ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante

03 Iulie 2022   |   Ștefania Enache

Avocatul este de părere că țara noastră va atrage investiții noi, România fiind cunoscută deja ca un stat european cu potențial în acest sector, date fiind oportunitațile și soluțiile de finanțare și M&A, nivelurile scăzute de impozitare și salariile competitive.

Adrian-Cătălin Bulboacă, Managing Partner al Bulboacă & Asociatii

 
 
Piața de fuziuni și achiziții din România își va continua trendul ascendent. Adrian-Cătălin Bulboacă, Managing Partner al Bulboacă & Asociații SCA, subliniază că, în ciuda contextului tranzacțional dificil, domeniile medical, IT, imobiliar, agricultură, pharma, real estate, financiar, noi tehnologii vor menține creșterea din această zonă.Aprecierile avocatului se bazează pe datele deținute de firma pe care o coordonează, dar și pe analiza mandatelor pe care echipa sa le are pe masa de lucru.

„O piață dificilă este pe tipul preocupărilor și talentului profesional al firmei noastre. Aceasta pentru că, atunci când clienții noștri întâmpină o dificultate majoră, de neimaginat sau de nesurmontat, experiența noastră arată că nu merită în a se renunța, deoarece și atunci există șanse reale pentru a se face o tranzacție sau pentru a se soluționa o speță”, punctează liderul Bulboacă & Asociații.


În acest context, avocatul este de părere că vor continua să fie realizate tranzacții importante în regiune. De asemenea, țara noastră va atrage investiții noi, România fiind cunoscută deja ca un stat european cu potențial în acest sector, date fiind oportunitațile și soluțiile de finanțare și M&A, nivelurile scăzute de impozitare și salariile competitive.

„Credem că măsurile de susținere provenite din pachete de instrumente de finanțare nerambursabilă promovate atât de Uniunea Europeană, cât și prin scheme de ajutor de stat la nivel național și din cadrul temporar de criză adoptat de Comisia Europeană care va permite statelor membre să acorde ajutoare cu un cuantum limitat întreprinderilor afectate de criza actuală sau de sancțiunile și contrasancțiunile aferente, să se asigure că întreprinderile dispun în continuare de lichidități suficiente și să despăgubească întreprinderile pentru costurile suplimentare suportate ca urmare a prețurilor excepțional de ridicate la gaz și energie electrică, vor deveni factori cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A ca mijloc viabil de expansiune a business-ului”, mai spune Adrian-Cătălin Bulboacă.
Pe masa de lucru a avocaților se află multe proiecte importante

De altfel, pe parcursul anului în curs, Bulboacă & Asociații a continuat să asiste atât clienți tradiționali ai firmei, cât și clienți noi într-o gamă variată de mandate, unele cu un grad de complexitate particular, implicând aspecte de reglementare, asistență de tip due diligence, asistență în timpul negocierilor și îndeplinirea calendarelor de tranzacție, precum și asistență post-closing.

„Interesul pentru achiziționarea de societăți țintă în România vine, în mod firesc, din partea unor fonduri de investiții, companii locale și internaționale (cu precădere, din Europa) sau fonduri de capital privat care au optat pentru o diversificare a industriilor vizate menită să sporească valoarea investițiilor de portofoliu”, explică avocatul.

În acest moment, echipa de experți a firmei de avocatură are în derulare mai multe proiecte de anvergură, unele dintre ele reprezentând premiere pe piață, ceea ce este deopotrivă atât o provocare profesională, cât și o bucurie intelectuală.

Printre cele mai relevante mandate, Adrian-Cătălin Bulboacă indică proiecte importante în domeniile asigurărilor, pieței de capital, în domeniul medical, al agriculturii, precum și al tehnologiei. „În mare parte ele se vor concretiza până la finalul anului, așadar sperăm să revenim cât de curând cu vești bune”, adaugă avocatul.

În ceea ce privește 2021, liderul Bulboacă & Asociații spune că firma pe care o coordonează l-a simțit ca fiind un an analiză și repoziționare, de punere a bazelor pentru viitor. „Au existat prospectări ale pietei, exerciții de due diligence – unele concretizate în investiții, altele încă in evaluare – semn că piața a preferat să fie mai reținută  în decizii cu impact financiar mare, spre deosebire de anii precedenți. Prelungirea crizei sanitare a adus într-adevăr o încetinire  a tranzacțiilor, dar le-a acordat pe de o parte antreprenorilor timpul necesar pentru a pregăti companiile în vederea unei investiții, iar pe de altă parte investitorilor timp pentru a regândi strategiile de investiții”, detaliază expertul.

Criza medicală a influențat și această arie de practică, existând o tendință spre solicitarea unor onorarii fixe – aspect de înțeles, în contextul în care se dorea predictibilitate a cheltuielilor juridice, într-o perioadă de incertitudine. „Încercăm să acomodăm întotdeauna cerințele clienților noștri, asigurându-i totodată de transparență și cea mai mare diligență în ceea ce facem - pentru proiectele unde natura acestora impunea rate orare, am avut deosebită grijă în a ne informa clienții cu privire la progresul asistenței noastre, astfel încât să le oferim confortul că sunt la curent cu cheltuielile acumulate”, nuanțează Adrian-Cătălin Bulboacă.

 
 

Avocații Bulboacă & Asociații au fost implicați în proiecte frumoase în zona de real estate, IT precum și în zona de jocuri de noroc și sport. Unele proiecte au avut o componentă semnificativă de reglementare și au necesitat dialoguri cu autoritățile în domeniu și problematizări cu privire la interpretarea legii, inclusiv prin raportare și la practica altor state. „În ultimele 12 luni, avocații noștri au fost implicați în peste zece tranzacții de M&A, dintre care patru încă sunt în derulare. Valoarea acestora este confidențială. Ne bucuram să avem clienți atât antreprenori locali, cât și investitori strategici. Credem că modul nostru de abordare ne diferențiază pe piață, fiind o firmă antreprenorială care înțelege dificultățile și provocările mediului de business și care vede dincolo de problemele juridice ale unui proiect. Avem, de asemenea, o foarte bună colaborare cu fondurile de investiții și alte tipologii de investitori, fiind constant în contact cu acestea pentru a identifica oportunități și sinergii”, precizează Adrian-Cătălin Bulboacă.

Portofoliul de clienți deținut de Bulboacă & Asociații în practica de M&A este generat aproape in integralitate de proactivitatea firmei.

Avocații sunt conștienți de atuurile numeroase deținute de firma în care activează. În această categorie intră echipa formată din profesioniști competenți și dedicați, care lucrează în echipe multi-disciplinare (M&A/Corporate, Banking & Finance, Employment and Labor Relations, IP &IT, Data Protection, Regulatory, Real Estate, Litigation, Competition) și a căror calitate a lucrărilor avocațiale a atras bunul renume și reputația de firmă de avocatură „hands on” pentru fiecare proiect încredințat în parte.  

Echipa de M&A are în acest moment șase avocați cu un grad mare de senioritate, coordonați de partenerul firmei, Adrian-Cătălin Bulboacă. „Buna pregătire profesională, diligența, atenția la detalii și proactivitatea în ce privește venirea în întâmpinarea problemelor clienților sunt printre calitățile echipei de M&A din cadrul Bulboacă & Asociații. Fiind implicați în proiecte complexe, se întâmplă deseori să construim echipe interdisciplinare și astfel colaborăm în mod constant și cu celelalte echipe ale Bulboacă & Asociații, pentru a asigura servicii de asistență juridică și reprezentare integrate și la un nivel calitativ ireproșabil pentru clienții noștri”, amintește avocatul.

Adrian-Cătălin Bulboacă se așteaptă ca anul 2022 să mențină în prim plan tranzacțiile în agricultură, tehnologie, sănătate, imobiliare și energie. În aceste industrii, apetitul de investiții este unul cu accent atât pe oportunitați pe termen lung, cât și pe termen scurt, iar contextul socio-politic și economic își face resimțită prezența doar ca „business as usual”.

De altfel, avocatul atrage atenția că cele mai mari provocări ale anului în curs în tranzacțiile de M&A derivă cu siguranță din climatul socio-politic volatil și din realitățile economice în deplină și profundă schimbare. „Dincolo de atributele specifice pe care le implică o tranzacție de M&A, credem că pregătirea în prealabil a companiei pentru o viitoare tranzacție și adaptarea rapidă la noile realități vor avea un rol deosebit de important, dacă nu fundamental, în tranzacțiile de M&A”, concluzionează liderul Bulboacă & Asociații. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 14 / 6007
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA după primele cinci luni din 2022. CMS domină clasamentul general, iar o firmă cu 200 de avocați ocupă primul loc în Europa Estică
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Senior (Banking & Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Stagiar (Banking&Finance)
În ciuda condițiilor grele în care se derulează afacerile, preocuparea pentru respectarea regulilor privind protecția datelor personale nu și-a pierdut importanța, spun avocații CEE Attorneys | Krisztina Voicu, Partener: Am construit o echipă specializată în protecția datelor personale, formată din avocați care au deja experiență considerabilă în această arie. Unul din trei proiecte presupune abordare și consultanță și din perspectiva GDPR
Aria de Employment de la Mușat & Asociații a avut în ultimul an o încărcătură constantă de proiecte de anvergură, atât din perspectiva activității de consultanță, cât și în sfera litigiilor de muncă | De vorbă cu avocații firmei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2022 pe piața muncii. Creșterea numărului de cereri care vizează restructurarea afacerii, urmată de șomaj tehnic sau de concedieri, evidențiată în analiza tendințelor observate de specialiști anul acesta
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
Elementele de noutate în stabilirea sancțiunilor, aduse de ghidul Comitetului European pentru Protecția Datelor, explicate de avocații Filip & Company. Raluca Pușcaș (Partener): Amenda trebuie să își atingă obiectivul de a descuraja încălcările viitoare, să fie eficientă și proporțională | Bilanțul a patru ani de GDPR, cu accent pe evoluția practicii de Privacy & Data Protection și proiectele complexe în care este implicată echipa
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Employment)
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is loooking for an associate | Banking & Finance
Bondoc și Asociații anulează în instanță o decizie a Consiliului Național al Audiovizualului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...