proceduri de executare transfrontaliere”, a declarat Andreea Zvâc, Avocat Senior în cadrul Wolf Theiss.
Andreea Zvâc este Avocat Senior în cadrul biroului din București al Wolf Theiss, fiind parte din echipa de Litigii și Arbitraj/Achiziții Publice. Având o experiență de peste 10 ani în domeniul juridic, Andreea a acordat consultanță unor investitori străini într-o mare varietate de litigii dar și cu privire la proceduri de achiziții publice. A fost parte din echipa de avocați care a asistat cu succes clienții în câteva dintre litigiile cele mai importante ale biroului din România al Wolf Theiss. De-a lungul timpului Andreea s-a implicat într-o gamă largă de litigii de natură civilă și comercială, arbitraje comerciale precum și în proceduri complexe de executare silită, într-o varietate de industrii incluzând printre altele domeniul construcțiilor și a infrastructurii, fiscalitate. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București și deține o diplomă de master în dreptul muncii, în cadrul aceleiași universități. Andreea este membră a Baroului București din anul 2005.
Andreea Anton este Avocat Colaborator al Wolf Theiss și parte din echipa de Litigii și Arbitraj/Achiziții Publice a biroului din București. Andreea este specializată într-o gamă largă de litigii în domeniul dreptului civil, comercial și al achizițiilor publice, cât și pe probleme de restructurare, insolvență și proceduri de recuperare a creanțelor. A asistat juridic companii importante din domeniul construcțiilor, precum și bănci internaționale, iar înainte de a se alătura Wolf Theiss, a colaborat cu mai multe birouri de avocatură locale, specializate în soluționarea litigiilor. Andreea a obținut licența în drept la Universitatea din București cât și la Collège Juridique Franco-Roumaine D'études Européennes - Paris I Pantheon Sorbonne. În plus, deține un masterat în drept european de la Collège Juridique Franco-Roumaine D'études Européennes - Paris I Pantheon Sorbonne. Este membră a Baroului București din 2012.
Înfiinţată în 1957, Wolf Theiss este una dintre principalele firme de avocatură din Europa Centrală şi de Est, specializată în acordarea de asistenţă în domeniul afacerilor internaţionale. În cele 13 birouri din Albania, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina, îşi desfăşoară activitatea 340 de avocaţi care acordă consultanţă pentru societăţi comerciale locale şi internaţionale, cu operaţiuni în domeniul industrial, comerţ şi servicii, precum şi pentru bănci şi societăţi de asigurare. Îmbinând practica juridică şi cea comercială, WOLF THEISS dezvoltă soluţii complete şi inovatoare, bazate pe experienţa şi cunoştinţele acumulate în domeniul juridic, fiscal şi comercial.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1891 / 1983 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...