ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa de Real Estate de la Biriș Goran are în derulare proiecte și tranzacții noi, reașezate în contextul actual, pe care clienții doresc să le semneze. Există în continuare „new money” pentru proiectele solide și care oferă o perspectivă viabilă, spun avocații

16 August 2020   |   Maria Teodoru

Biriș Goran este o societate profesională de avocatură cu o activitate semnificativă a practicii de real estate. În acest moment, departamentul de Real Estate al firmei numără 10 avocați, coordonatori fiind Daniela Lazea și Sorin Aungurenci.

Daniela Lazea (Partener) si Sorin Aungurenci (Partener), coordonatori al practicii de Real Estate din cadrul firmei Biris Goran

 
 
Spre deosebire de ceilalți ani, prima parte a anului a fost marcată de pandemia CoVid-19 și impunerea stării de urgență, ulterior a stării de alertă, ceea ce a determinat modificări urgente legislative. Cu toate acestea, mandatele clienților firmei de avocați Biriș Goran au rămas active și, în plus, avocații au fost alături de ei pe tot parcursul stării de urgență și alertă pentru a le răspunde solicitărilor și a analiza din punct de vedere legal situațiile și legislația noi apărute. ”Dacă în lunile martie și aprilie o parte dintre clienți analizau posibilitatea suspendării pe termen nelimitat a proiectelor și a activității pe șantiere, ulterior am asistat de fapt doar la o ajustare a activității în sensul redimensionării acestor proiecte și a eficientizării costurilor”, a declarat pentru BizLawyer Daniela Lazea, Partener și co-coordonator al practicii de Real Estate din cadrul firmei.


”Din experiența noastră, piața de real estate nu a suferit deocamdată modificări majore. Poate este încă prematur să tragem concluzii, însă nici în viitorul apropiat nu credem că vom asista la variații semnificative precum suspendarea proiectelor, micșorarea substanțială a prețurilor de vânzare ale apartamentelor sau a chiriilor pentru spațiile logistice sau a clădirilor de tip office. De altfel, în cazul proiectelor începute înainte de pandemie, majoritatea suprafețelor erau deja contractate în termenii caracteristici anului 2019, când piața imobiliară era în plină expansiune”, a adăugat Sorin Aungurenci, Partener și co-coordonator al practicii.

Asistență acordată clienților în finanțări semnate cu bănci chiar în perioada martie-mai 2020

Avocații Biriș Goran spun că, cel mai probabil, efectele negative se vor resimți cu preponderență spre sfârșitul acestui an, odată cu scăderea volumelor generate în special de lipsa unor proiecte imobiliare noi. ”Senzația pe care o avem în acest moment este că dezvoltatorii sunt focusați pe finalizarea proiectelor existente, lăsând deocamdată într-o zonă incertă decizia de a începe investiții noi”, au subliniat interlocutorii BizLawyer.

De altfel, echipa de Real Estate are în derulare proiecte și tranzacții noi, reașezate în contextul actual, pe care clienții doresc să le semneze, în special pentru dezvoltatorii cu experiență, care nu sunt la primul proiect în România. Vizate sunt achiziții imobiliare în vederea dezvoltării unor proiecte de retail, în special în afara Bucureștiului.

Referitor la finanțări, avocații Biriș Goran au asistat clienți în proiecte semnate cu bănci chiar în perioada martie-mai 2020.

”Se pare că există în continuare „new money” pentru proiectele solide și care oferă o perspectivă viabilă. Pentru aceste proiecte a fost disponibilă finanțarea, indiferent de condițiile nefavorabile ale pieței generate de pandemie. În acest sens am asistat clienți în cadrul unor proceduri de sale and lease back, finanțări în zona de rezidențial și office”, a explicat Daniela Lazea.

Avocații au asistat anul acesta clienți și în achiziții de terenuri pentru dezvoltări imobiliare noi, dar nu au oferit detalii, întrucât proiectele sunt confidențiale. ”Este vorba despre achiziții imobiliare în zona logistică, rezidențial și retail”, a confirmat Sorin Aungurenci.





Cele mai dese solicitări adresate avocaților Biriș Goran 

Una din cele mai dese solicitări adresate avocaților Biriș Goran în ultimele luni viza posibilitatea invocării suspendării obligațiilor contractuale ca urmare a efectelor negative pe care le-au resimțit dezvoltatorii în special în primele luni ale pandemiei de CoVid-19. Unii dintre aceștia explorau inclusiv posibilitatea invocării forței majore în relațiile contractuale. De cele mai multe ori au prevalat renegocierile cu partenerii contractuali în detrimentul suspendării sau încetării executării obligațiilor contractuale de către părți, au arătat avocații Biriș Goran.  

Mai multe proiecte ale echipei din practica de Real Estate sunt în curs de negociere, și intră sub sfera informațiilor confidențiale. ”Putem totuși menționa faptul că am fost aproape de clienții noștri, încercând să regândim structura unor tranzacții, renegociind termene, costuri sau condiții contractuale. Toate acestea au venit în contextul pandemiei CoVid-19”, a mai spus Sorin Aungurenci.

În altă ordine de idei, pentru al patrulea an la rând, asigurarea conformității cu normele de prevenire și stingere a incendiilor a fost o componentă esențială în negocieri. Cine, cum și pentru ce se autorizează și mai cu seamă cine acoperă costurile de autorizare și al lucrărilor de remediere sunt discuții esențiale în cazul tranzacțiilor cu imobile existente. Urmare a tragediei de la Colectiv dezvoltatorii au făcut eforturi susținute în vederea conformării, însă sunt în continuare multe lucruri de recuperat, au explicat avocații Biriș Goran.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Interes crescut al clienților pentru securizarea unor mecanisme contractuale care să îi protejeze

Ce va avea un rol important în tranzacțiile viitoare? ”Am observat un interes crescut al clienților pentru securizarea unor mecanisme contractuale care să îi protejeze în cazul unei potențiale distorsiuni a pieței similară cu cea generată de pandemie”, a nuanțat Daniela Lazea.

În plus, dezvoltatorii imobiliari se uită cu atenție la creșterea pragului de la care se aplică cota redusă la TVA în cadrul programului Prima Casă. ”Creșterea pragului aplicabil cotei reduse de TVA va avea probabil un efect direct asupra prețului de vânzare al locuințelor și va crește probabil și posibilitatea de achiziție pentru apartamente în sectorul mediu de calitate. Nu anticipăm însă o creștere abrupta a vânzărilor în acest sector”, a mai spus Partenerul Biriș Goran.

Un număr ”extrem de mic” din mandatele primite după instituirea stării de urgență evoluează acum în situații litigioase, spun avocații de Real estate de la Biriș Goran. ”La acest moment vedem litigiul ca pe o soluție finală, doar în măsura în care nu se ajunge la o soluționare a diferendului pe cale amiabilă în cadrul unor negocieri”, a arătat Sorin Aungurenci.

De altfel, nici varianta deschiderii procedurii insolvenței nu este neapărat o opțiune pentru dezvoltatorii imobiliari. Mulți dintre aceștia au văzut consecințele intrării în insolvență cu ocazia crizei din 2008 - 2010, atunci când mulți dezvoltatori nu și-au putut redresa proiectele, ba mai mult au pierdut controlul asupra acestora în cadrul procedurii.

”Toate acestea denotă aspecte pozitive, respectiv o piață imobiliară mult mai matură, într-o continuă creștere în ultimii ani și cu dezvoltatori experimentați care știu să acționeze profesionist în situații speciale”, a subliniat Sorin Aungurenci.   

Echipă de 10 avocați în departamentul de Real Estate

Biriș Goran este o societate profesională de avocatură cu o activitate semnificativă a practicii de real estate. La fel ca în fiecare an, Biriș Goran are un cont de clienți activi pe piața de real estate cărora le prestează servicii de asistență juridică pe parcursul întregii activități de dezvoltare a proiectelor imobiliare: analiză juridică completă a titlurilor de proprietate, achiziție, dezvoltare/antreprize, inclusiv operare proiecte. Clienții firmei activează pe toate segmentele de piață imobiliară – retail, birouri, rezidențial, logistică.

În acest moment, departamentul de Real Estate al firmei numără 10 avocați, coordonatori fiind Daniela Lazea și Sorin Aungurenci.

”Activitatea pe această arie s-a dezvoltat constant în ultimii ani și nu se pune problema unor reduceri a mandatelor până în acest moment”, au conchis interlocutorii BizLawyer.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1166 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...