ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu românca nominalizată la titlul de “Cel mai bun Avocat al Anului 2019” în Connecticut | Dana Bucin, partener al firmei americane Murtha Cullina LLP și consulul onorific al României: Mă bucur să asist antreprenori, investitori și oameni de afaceri din România care vor să acceseze piața SUA

27 Iunie 2019   |   Ștefania Enache

Începând din 2018, Dana Bugin este consulul onorific al României în Connecticut, un titlu diplomatic pur onorific, fără plată sau buget, acordat unui cetățean privat care a activat de ceva timp în societatea americană și care este recunoscut de către aceasta și care în consecință poate promova imaginea României la nivel înalt în mediul local politic și de afaceri.

Dana Bucin, partener al firmei americane Murtha Cullina LLP si consulul onorific al României

 
 
Dana Bucin trăiește de peste 20 de ani visul american, românca reușind să-și construiască peste ocean o carieră strălucită în avocatură. Dana este recunoscută ca unul dintre cei mai buni profesioniști în imigrari și drept comercial internațional în statul Connecticut, muncind în acest domeniu de peste 14 ani. De asemenea, este una dintre cele mai active membre ale diasporei, fiind și consul onorific al României în Connecticut.Anul acesta, Dana Bucin a fost nominalizată la titlul de “Cel mai bun Avocat al Anului 2019” din Connecticut, cel mai înalt premiu al baroului din acest stat american.

Oamenii care au înscris succesul în AND-ul lor se fac remarcați oriunde. Dana Bucin a reușit această performanță la mii de kilometri de locurile natale, în SUA, țară care a adoptat-o imediat după ce a absolvit liceul în Reghin, județul Mureș.


America este acum locul pe care îl numește acasă, locul în care s-a realizat atât în plan personal, cât și profesional. Deși trăiește atât de departe de România, ea nu a uitat de unde a plecat și, de acolo de unde este, face eforturi imense pentru a-și ajuta țara natală. Pe lângă practicarea cu succes a avocaturii, Dana Bucin se implicată foarte mult în activitățile comunității noastre de peste ocean.

Românca a devenit cunoscută, îndeosebi, pentru asigurarea vizelor pentru antreprenori și investitori și pentru eliberarea unor cetățeni cubanezi din custodia imigrației. Ultima dintre spețe a necesitat negocieri ample cu oficialii ICE. O petiție depusă în instanța federală a fost cheia eliberării clienților, aflați în custodie timp de șase luni. Pe lângă aprecierea de care se bucură din partea comunității locale, statul român i-a recunoscut meritele și a numit-o anul trecut consul onorific al României în Connecticut

Partener în firma Murtha Cullina LLP, cu birouri în Connecticut, Boston și New York

Dana face parte din categoria avocaților pasionați la maximum de profesia lor. Implicarea cu care își face meseria a dus la o evoluție spectaculoasă în cariera tinerei care astăzi este Partener Murtha Cullina LLP, o firmă de avocatură cu peste o sută de avocați și cinci birouri în Connecticut, Boston și New York.

Aprecierea de care se bucură în branșa în care lucrează a dus la nominalizarea Danei Bucin în cadrul concursului “Cel mai bun Avocat al Anului 2019” în Connecticut, cel mai înalt premiu al baroului din Connecticut.

Nominalizarea a venit din partea colegilor din firma de avocatură Murtha Cullina LLP, dar Dana s-a făcut remarcată și în fața juriului acestei competiții, care a decis să o aleagă dintre toți candidații printre cei trei finaliști.


“Juriul a avut acces la informații privind activitatea mea de susținere a investitorilor și antreprenorilor străini care doresc să imigreze în SUA pe baza activităților de antreprenoriat/investiție sau pur și simplu să își extindă afacerile pe teritoriul SUA, cu sau fără beneficiile de imigrare. De exemplu, am apărut în presa locală (Hartford Business Journal) ca expert legal în sprijinul investitorilor și antreprenorilor străini de fiecare dată când acest subiect era supus discuției pentru a educa publicul local despre oportunitatea de a încuraja dezvoltarea economică la nivel local prin binevenirea celor din afara SUA care pot contribui cu capital sau spirit antreprenorial. Juriul a văzut și activitatea mea în sprijinul studenților străini de la facultățile din SUA, cărora le prezint în mod constant informații despre vizele pe care le pot avea după absolvire și pe care îi reprezint cu drag în călătoria lor spre un green card sau cetățenie. Ca urmare a asistenței date studenților străini, am apărut de două ori în una dintre cele mai celebre publicații din SUA, Bloomberg, cu citate pe tema mediului actual de imigrare pentru studenții internaționali din SUA”, subliniază Dana Bucin.

Avocata din România este foarte implicată în tot ceea ce face, fiind lidera mai multor organizații care se ocupă cu dezvoltarea economică și schimburile comerciale internaționale: World Affairs Council of Connecticut, MetroHartford Alliance Global Business Council și Central and East European Network.

“Poziția mea de Consul Onorific al României – recent desemnată în 2018 – mă ajută să confer o vizibilitate mai mare României mai ales în cercurile mele de afaceri deja solid închegate la nivelul statului Connecticut.  În sensul acesta mă bucur să asist antreprenori, investitori și oameni de afaceri din România să acceseze piața SUA prin Connecticut, un stat foarte propice situat pe Coasta de Est. Vara trecută (2018) am avut privilegiul de a vizita mai multe orașe din România și a colabora cu firma prestigioasă de avocatură din România, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), care este de altfel și afiliată firmei noastre de avocatură prin rețeaua Lex Mundi, în a identifica acele companii românești dornice și capabile să își extindă operațiunile în SUA”, a mai spus Dana Bucin.

Drumul de la Reghin către America

Dana a fost fascinată de avocatură dintotdeauna, dar la finalizarea liceului și-a dat seama că dacă își va continua studiile în România poate că nu va avea șansa să-și împlinească acest vis. Din acest motiv, după absolvirea Liceului Petru Maior, din Reghin, județul Mureș, a optat pentru studiul în străinătate.

“Dintotdeauna m-a fascinat avocatura, mai ales în aspectul ei economic și internațional, însă fiind la un liceu de mate-info în Reghin, cu  o orientare puternică de profil real, nu aveam o linie directă spre avocatură în România.  Calea mea în România ar fi mers spre ASE București (Relații Economice Internaționale) dacă nu aș fi obținut o bursă la Ohio Wesleyan University în SUA”, povestește tânăra. 

Bursa i-a oferit oportunitatea de a descoperi o altă lume și de a se înfrupta din “bufetul educațional” din SUA. O facultate “undergraduate” le dă șansa studenților de a urma până la trei discipline concomitant, fapt ce duce la deschiderea unor posibilități de carieră foarte generoase.

“Am studiat cu mare plăcere International Business, Politics & Government, și Romance Languages & Literatures la Ohio Wesleyan University, și am profitat de un internship în Venezuela unde am aprofundat limba spaniolă.  Mare și plăcută mi-a fost surpriza să aflu în anul trei că în SUA studiul Dreptului se poate urma după terminarea unei facultăți undergraduate de patru ani și deci încă mai aveam șansa să devin avocat”, își amintește Dana.

În SUA, Diploma de drept (Juris Doctor) este de trei ani, iar Dana Bucin a obținut-o în urma studiilor urmate la Boston University. În timp ce era înregistrată la Boston University, românca a profitat de șansa unui schimb de studenți și a venit un semestru în Lyon, Franța, pentru a-și mări bagajul de cunoștințe și cu studii legate de dreptul Uniunii Europene. În plus, a fost ocazia perfectă pentru a-și desăvârși limba franceză.

“Tot acest parcurs educațional m-a pregătit la fix atât pentru avocatura de Imigrări/Drept Comercial Internațional, unde folosesc zilnic limbile engleză, spaniolă, franceză și română, cât și pentru funcția diplomatică de Consul Onorific. În esență, avocatura pentru mine înseamnă privilegiul și oportunitatea de a apăra drepturile celor vulnerabili, fie ei indivizi din alte țări pe meleagurile SUA, fie companii străine care încearcă să dezvolte în mod antreprenorial o piață de desfacere, un produs sau un serviciu în SUA”, menționează avocata.

Dana spune că în tot acest parcurs pe care l-a avut a avut un model foarte bun în familie: mama sa. “M-a inspirat exemplul mamei mele, o antreprenoare care a creat o companie în România de la zero și a crescut-o până unde este astăzi, deși nu i-au lipsit bătăile de cap gen neplata contractelor de către anumiți clienți internaționali – de aici fascinația mea pentru dreptul comercial internațional. Oportunitățile din viața mea și sprijinul pentru valorificarea lor le datorez părinților mei, Lucia și Dănilă Bucin, care întotdeauna m-au încurajat să tind spre cele mai înalte idealuri și s-au sacrificat de câte ori a fost nevoie ca eu să mi le ating. Așa cum am spus, am exemplul mamei mele, o femeie foarte puternică și cu spirit antreprenorial, care în decurs de 25 de ani a crescut o afacere de la zero în garajul casei noastre la una din primele zece firme de mobilă din România, cu peste o sută de angajați. Și asta în condiții foarte dificile, când tatăl meu era bolnav, iar partenerii străini nu își onorau întotdeauna contractele.  Cu așa mamă, cum să nu crezi că totul e posibil, inclusiv acele idealuri înalte? Iar despre tatăl meu, îmi aduc aminte cum venea cu mine peste tot să iau testele pentru admiterea într-o universitate din SUA. Pentru o fată din provincie ca mine, însemna la vremea aceea zece ore de mers cu trenul până la Budapesta sau la București, cazare la hotel, etc. Și asta s-a întâmplat de trei-patru ori, până când am reușit să obțin bursa”, subliniază avocata.

O altă sursă de inspirație pentru Dana Bucin o reprezintă tranziția țării noastre spre democrație. “Asta mă face să lupt pentru libertatea omului deținut pe nedrept în închisorile imigrărilor SUA. Mă inspiră propria mea istorie de imigrare în tovărășia altor studenți internaționali și imigranți îndeosebi din România și țările latino-americane, către care am un instinct de protecție când sunt atacați sau refuzați.  Exemplul cubanezului eliberat ilustrează perfect combinația acestor înclinații. Eu știind că el nu poate fi trimis înapoi spre un regim comunist opresiv de care fugise, am făcut tot ce am putut mai bine să îl eliberez și să îi opresc deportarea”, punctează Dana.

Românca a reușit în acești peste 20 de ani petrecuți în SUA să se realizeze pe toate planurile, în viața ei existând un echilibru între carieră și familie. “Menținerea balansului carieră-familie o datorez pe deplin soțului meu, Erick Diaz, care mă susține în ceea ce întreprind și care, deși are și el cariera sa proprie, tot de avocat, mă ajută foarte mult cu îngrijirea celor trei copii ai noștri și cu toate treburile casei.  Tot lui îi datorez și experiențele culturale hispano/puertoricane, dar și familia mea extinsă care mi-a îmbogătit viața de14 ani încoace. De asemenea, mă simt recunoscătoare firmei mele de avocatură Murtha Cullina LLP care mă susține puternic pe plan profesional și pretuiește diversitatea pe care eu și alții o aducem la locul de muncă, evidențiată prin faptul că ultimele două “Managing Partners” au fost femei, iar raportul femei/ bărbați în consiliul de administrație al firmei este aproape 50%-50%. Mă bucur să lucrez cu o asociată în practica de imigrări, Juliana Garcia-Uribe, care îmi este atât colegă, profesionista de care am nevoie ca să servesc un număr atât de mare de clienți, cât și o foarte bună prietenă”, subliniază avocata.


Dana Bucin, un avocat strălucit în imigrări


Mare parte din munca sa de avocat este dedicată dosarelor care implică probleme de imigrări.

“Pentru a înainta drepturile imigranților din mai multe unghiuri, particip ca lider în organizații precum Connecticut Immigrant and Refugee Coalition și asist comunitatea locală de imigranți prin prezentări pe tema drepturilor imigranților. Din motive de confidențialitate nu pot discuta concret decât cazurile care au apărut deja public în presă, gen eliberarea cetățeanului cubanez, unde a fost nevoie de o combinație sănătoasă între pledoaria de avocat, negocierea cu agenții federali ICE și colaborarea cu grupul de apărare a drepturilor omului Immigrant Protection Project. Însă vă pot spune că avem pe rol cazuri la curtea federală de apel (2nd Circuit) care e posibil să și ajungă la următoarea instanță - Curtea Supremă de Justiție SUA – în caz că vor fi decise în defavoarea noastră.  În general, apelăm deciziile care implică drepturile imigranților conform Constituției SUA și mai nou chiar și dreptul companiilor SUA de a-și angaja forță de muncă din alte țări”, explică avocata.

Dana Bucin susține că la ora actuală în SUA sunt destul de multe aspectele dificile ce țin de imigrare. “Este mult mai greu de obținut o viză de lucru chiar și cu diplomă de facultate. Pentru a spori șansele de acces la acele vize H-1B care sunt limitate, recomand absolvirea unei facultăți în SUA la nivel de Masterat+, dacă se poate într-un domeniu STEM (Science Technology Engineering and Math) și cu cât mai mult posibil orientarea spre antreprenoriat.  Bineînțeles, consultarea unui avocat de imigrări este absolut necesară în vremurile noastre înainte de abolvire, deoarece planificarea proactivă a opțiunilor de imigrare se face din timp. Este mult mai ușor de ajuns în detenție și apoi la deportări, printr-o simpla încălcare a legilor de imigrare.  Recomand să se contacteze un avocat de imigrări înainte de a expira statutul de viză, sau imediat, dacă a expirat, pentru a evita detenția și deportarea. Antreprenorii și investitorii încă au șanse bune de imigrare cu o investiție în jur de o sută de mii de dolari și câteodată chiar mai puțin.  Oamenii foarte talentați pe domeniul lor, cu premii și publicații active, încă pot imigra dar până și în aceste categorii s-a întețit bătălia și e nevoie de mare atenție la documentație. A crescut nevoia de avocați de imigrare de calitate căci tot mai multe aplicații sunt refuzate, câteodată abuziv. E foarte important să se știe cum să poți identifica avocați competenți – și în general avvo.com are informațiile necesare pentru aceasta – căci statistic doar 5% din cei fără avocat reușesc să scape de deportare, de exemplu. Deși e de preferat un avocat local, orice avocat de imigrare poate reprezenta un client din orice colț al SUA s-ar afla, căci practica de imigrare nu este statală ci federală (națională) și nu există restricții așa cum există de exemplu în lumea de Corporate Law”, detaliază Dana Bucin.  

Consul onorific în Connecticut

Începând din 2018, Dana Bugin este consulul onorific al României în Connecticut, un titlu diplomatic pur onorific, fără plată sau buget, acordat unui cetățean privat care a activat de ceva timp în societatea americană și care este recunoscut de către aceasta și care în consecință poate promova imaginea României la nivel înalt în mediul local politic și de afaceri.

“Un Consul Onorific nu este un angajat guvernamental sau diplomat de carieră și nu poate exercita puterea de stat prin eliberarea pașapoartelor românești sau a procurilor. Deși consolidarea comunității de români în Connecticut nu este o atribuție directă a Consulului Onorific, mie mi se pare o necesitate deoarece o comunitate unită promovează mult mai bine valorile românești spre publicul american. Tot împreună ne ajutăm mult mai bine unii pe alții să progresăm și să prosperăm în societatea americană prin networking, promovare sau presiune politică colectivă la nivel local. Am marele privilegiu să colaborez cu o diaspora de mare calitate aici în Connecticut, formată din mulți indivizi care deși și-au construit o viață nouă ca imigranți în SUA, își iubesc țara de origine și încearcă să păstreze și să promoveze tradițiile noastre românești pe pământ american”, declară Dana Bucin.

Din postura de consul onorific, avocata și-a propus să deschidă ușile Americii pentru produsele românești, fie că sunt alimentare, IT sau de altă natură.
Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 1523 / 1696
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
  LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
  LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
  LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
  Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
  Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
  CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
  LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
  Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
  SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
  Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...