ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Debutul anului 2021 aduce schimbări majore în sectorul energetic. Noutățile, explicate de avocații Maravela Popescu & Asociații | Mihaela Nyerges, Managing Associate: Am sesizat un interes crescut pentru proiectele de producere a energiei regenerabile; țara noastră redevine o destinație atractivă pentru investiții în acest sector

20 Ianuarie 2021   |   Ștefania Enache

Pe parcursul anului 2020, echipa Maravela Popescu & Asociații a fost activă în multe proiecte care vizează această industrie complexă. Avocații au continuat mandatele demarate în anii precedenți, dar s-au implicat și în dosare noi primite de la diferite companii cu afaceri în energie.

Mihaela Nyerges, Managing Associate - MPR Partners | Maravela Popescu & Asociatii

 
 
Practica de Energie & Resurse Naturale a ținut „în priză”, pe tot parcursul anului 2020, firmele de avocatură. Industria va continua să fie una activă și în perioada următoare, cu multe proiecte pentru consultanți.În plus, urmează schimbări legislative importante, care în mod sigur vor genera noi mandate pentru avocați.„Sectorul energetic trece prin transformări majore dictate în special de Pachetul energie curată pentru toți europenii. Anul 2020 a fost marcat, astfel, de o activitate intensă de reglementare din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.Totodată, autoritățile lucrează în ritm alert la o nouă lege a energiei care să se adapteze de la cadrul legal desuet la normele europene”, explică Mihaela Nyerges, Managing Associate Maravela Popescu & Asociații.


Debutul anului 2021 aduce o serie de schimbări majore. Avocatul nominalizează în această categorie liberalizarea pieței de energie electrică, trecerea la intervalul de 15 minute de decontare a dezechilibrelor, introducerea prețului unic de decontare a dezechilibrelor, agregarea cererii și a ofertei, dezvoltarea de capacități de stocare a energiei, dezvoltarea de instalații de producere a hidrogenului, un rol tot mai activ din partea consumatorului.

„Aceste schimbări vor aduce provocări, dar și oportunități pentru jucătorii din acest sector care se vor adapta la noile condiții și vor profita de sursele de finanțare care vor fi disponibile.”, punctează Mihaela Nyerges.
România redevine o destinație atractivă pentru investițiile în capacități de producere a energiei din surse regenerabile, având în vedere ținta de 30,7 la sută privind producerea energiei regenerabile în consumul total de energie asumată de țara noastră pentru anul 2030, scăderea accelerată din ultimii ani a costurilor cu tehnologiile de producere a energiei din surse regenerabile, precum și potențialul bogat de resurse regenerabile din regiune.

„Capacitatea limitată a rețelelor rămâne însă o provocare pentru aceste investiții, nevoia executării de lucrări de întărire a rețelelor atrăgând costuri adiționale și putând cauza întârzieri în punerea în funcțiune a proiectelor noi. Din acest motiv “primii veniți” vor avea un avantaj competitive”, atrage atenția expertul Maravela Popescu & Asociații.

Oportunități de dezvoltare vor exista și în eficiență energetică având în vedere că „eficiența energetică pe primul loc” este unul dintre principiile cheie ale uniunii energetice, noul obiectiv al României privind reducerea consumului de energie fiind de 40,4 la sută până în 2030, față de proiecția PRIMES 2007. „Nu în ultimul rând, dezvoltarea și digitalizarea infrastructurii de energie, electromobilitatea, dezvoltarea instalațiilor de stocare a energiei și de producere a hidrogenului deschid oportunități noi de investiții, dar și gazele naturale, având în vedere că gazul natural este combustibilul de tranziție ales de România. Cum spuneam, statele membre vor avea la dispoziție surse de finanțare fără precedent pentru atingerea obiectivelor de decarbonare asumate la nivel european”, mai spune avocatul.

De asemenea, un impact major asupra pieței și asupra investițiilor din sector îl vor avea și prevederile viitoarei legi a energiei privind tranzacționarea angro a energiei și dreptul producătorilor de energie de a încheia contracte de vânzare de energie prin negociere directă și pe bursele din afara României. „Având în vedere prevederile Regulamentului (UE) 2019/943 privind piața internă de energie electrică, ne așteptăm ca PPA-urile să fie din nou permise, cu eventuale limitări privind exporturile în măsura necesară asigurării securității energetice, în conformitate cu principiile stabilite de Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene”, nuanțează Mihaela Nyerges.

Continuarea proiectelor vechi și preluarea de mandate noi

Pe parcursul anului 2020, echipa Maravela Popescu & Asociații a fost activă în multe proiecte care vizează această industrie complexă. Avocații au continuat mandatele demarate în anii precedenți, dar s-au implicat și în dosare noi primite de la diferite companii cu afaceri în energie.

„Printre proiectele demarate în anii anteriori, amintim reprezentarea Ministerului Finanțelor Publice într-un dosar arbitral ICSID inițiat de 10 investitori de energie solară privind modificările legislative adoptate de statul român cu privire la schema de promovare prin certificate verzi a producerii energiei din surse regenerabile. Totodată, am avut tot mai multe solicitări de asistență atât pentru dezvoltarea, cât și pentru achiziția de proiecte de producere a energiei din surse regenerabile. Angajamentele asumate la nivel internațional privind neutralitatea climatică până în anul 2050, sursele de finanțare fără precedent puse la dispoziție pentru atingerea acestui obiectiv, precum și ținta României de 30,7 la sută privind ponderea energiei din sursele regenerabile în consumul final de energie fac ca România să fie o destinație foarte atractivă pentru investițiile în acest sector”, arată Mihaela Nyerges.

De altfel, având în vedere contextul internațional extrem de favorabil investițiilor în sectorul energetic, dar și faptul că România dispune de un potențial important de surse regenerabile de energie, avocații au constatat un interes crescut privind dezvoltarea și achiziția de noi proiecte de producere a energiei din surse regenerabile.

„În același timp, însă, transformările prin care trece sectorul energetic ca urmare a actelor adoptate la nivel european (în special Directiva 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE și Regulamentul 2019/943 privind piața internă de energie electrică) și activitatea intensă de reglementare derulată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei au condus la o mai mare nevoie a clienților de monitorizare și analiză a impactului modificărilor legislative asupra activității proprii și asupra investițiilor avute în vedere. Pe de altă parte, provocările create de pandemia COVID-19 au determinat schimbări în modelul de business al jucătorilor din sector pentru a se adapta noului context, fapt ce a necesitat asistență specializată în diferite arii de practică precum dreptul muncii și protecția datelor cu caracter personal”, subliniază avocatul.

Printre mandatele pe care echipa le are în lucru, Mihaela Nyerges amintește faptul că se află și în derulare și câteva proiecte M&A în domeniul energiei. Un exemplu în acest sens îl constutuie asistența pe care avocații o acordă privind dezvoltarea a două capacități de producere de energie eoliană cu o putere electrică de 300 MW, respectiv 400 MW împreună cu instalații de stocare a energiei, și vânzarea participațiilor deținute în societățile de proiect la momentul la care proiectele ating stadiul „ready to build”.

„Astfel de proiecte implică o muncă complexă, pluridisciplinară, întrucât presupun aspecte legate de securizarea terenurilor, obținerea avizelor și autorizațiilor necesare de la autoritățile locale, operatorii de distribuție/transport al energiei electrice, Autoritatea Națională din Domeniul Energiei și autoritățile de protecția mediului, dar și aspecte specifice tranzacțiilor M&A. Așadar, echipa alocată proiectelor este una pluridisciplinară fiind compusă din patru avocați coordonați de Gelu Maravela și Alina Popescu, parteneri fondatori”, arată expertul Maravela Popescu & Asociații.Având în vedere angajamentele de decarbonare asumate la nivel european și sursele de finanțare fără precedent puse la dispoziția statelor membre pentru atingerea acestor angajamente, sectorul energetic va deschide multe oportunități de investiții. Încă de anul acesta am sesizat un interes crescut pentru proiectele de producere de energie regenerabilă. Având în vedere ținta de 30,7 la sută privind producerea energiei regenerabile în consumul total de energie asumată de România pentru anul 2030, scăderea accelerată din ultimii ani a costurilor cu tehnologiile de producere a energiei din surse regenerabile, precum și potențialul bogat de resurse regenerabile al României, țara noastră redevine o destinație atractivă pentru investiții în acest sector. Totodată, oportunități vor exista și în eficiență energetică având în vedere că “eficiența energetică pe primul loc” este unul dintre principiile cheie ale uniunii energetice, noua țintă asumată de România privind reducerea consumului de energie fiind de 40,4 la sută până în 2030, față de proiecția PRIMES 2007. Nu în ultimul rând, dezvoltarea și digitalizarea infrastructurii de energie, electromobilitatea deschid noi oportunități de investiții, dar și gazele naturale, având în vedere că gazul natural este combustibilul de tranziție ales de România.”
 
Mihaela Nyerges, Managing Associate Maravela Popescu & Asociații
 


De asemenea, unul dintre proiectele cheie din acest an în sectorul energiei îl reprezintă asistarea Ministerului Finanțelor Publice în dosarul arbitral ICSID inițiat de 10 investitori în energie solară (originari din jurisdicții diferite, precum Austria, Olanda, Germania Cipru și România) privind modificările legislative adoptate de statul român cu privire la schema de promovare prin certificate verzi a producerii energiei electrice din surse regenerabile.

„Activitatea noastră din acest proiect este una extrem de complexă deoarece construirea apărării în acest dosar presupune nu doar o bună cunoaștere a evoluției reglementărilor aplicabile schemei de sprijin, ci și o bună înțelegere a funcționării piețelor de tranzacționare a energiei și certificatelor verzi, precum și a impactului economic pe care îl pot avea asupra acestor piețe modificările legislative privind schema de sprijin. Foarte interesantă este și colaborarea în acest dosar cu unii dintre cei mai mari experți în materie de daune din New York și în materie de reglementări în domeniul energiei din Marea Britanie. În proiect sunt implicați Gelu Maravela și Alina Popescu, parteneri fondatori”, precizează Mihaela Nyerges.

Proiectul este unul complex, avocații din România colaborând cu o echipă de avocați din birourile din Paris și New York ale firmei de avocatură Curtis, Mallet-Prevost, Colt & Mosle LLP, împreună cu care au constituit consorțiu pentru acest mandat.

Atunci când se implică în dosare care vizează practica de Energie & Resurse Naturale, Maravela Popescu & Asociații acționează cu un nucleu de trei avocați coordonați de Gelu Maravela, la care se adaugă și alți experți în funcție de aria de specializare necesară pentru fiecare proiect în parte.

În principalele proiecte aflate în derulare, firma de avocatură asistă persoane juridice și fizice române, investitori în dezvoltarea de proiecte noi de producere a energiei din surse regenerabile.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 65 / 5568
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
O nouă rundă de promovări la NNDKP. Roxana Abrașu intră în rândul partenerilor, alți avocați din linia a doua fac un pas înainte în carieră
Victorie definitivă într-un litigiu în domeniul prețurilor de transfer pentru echipa RTPR
Bohâlțeanu & Asociații cooptează în echipă un fost director juridic și afaceri corporative al unei multinaționale din energie. Cosmin Predoiu devine partener în cadrul firmei
Lady Lawyers dețin o pondere importantă în cadrul Popescu & Asociații | În avocatură, viziunea și creativitatea sunt elemente esențiale, care fac diferența de fiecare dată, spun doamnele avocat. Munca, studiul continuu, seriozitatea și responsabilitatea pavează drumul către succes
Echipa de M&A de la ZRVP asistă mai multe tranzacții în care vânzători autohtoni își transferă businessul către investitori locali sau internaţionali. Anca Danilescu, Senior Partener: Lichiditatea la nivel macro este încă semnificativă şi estimez că va rămâne la fel pe tot parcursul anului. Cei care vor finaliza un exit curat în 2021 vor fi câştigătorii următorului deceniu
Echipa de M&A de la BSMP are pe masa de lucru cinci proiecte în diverse stadii, după cel mai bun an din istoria firmei, cu tranzacții semnificative în domenii precum oil & gas, farma sau aviation. Investitorii se uită acum la tranzacții semnificative, spre deosebire de criza din 2008, când focusul era pe business-uri în dificultate, spun partenerii care coordonează practica
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv (Litigii)
LegiTeam | Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează avocați de Concurență (3-5 ani)
Consultanța aferentă proiectelor de regenerabile, în special solar și vânt, a urcat subtanțial ca pondere absolută în portofoliul Vlăsceanu, Ene și Asociații. De vorbă cu partenerul Daniel Vlăsceanu despre cele mai sensibile aspecte ale industriei, proiecte, planuri și clienți
Litigiu privind anularea actelor autorităților fiscale pentru stabilirea prețurile de transfer câștigat de avocații NNDKP
LegiTeam | Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează avocați de Concurență și ̸ sau GDPR (1-3 ani)
Schoenherr o cooptează pe Adriana Stoian drept coordonatoare a practicii de consultanță fiscală
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...