ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dispute-Resolution.Center | Un prim succes al echipei integrate a KPMG Legal & Tax în fața Curții de Apel București într-un litigiu fiscal cu o valoare de peste 10 mil. €

10 Noiembrie 2021   |   Dispute-Resolution.Center

Hotărârea favorabilă obținută de către KPMG a vizat interpretarea și aplicarea dispozițiilor legale în materie de clasificare tarifară a unei băuturi alcoolice, față de care autoritățile fiscale au apreciat că este datorată acciza pentru eliberarea acesteia spre consum.

 
 
Echipa integrată KPMG Legal (Toncescu și Asociații SPRAL) și KPMG Tax, formată din Vlad Peligrad (Partener KPMG Legal), Călin Dragoman (Senior Managing Associate KPMG Legal), Dragos Doros (Partener KPMG Tax), Alexandru Comănescu (Director KPMG Tax) și Alexandru Tudor (Manager, KPMG Tax) au obținut pentru unul dintre cei mai mari producători, importatori și distribuitori de băuturi alcoolice un important prim succes în fața Curții de Apel București într-un litigiu fiscal cu o valoare de peste 10 milioane de euro, anunță platforma Dispute-Resolution.Center (DRC).


Hotărârea favorabilă obținută de către KPMG a vizat interpretarea și aplicarea dispozițiilor legale în materie de clasificare tarifară a unei băuturi alcoolice, față de care autoritățile fiscale au apreciat că este datorată acciza pentru eliberarea acesteia spre consum.

Echipa KPMG Legal (Toncescu și Asociații SPARL) a susținut cu succes faptul că în materie de clasificare tarifară, normele juridice la nivel unional, astfel cum acestea au fost interpretate în jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene, permit adaosul de zaharuri înainte sau după fermentarea produsului, atâta vreme cât produsul finit își păstrează caracteristicile organoleptice.

Importanța acestei concluzii vine și prin prisma faptului că litigiul fiscal a vizat o perioadă în care, în legislația românească, nu există la nivelul Codului fiscal (ci doar în normele de punere în aplicare a Codului fiscal) o prevedere clară, care să fie pusă în acord cu jurisprudența Curții Europene, aspect care s-a realizat abia în anul 2019. Astfel, indiferent dacă în procesul de fermentare, sucului de mere i-au fost adăugate zaharuri, produsul își păstrează caracteristicile organoleptice.

O altă parte importanta a litigiului fiscal a vizat respingerea deductibilității cheltuielilor suportate de către clientul KPMG cu serviciile pentru preluarea obligațiilor de valorificare și reciclare a deșeurilor de ambalaje precum și a obligațiilor de raportare a datelor privind ambalajele și deșeurile de ambalaje prestate de către anumite organisme de transfer de responsabilitate (OTR).

Astfel, întrucât aceste servicii prestate de către OTR-uri erau necesare în scopul desfășurării activității clientului, măsura respingerii deductibilității acestora nu era justificată prin prisma faptului că, prin introducerea pe piața din România a ambalajelor specifice băuturilor comercializate de client, acesta avea obligația fie de a-și asigura în mod propriu activitatea de valorificare și reciclare a deșeurilor de ambalaje, fie de a apela la aceste OTR-uri. În consecință, cheltuielile suportate cu aceste servicii sunt cheltuieli deductibile.

Mai mult, beneficiarii serviciilor OTR-urilor nu trebuie să se asigure ei înșiși de trasabilitatea activității de reciclare a ambalajelor introduse pe piața din Romania, această obligație fiind în sarcina OTR-urilor și în final, a reciclatorilor, lipsa asigurării dovezilor trasabilității activității de reciclare de către beneficiarii serviciilor OTR-urilor neducând la nedeductibilitatea cheltuielilor respective.

Hotărârea Curții de Apel București nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu recurs în fata Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pe parcursul desfășurării litigiului în fața Curții de Apel București, echipa integrată KPMG Legal și Tax a beneficiat de sprijinul continuu al reprezentanților clientului, atât din partea departamentului juridic cât și a departamentului financiar, fiind un efort comun al echipei clientului si echipelor de consultanți fiscali și avocați ai KPMG.

KPMG Legal România (Toncescu și Asociații SPARL), societatea de avocatură afiliată KPMG în România, este o societate de avocatură care se diferențiază în piață prin capacitatea de a oferi servicii juridice ca parte a unor soluții complete, integrate, oferite împreună de specialiștii KPMG, prin utilizarea tehnologiei pentru a asigura eficiența și accesul la cele mai noi și inovatoare soluții și prin calitatea serviciilor sale, asigurată de o echipă de avocați experimentați și specializați.

Dispute-Resolution.Center este o platformă din grupul BizLawyer ce se adresează deopotrivă profesioniștilor implicați în rezolvarea disputelor și clienților care au nevoie de asistență în astfel de cazuri.
Prevenirea și soluționarea timpurie a conflictelor este benefică, iar portalul Dispute-Resolution.Center grupează experiențele celor mai buni profesioniști ai domeniului și aduce laolaltă resurse, oameni și know-how.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 775 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...