
Curtea de Apel București a obligat ANAF să reia soluționarea contestației fiscale după ce a constatat că urmărirea penală durează nejustificat de mult. Decizie inedită prin particularitatea sa, obținută de avocații ZRVP
22 Aprilie 2020
BizLawyerEchipa de avocați a Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a fost formată din Cosmin Vasile, managing partner, și Ovidiu Șerban, managing associate.
![]() |
Cosmin Vasile (managing partner) si Ovidiu Serban (managing associate) - ZRVP |
Prin acțiunea ce a format obiectul dosarului nr. 3197/2/2018, reclamanta a solicitat instanței să constate refuzul nejustificat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală de reluare a procedurii de soluționare a contestației fiscale și, respectiv, să dispună obligarea pârâtei la reluarea procedurii de soluționare a contestației, în vederea pronunțării unei decizii pe fondul contestației.
Prin sentința civilă nr 2370/08.10.2019, Curtea de Apel București a respins excepția autorității de lucru judecat invocată de ANAF, a admis în parte acțiunea formulată de reclamantă şi, în consecință, în temeiul art 214 alin 3 Cod procedură fiscală coroborat cu art 413 alin 3 Cod procedură civilă, a obligat ANAF să reia procedura de soluționare a contestației prealabile.
Prin sentința civilă nr 2370/08.10.2019, Curtea de Apel București a respins excepția autorității de lucru judecat invocată de ANAF, a admis în parte acțiunea formulată de reclamantă şi, în consecință, în temeiul art 214 alin 3 Cod procedură fiscală coroborat cu art 413 alin 3 Cod procedură civilă, a obligat ANAF să reia procedura de soluționare a contestației prealabile.
Această decizie este inedită prin particularitatea sa față de soluțiile de obligare a autorității fiscale să soluționeze contestația fiscală. Astfel, soluția a fost obținută după ce, în prealabil, acțiunea prin care se contestase suspendarea fusese respinsă de instanțe în mod definitiv. Noua dispută administrativ-fiscală nu a mai privit deci soluția de suspendare din anul 2014 (în privința căreia exista autoritate de lucru judecat). În cadrul acesteia s-a analizat un element diferit față de legalitatea suspendării, și anume (ne)legalitatea menținerii acestei măsuri întrucât trecuse mai mult de un an de zile de la ultimul act de procedură întocmit în dosarul penal, din perspectiva art. 413 alin. 3 C.proc.civ., care permite revenirea asupra măsurii suspendării soluționării contestației fiscale.
”Soluția este extrem de importantă și cu impact practic având în vedere numărul mare al contestațiilor fiscale suspendate până la soluționarea dosarelor penale formate ca urmare a sesizării inspectorilor fiscali. Chiar dacă în ultima perioadă instanțele au început să cenzureze această abordare, în continuare există numeroase astfel de cauze blocate de ani de zile în procedura administrativă, ce nu pot fi deferite controlului de legalitate al instanțelor judecătorești”, a declarat Ovidiu Șerban, Managing Associate al casei de avocatură Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) care a reprezentat reclamanta în cadrul acestui proces.
”Blocarea accesului la instanța de contencios prin simpla existență a unui dosar penal aflat în faza de urmărire penală, care nu avansează, este una dintre cele mai mari probleme în materie fiscală. Soluția este importantă pentru noi și clientul nostru, dar la fel de notabilă este semnificația ei simbolică: suspendarea contestației fiscale până la soluționarea unui dosar penal care nu progresează nu este o fatalitate; iată că dreptul pozitiv, interpretat și aplicat rațional, oferă remedii și ieșirea dintr-un blocaj inacceptabil”, a adăugat av. dr. Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP.
Echipa de avocați a Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a fost formată din Cosmin Vasile, managing partner, și Ovidiu Șerban, managing associate.
Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners (ZRVP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business, al insolvenței, al dreptului penal al afacerilor și al consultanței fiscale.
ZRVP are o echipă de 67 de avocați, dintre care 13 asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi și Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Cătălin Micu, Andrei Dumitrescu și Mihai Băjenaru (asociați), domnul prof.dr. Valerian Cioclei și Robert Oancea (of counsel).
ZRVP are o echipă de 67 de avocați, dintre care 13 asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi și Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Cătălin Micu, Andrei Dumitrescu și Mihai Băjenaru (asociați), domnul prof.dr. Valerian Cioclei și Robert Oancea (of counsel).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1553 / 1981 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...