Departamentul de drept penal al ZRP a depășit borna de 150 de dosare penale active, anul trecut | Călin-Andrei Zamfirescu (Partener Senior): Ne propunem ca în 2019 să consolidăm clientela din segmentul din zona financiar-bancară și a societăților multinaționale. Încercăm să ajungem să gestionăm 200 de mandate active până la sfârșitul acestui an. Urmează să extindem echipa de avocați
28 Mai 2019
Ștefania EnacheZRP și-a propus o creștere cu 10% a numărului de mandate acordate de clienții persoane fizice și o creștere de 20% a numărului de mandate acordate de clienții persoane juridice
Călin-Andrei Zamfirescu, partener senior si fondator al firmei (stânga) si George Avram, avocat colaborator senior - Zamfirescu Racoti & Partners |
Procesele care implică așa-zisele „gulere albe” au fost foarte vizibile în ultimii ani, din cauza numelor cu sonoritate publică din dosare, dar și din cauza consecințelor pe care le pot produce atât asupra vieții celor judecați, cât și a zonei economice. „Așa cum era de așteptat, modificările legislative referitoare la Codul penal și Codul de procedură penală, dar mai ales deciziile Curții Constituționale, care fie au reașezat anumite practici de anchetă, fie au limitat/relaxat aria de aplicare a unor infracțiuni, au produs un recul în activitatea organelor de urmărire penală, fiind resimțită o reducere de activitate în piața avocaturii de drept penal”, declară Călin-Andrei Zamfirescu, partener senior și fondator Zamfirescu Racoți & Partners (ZRP).
Chiar dacă apele sunt mai liniștite, dreptul penal continuă să fie printre practicile vedetă ale avocaturii de business, pe masa de lucru a experților aflându-se un număr important de mandate.
Mai mult, complexitatea spețelor care țin de zona de “white-collar crime” face imposibilă gestionarea unui asemenea dosar de către un singur specialist.
Pe acest fond, în avocatură se observă tendința continuă ca departamentele specializate din cadrul firmelor tradiționale de avocatură să câștige teren în fața numelor consacrate ca individualități puternice în domeniul dreptului penal. “Aceștia din urma sunt cooptați fie în colaborări punctuale, fie alăturându-se unor astfel de echipe din poziția de partener/coordonator. Această tendință este firească în contextul efortului nelinear pe care îl presupune asigurarea apărării în dosare complexe atât ca volum de timp alocat, cât și ca acoperire în teritoriu, devenind practic imposibil ca un astfel de dosar să fie gestionat de o singură persoană. Pe de altă parte, logistica necesară gestionării unor astfel de cerințe (echipe multidisciplinare, baza materială, șoferi, paralegali etc.) este specifică societăților consacrate până nu demult pe zona litigiilor civile și consultanței, împrejurare ce asigură un avantaj departamentelor de drept penal din cadrul acestora”, punctează Călin-Andrei Zamfirescu.
Fondatorul ZRP subliniază că a observat în activitatea desfășurată în ultimii ani că devine din ce în ce mai răspândită practica organelor judiciare de a atrage răspunderea persoanelor juridice fie în calitate de parte responsabilă civilmente, fie chiar ca inculpat, cu scopul evident de a se asigura/impulsiona recuperarea prejudiciilor reținute în anchetă. “De asemenea, din practica noastră, putem spune că se menține tendința crescătoare a cauzelor care au ca obiect investigarea practicilor fiscale ale agenților economici, în strânsă legătură cu efectuarea în prealabil a unor controale de către ANAF și ulterior sesizarea organelor de urmărire penală”, completează avocatul.
La rândul său, George Avram, avocat colaborator senior ZRP amintește faptul că elaborarea noilor Coduri a reprezentat un efort la care toate profesiile juridice - judecători, procurori, avocați - și-au adus aportul. ”Pe de altă parte, având în vedere numărul deciziilor Curții Constituționale prin care au fost aduse corecții Codurilor, putem spune că rezultatul acestui efort nu a fost cel așteptat, de unde și nevoia de corectare inclusiv prin mecanisme legislative. Orice lucru este perfectibil, aceasta fiind calea spre progres, iar Deciziile Curții Constituționale și încercările de relegiferare au avut drept scop rezolvarea problemelor de acord între lege și Constituție, chiar și la nivel de interpretare, prin prisma respectării unor principii consacrate în domeniul dreptului penal și asigurării dreptului la apărare, principii de la care o societate democratică nu poate face rabat. Reașezarea textelor de lege și a practicii organelor judiciare în domeniul dreptului penal nu poate fi decât un element de bun augur pentru profesioniștii ce activează în acest domeniu. Pe de altă parte, o relaxare a politicii de represiune penală are întotdeauna drept consecință relaxarea activității desfășurate de către organele de urmărire penală și implicit a avocaților, scăzând astfel intensitatea duelului judiciar”, mai spune expertul ZRP.
Profesioniștii firmei de avocați atrag atenția că, în contextul dezbaterilor publice aprinse referitoare la domeniul justiției și a numeroaselor controverse în care a fost implicată Direcția Națională Anticorupție, activitatea desfășurată de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitatea Organizată și Terorism a căpătat mai multă vizibilitate, crescând totodată și apetitul organelor de urmărire penală pentru instrumentarea dosarelor prin care se pot recupera la bugetul de stat sume semnificative.
“Din această perspectivă, dosarele care sunt în atenția opiniei publice la acest moment vizează modul în care s-au realizat asocieri/privatizări/proceduri de achiziții publice sau fapte de evaziune fiscală, domenii în care miza economică este una evidentă, fiind avută în vedere atât de către autorii faptelor – din perspectiva obținerii de beneficii patrimoniale cu încălcarea legii, cât și de către organele de urmărire penala - din perspectiva recuperării unor sume importante de bani”, explică George Avram.
La rândul său, Călin-Andrei Zamfirescu avertizează că procesul penal nu este o luptă cu surprize, pentru că dreptul la libertate nu poate fi lăsat la întâmplare sau la mâna unei singure persoane, respectiv procurorul sau judecătorul. “Pe de altă parte, putem spune că duelul judiciar acuzare-apărare se aseamănă foarte mult cu jocul de șah, fiecare parte gândindu-și inițial o strategie și adaptând-o ulterior la mișcările adversarului. Evident că cel care anticipează mișcările celuilalt este în avantaj, după cum cel care are imaginea de ansamblu își poate asigura soluția câștigătoare. Din această perspectivă am constatat în practica noastră recentă că sunt din ce în ce mai izolate cazurile în care organele de urmărire penală dau dovadă de „lipsa de fairplay”, prin nesocotirea garanțiilor acordate apărării, un rol decisiv în acest sens avându-l inclusiv deciziile Curții Constituționale și cristalizarea unei practici a instanțelor în privința examenului de cameră preliminară. Surprinde totuși patima și vehemența cu care, în cadrul dezbaterilor pe tema modificărilor propuse la Codul penal și Codul de procedură penală, procurorii contestă inclusiv aspecte care au ca efect reechilibrarea duelului judiciar și asigurarea de arme egale pentru acuzare și apărare. Sub acest aspect, este de apreciat activitatea Curții Constituționale a României în sensul întăririi și consacrării unor principii referitoare la drepturile cetățenești și întărirea actului de apărare prin constatarea neconstituționalității unor dispoziții din Codul de procedură penală și din Legea siguranței naționale”, detaliază expertul.
Intră pe www.in-houselegal.ro pentru a vedea opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în companii importante, urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității in-house și propune subiecte. Suntem alături de tine!
Peste 150 de dosare penale active, gestionate de echipa ZRP
Anul trecut, echipa ZRP a fost implicată în multe proiecte care au legătură cu acestă practică. Astfel, avocații au gestionat asistența juridică pe parcursul desfășurării unor activități de urmărire penală - percheziții și expertize complexe - desfășurate pe parcursul mai multor zile, în legătură cu funcționarea sistemelor informatice operate de către clienți ai casei de avocatură, într-un dosar a cărui miză pentru bugetul de stat se ridică la câteva sute de milioane de euro.
De asemenea, profesioniștii ZRP au gestionat proiecte transfrontaliere ce au vizat colaborarea cu avocați din jurisdicții străine atât sub aspectul extrădării unui cetățean român către autoritățile din SUA, judecarea și ulterior repatrierea acestuia, cât și în ceea ce privește identificarea și blocarea unor fluxuri financiare suspecte de către procurorii DIICOT. “Dintre aceste spețe, putem spune că momentul de intensitate maximă a fost cel în care am reușit, trecând peste inerția ce caracterizează sistemele birocratice ale parchetului și instituțiilor de credit, să blocăm și să recuperăm în decurs de câteva ore importante sume de bani transferate în mod fraudulos din conturile clientului în conturi deținute de persoanele implicate în mecanismul de fraudare”, arată George Avram.
La nivelul anului 2018, echipa ZRP a obținut mai multe soluții de achitare pentru clienți persoane fizice sau juridice, dintre acestea remarcând-se soluțiile de achitare a doi clienți persoane juridice furnizori de utilități (societatea furnizoare de gaz din Sighetu Marmației, respectiv societatea de distribuție a agentului termic din Oradea), trimiși în judecată în legătură cu evenimente ce au avut drept consecință pierderea de vieți omenești.
“Satisfacția este cu atât mai mare cu cât soluțiile de achitare vin după mai mulți ani de instrumentare a dosarelor și pronunțarea unor soluții de condamnare de către instanțele de fond, tezele apărării fiind preluate de către instanțele de apel. În cazul persoanelor fizice, avem satisfacția unor soluții de achitare, pronunțate în două dosare intens mediatizate referitoare la infracțiuni de serviciu, în care am acordat asistență juridică unui înalt magistrat, respectiv unui jurist ce a ocupat și funcția de ministru al justiției. Anul 2018 a fost un an foarte bun pentru departamentul de drept penal al Zamfirescu Racoți & Partners, reușind să depășim borna de 150 de dosare penale active, motiv pentru care ne propunem ca în anul 2019 să ne consolidăm clientela din segmentul din zona financiar-bancară și a societăților multinaționale, existând o cerere în constantă creștere pe acest segment, și să încercăm să ajungem să gestionăm 200 de mandate active până la sfârșitul acestui an, sens în care urmează să extindem și echipa de avocați”, menționează Călin-Andrei Zamfirescu.
Iar munca în astfel de dosare continuă și în 2019, la începutul anului în curs cinci instituții de credit (naționale și internaționale) solicitând ZRP să le reprezinte interesele în proiectul Băneasa/Popoviciu. “Miza dosarului este dată de punerea în aplicare a dispozițiilor hotărârii judecătorești care prevăd anularea actelor încheiate cu privire la acest teren, restituirea suprafeței de 224,6 hectare (complexul Băneasa), teren ce urmează să reintre în proprietatea publică a statului, precum și restituirea contravalorii construcțiilor demolate și existente inițial pe terenul în cauză, în sumă de 1.418.646,6 lei. Oricare va fi decizia definitivă, speța va constitui un element relevant sub aspectul interferențelor penal/civil și al limitelor principiului securității raporturilor juridice”, subliniază George Avram.
Pentru a-și atinge obiectivele, ZRP și-a propus o creștere cu 10% a numărului de mandate acordate de clienții persoane fizice și o creștere de 20% a numărului de mandate acordate de clienții persoane juridice.
De altfel, rezultatele obținute în ultimii ani în cadrul colaborărilor cu clienții persoane juridice au condus la încheierea unor contracte tip abonament în baza cărora Departamentul de drept penal al Zamfirescu Racoți & Partners se ocupă de toate aspectele cu implicații penale din activitatea zilnică a clienților persoane juridice (de la partea de prevenție și consultanță juridică, până la partea de asistență juridică și reprezentare în toate dosarele penale aflate în faza de urmărire penală sau în faza de judecată).
În ceea ce privește practica departamentului de drept penal al Zamfirescu Racoți & Partners, clientela o reprezintă în proporție majoritară actorii din mediul privat, din segmentul large corporate, existând însă și excepții notabile în care echipa de drept penal s-a implicat și a obținut rezultate favorabile în spețe referitoare la persoane fizice sau instituții publice, dosarele fiind instrumentate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație, Direcția Naționala Anticoruptie sau Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitatea Organizată și Terorism.
“În domeniul practicii dreptului penal factorii diferențiatori ai ZRP sunt dați de experiența și cunoștințele dobândite de membrii departamentului de drept penal și activitatea pe care o desfășoară exclusiv în domeniul dreptului penal. Avocații acestui departament însumează peste 130 de ani de experiență în sfera dreptului penal, din diferite ipostaze: avocat pledant, procuror sau profesor, realizându-se astfel un mix de cunoștințe și experiență ce permite abordarea cu succes a unor proiecte cu nivel ridicat de complexitate. Recunoașterea acestei experiențe a venit de altfel în anul 2018 prin desemnarea Departamentului de drept penal al ZRP ca partener al Ministerului Justiției în Proiectul Codexului penal – Codurile penale ale statelor membre ale Uniunii Europene, lucrare deosebit de complexă în cadrul căreia au fost traduse și publicate în limba română respectivele texte de lege.”
Călin-Andrei Zamfirescu, partener senior și fondator Zamfirescu Racoti & Partners
Sub coordonarea celor mai buni
Echipa dedicată acestei practici este compusă din șase avocați definitivi și este coordonată de av. Călin-Andrei Zamfirescu, Partener Senior și fondator al ZRP, și de av. George Avram și beneficiază de sprijinul și implicarea directă a prof. univ. dr. Valerian Cioclei, Partener of Counsel.
Modalitatea de lucru a Departamentului de drept penal al ZRP presupune formarea unor echipe mixte de avocați, în funcție de particularitățile fiecărui dosar penal, în care sunt angrenați colegi din toate departamentele societății, în special din cadrul Departamentului de Insolvență și a ZRP Tax.
Societatea de avocați Zamfirescu Racoți & Partners este clasată pe prima poziție în ariile de practică Litigii și Insolvență, cercetate de publicațiile juridice internaționale Chambers and Partners (Chambers Europe și Chambers Global) și The Legal 500, păstrându-și locul de peste 10 ani în vârful ierarhiei caselor de avocatură în domeniul litigiilor.
Firma de avocatură ocupă, de asemenea, poziții de top în ariile de practică Bancar și Financiar, Drept societar / Fuziuni și Achiziții, Imobiliar, Dreptul muncii, Energie și Resurse Naturale, Proprietate Intelectuală.
Numeroasele succese obținute în litigii și arbitraje în anul 2018, au adus firma pe radarul analiștilor The Lawyer în secțiunea European litigation team of the year, ZRP fiindu-i acordat titlul de "Cea mai bună firmă de avocați de litigii din Europa".
Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1725 / 1870 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Băiculescu și Asociații obține o soluție de clasare într-un dosar complex de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat. Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Rezultatul reflectă nu doar respectarea principiilor fundamentale ale dreptului, ci și angajamentul nostru de a proteja interesele clienților într-un mod ferm și etic”
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...