ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Activitatea avocaților de Real Estate de la Mitel & Asociații s-a concentrat, anul acesta, pe finalizarea procesului de restructurare a land-bank-ului unui fond de investiții și pe proiecte noi de achiziții și dezvoltări în segmentele rezidențial, retail și agricol. Sorin Mitel (Senior Partner): Investitorii urmăresc tranzacțiile rapide, sigure și care le permit dezvoltări imediate. Vânzătorii și cumpărătorii sunt tot mai sofisticați, iar negocierile tot mai complicate

10 Noiembrie 2021   |   Ștefania Enache

Cele mai complexe mandate ale echipei de Real Estate la acest moment sunt vânzarea unui mall, achiziția unei podgorii, precum și achiziția unei activități de producție.

Sorin Mitel, Senior Partner în cadrul firmei Mitel & Asociatii si unul dintre fondatorii firmei de avocati

 
 
Efectele crizei sanitare s-au simțit și la nivelul proiectelor de Real Estate & Construction. „Schimbarea modului de lucru al angajaților, nevoia de locuințe mai mari și mai confortabile, creșterea comerțului online, transformarea digitală, toți acești factori au condus la modificări importante în piața de real estate”, punctează Sorin Mitel, Senior Partner în cadrul firmei Mitel & Asociații și unul dintre fondatorii firmei de avocați.

În acest context, investitorii s-au adaptat rapid cererii din piață, îndreptându-se către proiectele din zona de rezidențial și retail, în defavoarea celor din segmentul de birouri, acolo unde afacerile s-au comprimat, multe dintre spațiile de birouri și hoteluri fiind reconvertite în zone de locuit sau birouri virtuale.


„Una din marile provocări ale proiectelor de Real Estate rămâne asigurarea finanțării. Înăsprirea condițiilor impuse de bănci în vederea acordării împrumuturilor a determinat investitorii din piața imobiliară să își finanțeze proiectele din fonduri proprii sau finanțări acordate de fonduri de investiții”, a explicat Sorin Mitel în dialogul cu redactorii BizLawyer.

Avocatul mai spune că, pentru operatorii din segmentul Real Estate & Construction, o mare provocare rămâne și adaptabiltatea proiectelor la cerințele și noile orientări ale clienților în contextul pandemiei. „Una dintre ele este construcția de locuințe multifuncționale, care permit flexibilitatea locuirii și a muncii în regim de home office, la prețuri accesibile cumpărătorului final. De asemenea, în acest an și, foarte probabil, în anii ce urmează, se va dezvolta segmentul logistic care este unul din câștigătorii oportunităților care s-au născut în pandemie, când procesele s-au mutat în online și centrele de depozitare și triere a mărfurilor au  fost suprasolicitate”, detaliază expertul.
Creștere la nivelul practicii de Real Estate & Construction

În ceea ce privește practica de Real Estate & Construction din cadrul firmei Mitel & Asociații, până acum, se observă că anul 2021 a fost marcat de o creștere a proiectelor, atât ca volum, cât și în complexitate.

Avocații sunt de părere că trendul acesta va continua și în perioada următoare. „În acest an, activitatea a fost concentrată atât pe finalizarea procesului de restructurare a land-bank-ului unui fond de investiții, cât și pe proiecte noi de achiziții și dezvoltări în segmentele rezidențial, retail și agricol. Jucătorii de pe piața de Real Estate și-au reconfigurat intențiile de business, investind în acele segmente care le pot asigura succesul. Câștigătorii pandemiei sunt investitorii în segmentul logistic și rezidențial, piețe pe care sunt investiții semnificative față de anii precedenți, atât în proiecte noi, cât și prin reconvertirea funcționalității spațiilor existente. Modelul hibrid de lucru – de acasă și de la birou – va avea impact pe designul viitor al produselor rezidențiale, pe de o parte, în timp ce mai mulți dezvoltatori de birouri își vor transforma proiectele în scheme mixte sau exclusiv rezidențiale, Pe de altă parte, anticipăm că va apărea un nou produs pe piața rezidențială – proiectele built to rent”, menționează Sorin Mitel.

De asemenea, efectele pandemiei s-au resimțit puternic pe piața închirierilor de birouri. Din acest motiv, au fost generate mai puține solicitări din partea clienților Mitel & Asociații cu privire la încheierea de noi contracte de locațiune (birouri) sau de asistență în vederea dezvoltării de proiecte office.

În schimb, avocații au asistat clienții în vederea renegocierii și adaptării contractelor de închiriere existente la noile realități.

„Clienții vizează preponderent investiții și dezvoltări în segmentul rezidențial și retail și sunt în expectativă pentru următoarele mișcări în zona investițiilor și concentrărilor terenurilor agricole. Experiența noastră variată pe toate zonele de real estate ne ajută să avem în portofoliu clienți din toate zonele de investiții în piața de Real Estate - rezidențial, retail, office, comercial și agricol, cei mai mulți fiind clienți cu care avem colaborări de peste zece ani”, mai spune interlocutorul BizLawyer.

Piața imobiliară dispune de cea mai mare varietate de tipuri de finanțare - de la finanțarea bancară la piața de capital, însa preponderant consultanții au remarcat că în prezent se practică finanțarea de la fondurile de investiții cu interes direct pe piața de real estate. De altfel, echipa Mitel & Asociații a asistat anul acesta atât investitori care s-au finanțat de pe piața bancară, cât și investori care au apelat la fonduri de investiții. În plus, specialiștii au fost alături de fonduri de investiții care au finanțat proiecte de Real Estate.

 
 


Lipsa de predictibilitate a pieții imobiliare pune presiune pe termenul de finalizare a tranzacției

„Avem o perioadă foarte încărcată, cu mandate din cele mai diverse în care sunt implicate atât echipa de real estate, cât și echipele de M&A și litigii. Dintre cele mai complexe mandate la acest moment sunt vânzarea unui mall, achiziția unei podgorii, achiziția unei activități de producție”, a precizat Sorin Mitel.

În cadrul tranzacțiilor cu componentă de Real Estate, există o serie de aspecte la care avocații trebuie să aibă grijă. De exemplu, echipei Mitel & Asociații i s-a cerut de cele mai multe ori să regândească termenii și condițiile în care ar trebui să se finalizeze tranzacția într-o formulă mai adaptată la noile realități.  

„Lipsa de predictibilitate a pieții imobiliare, determinată de efectele pandemiei, îi determină pe investitori să pună presiune pe termenul de finalizare a tranzacției și al dezvoltării, urmărindu-se tranzacțiile rapide, sigure și care le permit dezvoltări imediate. De aici rezultă și complexitatea tranzacțiilor, vânzătorii și cumpărătorii fiind tot mai sofisticați, iar negocierile tot mai complicate”, a nuanțat liderul firmei de avocatură.

Și pentru anul viitor, estimările indică faptul că planurile de investiții ale clienților Mitel & Asociații sunt în creștere atât ca volum, cât și valoric, ceea ce conduce spre ideea că departamentul de Real Estate va cunoaște, în mod sigur, o creștere a activității.

Pentru a face față noilor condiții de lucru, în contextul pandemiei COVID 19, Mitel & Asociații s-a adaptat schimbărilor prin implementarea unor soluții care să permită desfășurarea activității remote și a contactului online cu clienții.

Echipa de Real Estate & Construction a firmei Mitel & Asociații este coordonată de doi parteneri, Ioana Negrea și Sorin Mitel. Pentru proiectele din această practică, avocații primesc suportul colegilor din celelalte departamente, precum finanțări, litigii, pe aspecte specifice ariilor lor de specializare.

În egală măsură, avocații din această practică au fost implicați și în proiectele echipelor multidisciplinare formate pentru gestionarea mandatelor complexe pentru care este nevoie de consultanță specializată.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 252 / 6037
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Wolf Theiss a asistat un sindicat de bănci în legătură cu acordarea unei facilități de credit către Romgaz S.A. în cadrul tranzacției de preluare a participaţiei Exxon în proiectul de gaze din Marea Neagră
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...