
Activitatea avocaților de Real Estate de la Mitel & Asociații s-a concentrat, anul acesta, pe finalizarea procesului de restructurare a land-bank-ului unui fond de investiții și pe proiecte noi de achiziții și dezvoltări în segmentele rezidențial, retail și agricol. Sorin Mitel (Senior Partner): Investitorii urmăresc tranzacțiile rapide, sigure și care le permit dezvoltări imediate. Vânzătorii și cumpărătorii sunt tot mai sofisticați, iar negocierile tot mai complicate
10 Noiembrie 2021
Ștefania EnacheCele mai complexe mandate ale echipei de Real Estate la acest moment sunt vânzarea unui mall, achiziția unei podgorii, precum și achiziția unei activități de producție.
![]() |
Sorin Mitel, Senior Partner în cadrul firmei Mitel & Asociatii si unul dintre fondatorii firmei de avocati |
Efectele crizei sanitare s-au simțit și la nivelul proiectelor de Real Estate & Construction. „Schimbarea modului de lucru al angajaților, nevoia de locuințe mai mari și mai confortabile, creșterea comerțului online, transformarea digitală, toți acești factori au condus la modificări importante în piața de real estate”, punctează Sorin Mitel, Senior Partner în cadrul firmei Mitel & Asociații și unul dintre fondatorii firmei de avocați.
În acest context, investitorii s-au adaptat rapid cererii din piață, îndreptându-se către proiectele din zona de rezidențial și retail, în defavoarea celor din segmentul de birouri, acolo unde afacerile s-au comprimat, multe dintre spațiile de birouri și hoteluri fiind reconvertite în zone de locuit sau birouri virtuale.
În acest context, investitorii s-au adaptat rapid cererii din piață, îndreptându-se către proiectele din zona de rezidențial și retail, în defavoarea celor din segmentul de birouri, acolo unde afacerile s-au comprimat, multe dintre spațiile de birouri și hoteluri fiind reconvertite în zone de locuit sau birouri virtuale.
„Una din marile provocări ale proiectelor de Real Estate rămâne asigurarea finanțării. Înăsprirea condițiilor impuse de bănci în vederea acordării împrumuturilor a determinat investitorii din piața imobiliară să își finanțeze proiectele din fonduri proprii sau finanțări acordate de fonduri de investiții”, a explicat Sorin Mitel în dialogul cu redactorii BizLawyer.
Avocatul mai spune că, pentru operatorii din segmentul Real Estate & Construction, o mare provocare rămâne și adaptabiltatea proiectelor la cerințele și noile orientări ale clienților în contextul pandemiei. „Una dintre ele este construcția de locuințe multifuncționale, care permit flexibilitatea locuirii și a muncii în regim de home office, la prețuri accesibile cumpărătorului final. De asemenea, în acest an și, foarte probabil, în anii ce urmează, se va dezvolta segmentul logistic care este unul din câștigătorii oportunităților care s-au născut în pandemie, când procesele s-au mutat în online și centrele de depozitare și triere a mărfurilor au fost suprasolicitate”, detaliază expertul.
Creștere la nivelul practicii de Real Estate & Construction
În ceea ce privește practica de Real Estate & Construction din cadrul firmei Mitel & Asociații, până acum, se observă că anul 2021 a fost marcat de o creștere a proiectelor, atât ca volum, cât și în complexitate.
Avocații sunt de părere că trendul acesta va continua și în perioada următoare. „În acest an, activitatea a fost concentrată atât pe finalizarea procesului de restructurare a land-bank-ului unui fond de investiții, cât și pe proiecte noi de achiziții și dezvoltări în segmentele rezidențial, retail și agricol. Jucătorii de pe piața de Real Estate și-au reconfigurat intențiile de business, investind în acele segmente care le pot asigura succesul. Câștigătorii pandemiei sunt investitorii în segmentul logistic și rezidențial, piețe pe care sunt investiții semnificative față de anii precedenți, atât în proiecte noi, cât și prin reconvertirea funcționalității spațiilor existente. Modelul hibrid de lucru – de acasă și de la birou – va avea impact pe designul viitor al produselor rezidențiale, pe de o parte, în timp ce mai mulți dezvoltatori de birouri își vor transforma proiectele în scheme mixte sau exclusiv rezidențiale, Pe de altă parte, anticipăm că va apărea un nou produs pe piața rezidențială – proiectele built to rent”, menționează Sorin Mitel.
De asemenea, efectele pandemiei s-au resimțit puternic pe piața închirierilor de birouri. Din acest motiv, au fost generate mai puține solicitări din partea clienților Mitel & Asociații cu privire la încheierea de noi contracte de locațiune (birouri) sau de asistență în vederea dezvoltării de proiecte office.
În schimb, avocații au asistat clienții în vederea renegocierii și adaptării contractelor de închiriere existente la noile realități.
„Clienții vizează preponderent investiții și dezvoltări în segmentul rezidențial și retail și sunt în expectativă pentru următoarele mișcări în zona investițiilor și concentrărilor terenurilor agricole. Experiența noastră variată pe toate zonele de real estate ne ajută să avem în portofoliu clienți din toate zonele de investiții în piața de Real Estate - rezidențial, retail, office, comercial și agricol, cei mai mulți fiind clienți cu care avem colaborări de peste zece ani”, mai spune interlocutorul BizLawyer.
Piața imobiliară dispune de cea mai mare varietate de tipuri de finanțare - de la finanțarea bancară la piața de capital, însa preponderant consultanții au remarcat că în prezent se practică finanțarea de la fondurile de investiții cu interes direct pe piața de real estate. De altfel, echipa Mitel & Asociații a asistat anul acesta atât investitori care s-au finanțat de pe piața bancară, cât și investori care au apelat la fonduri de investiții. În plus, specialiștii au fost alături de fonduri de investiții care au finanțat proiecte de Real Estate.
Lipsa de predictibilitate a pieții imobiliare pune presiune pe termenul de finalizare a tranzacției
„Avem o perioadă foarte încărcată, cu mandate din cele mai diverse în care sunt implicate atât echipa de real estate, cât și echipele de M&A și litigii. Dintre cele mai complexe mandate la acest moment sunt vânzarea unui mall, achiziția unei podgorii, achiziția unei activități de producție”, a precizat Sorin Mitel.
În cadrul tranzacțiilor cu componentă de Real Estate, există o serie de aspecte la care avocații trebuie să aibă grijă. De exemplu, echipei Mitel & Asociații i s-a cerut de cele mai multe ori să regândească termenii și condițiile în care ar trebui să se finalizeze tranzacția într-o formulă mai adaptată la noile realități.
„Lipsa de predictibilitate a pieții imobiliare, determinată de efectele pandemiei, îi determină pe investitori să pună presiune pe termenul de finalizare a tranzacției și al dezvoltării, urmărindu-se tranzacțiile rapide, sigure și care le permit dezvoltări imediate. De aici rezultă și complexitatea tranzacțiilor, vânzătorii și cumpărătorii fiind tot mai sofisticați, iar negocierile tot mai complicate”, a nuanțat liderul firmei de avocatură.
Și pentru anul viitor, estimările indică faptul că planurile de investiții ale clienților Mitel & Asociații sunt în creștere atât ca volum, cât și valoric, ceea ce conduce spre ideea că departamentul de Real Estate va cunoaște, în mod sigur, o creștere a activității.
Pentru a face față noilor condiții de lucru, în contextul pandemiei COVID 19, Mitel & Asociații s-a adaptat schimbărilor prin implementarea unor soluții care să permită desfășurarea activității remote și a contactului online cu clienții.
Echipa de Real Estate & Construction a firmei Mitel & Asociații este coordonată de doi parteneri, Ioana Negrea și Sorin Mitel. Pentru proiectele din această practică, avocații primesc suportul colegilor din celelalte departamente, precum finanțări, litigii, pe aspecte specifice ariilor lor de specializare.
În egală măsură, avocații din această practică au fost implicați și în proiectele echipelor multidisciplinare formate pentru gestionarea mandatelor complexe pentru care este nevoie de consultanță specializată.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 510 / 1435 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc & Asociații susține arta. Iubitori frumosului sunt invitați la ”Rendez-vous au Jardin”, pe Domeniul Ghica, la o expoziție de sculptură
Avocații Popescu & Asociații au o bogată experiență în auditarea riscurilor de natură penală, ei participând, cu ani în urmă, la primele astfel de proceduri din România. Echipa are azi toate resursele umane și profesionale necesare auditării aspectelor sesizate de către clienți, oferind soluții complete și investigații complexe | Adrian Chirvase, Partener: Indiferent de natura și amploarea problemelor cu privire la care ni se solicită sprijinul, modalitatea de lucru urmează un tipar caracterizat prin seriozitate, profesionalism și eficiență
LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced Lawyer | Employment
Auditul de protecție pentru o companie care ar putea avea probleme de natură penală presupune o abordare pluridisciplinară. Avocații CMS România spun că esențiale, în astfel de situații, sunt timpul de reacție în crearea unei celule de criză la nivelul clientului și gestionarea fluxului de informații identificate | De vorbă cu Mihai Jiganie-Șerban, Head of Criminal Defense Practice, evidențiat drept ‘Legal Individual’ de către Legal 500, despre modul în care lucrează echipa în astfel de investigații interne
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică grupului Walden în achiziția companiei de transport Alex International Transport 94. Echipa, coordonata de Silviu Stratulat și Raluca Gabor
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate ̸ Associate to join our Consultancy Team
Corporate & Commercial - Powered by CMS | România a devenit un magnet pentru investitori în tehnologie (TMT)
Clifford Chance, „Firma de avocatură a anului în Europa” la gala Chambers and Partners. Ce firmă a obținut premiul în România
Activitățile desfășurate de echipele specializate în investigații interne corporative de la Mușat & Asociații sunt pluridisciplinare, acoperind toate ariile de practică și necesitățile clienților. De vorbă cu Alexandru Terța (Partener) și Ștefan Diaconescu (Managing Associate) despre practica personalizată, modul în care lucrează echipele mixte în auditul de drept penal, tipologia infracționalității întâlnite și cele mai interesante mandate de acest tip
Jurisdicția preferată a antreprenorilor permite finanțarea parțială a achiziției de imobile în Emiratele Arabe Unite prin instituții bancare islamice locale în condiții avantajoase, de care pot beneficia inclusiv cetățenii români. Despre strategia optimă de structurare a investiției și condițiile obținerii unei finanțări, într-o discuție cu Casiana Dușa, avocat senior și specialist în business islamic
Din culisele unui arbitraj internațional complex | Gabriel Resources a cuantificat costuri de 47,1 mil. $ cu avocații White & Case și de 9 mil. $ cu echipa Țuca Zbârcea & Asociații în arbitrajul ICSID generat de proiectul aurifer eșuat de la Roșia Montană. Sumele alocate experților au fost evaluate la aproape 5 mil. $, iar cheltuielile administrative s-au apropiat de 1 mil. $. România a cerut tribunalului să respingă cererea “amețitoare” privind costurile suportate de reclamant
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...