ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante

03 Iulie 2022   |   Ștefania Enache

Avocatul este de părere că țara noastră va atrage investiții noi, România fiind cunoscută deja ca un stat european cu potențial în acest sector, date fiind oportunitațile și soluțiile de finanțare și M&A, nivelurile scăzute de impozitare și salariile competitive.

Adrian-Cătălin Bulboacă, Managing Partner al Bulboacă & Asociatii

 
 
Piața de fuziuni și achiziții din România își va continua trendul ascendent. Adrian-Cătălin Bulboacă, Managing Partner al Bulboacă & Asociații SCA, subliniază că, în ciuda contextului tranzacțional dificil, domeniile medical, IT, imobiliar, agricultură, pharma, real estate, financiar, noi tehnologii vor menține creșterea din această zonă.Aprecierile avocatului se bazează pe datele deținute de firma pe care o coordonează, dar și pe analiza mandatelor pe care echipa sa le are pe masa de lucru.

„O piață dificilă este pe tipul preocupărilor și talentului profesional al firmei noastre. Aceasta pentru că, atunci când clienții noștri întâmpină o dificultate majoră, de neimaginat sau de nesurmontat, experiența noastră arată că nu merită în a se renunța, deoarece și atunci există șanse reale pentru a se face o tranzacție sau pentru a se soluționa o speță”, punctează liderul Bulboacă & Asociații.


În acest context, avocatul este de părere că vor continua să fie realizate tranzacții importante în regiune. De asemenea, țara noastră va atrage investiții noi, România fiind cunoscută deja ca un stat european cu potențial în acest sector, date fiind oportunitațile și soluțiile de finanțare și M&A, nivelurile scăzute de impozitare și salariile competitive.

„Credem că măsurile de susținere provenite din pachete de instrumente de finanțare nerambursabilă promovate atât de Uniunea Europeană, cât și prin scheme de ajutor de stat la nivel național și din cadrul temporar de criză adoptat de Comisia Europeană care va permite statelor membre să acorde ajutoare cu un cuantum limitat întreprinderilor afectate de criza actuală sau de sancțiunile și contrasancțiunile aferente, să se asigure că întreprinderile dispun în continuare de lichidități suficiente și să despăgubească întreprinderile pentru costurile suplimentare suportate ca urmare a prețurilor excepțional de ridicate la gaz și energie electrică, vor deveni factori cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A ca mijloc viabil de expansiune a business-ului”, mai spune Adrian-Cătălin Bulboacă.
Pe masa de lucru a avocaților se află multe proiecte importante

De altfel, pe parcursul anului în curs, Bulboacă & Asociații a continuat să asiste atât clienți tradiționali ai firmei, cât și clienți noi într-o gamă variată de mandate, unele cu un grad de complexitate particular, implicând aspecte de reglementare, asistență de tip due diligence, asistență în timpul negocierilor și îndeplinirea calendarelor de tranzacție, precum și asistență post-closing.

„Interesul pentru achiziționarea de societăți țintă în România vine, în mod firesc, din partea unor fonduri de investiții, companii locale și internaționale (cu precădere, din Europa) sau fonduri de capital privat care au optat pentru o diversificare a industriilor vizate menită să sporească valoarea investițiilor de portofoliu”, explică avocatul.

În acest moment, echipa de experți a firmei de avocatură are în derulare mai multe proiecte de anvergură, unele dintre ele reprezentând premiere pe piață, ceea ce este deopotrivă atât o provocare profesională, cât și o bucurie intelectuală.

Printre cele mai relevante mandate, Adrian-Cătălin Bulboacă indică proiecte importante în domeniile asigurărilor, pieței de capital, în domeniul medical, al agriculturii, precum și al tehnologiei. „În mare parte ele se vor concretiza până la finalul anului, așadar sperăm să revenim cât de curând cu vești bune”, adaugă avocatul.

În ceea ce privește 2021, liderul Bulboacă & Asociații spune că firma pe care o coordonează l-a simțit ca fiind un an analiză și repoziționare, de punere a bazelor pentru viitor. „Au existat prospectări ale pietei, exerciții de due diligence – unele concretizate în investiții, altele încă in evaluare – semn că piața a preferat să fie mai reținută  în decizii cu impact financiar mare, spre deosebire de anii precedenți. Prelungirea crizei sanitare a adus într-adevăr o încetinire  a tranzacțiilor, dar le-a acordat pe de o parte antreprenorilor timpul necesar pentru a pregăti companiile în vederea unei investiții, iar pe de altă parte investitorilor timp pentru a regândi strategiile de investiții”, detaliază expertul.

Criza medicală a influențat și această arie de practică, existând o tendință spre solicitarea unor onorarii fixe – aspect de înțeles, în contextul în care se dorea predictibilitate a cheltuielilor juridice, într-o perioadă de incertitudine. „Încercăm să acomodăm întotdeauna cerințele clienților noștri, asigurându-i totodată de transparență și cea mai mare diligență în ceea ce facem - pentru proiectele unde natura acestora impunea rate orare, am avut deosebită grijă în a ne informa clienții cu privire la progresul asistenței noastre, astfel încât să le oferim confortul că sunt la curent cu cheltuielile acumulate”, nuanțează Adrian-Cătălin Bulboacă.

 
 

Avocații Bulboacă & Asociații au fost implicați în proiecte frumoase în zona de real estate, IT precum și în zona de jocuri de noroc și sport. Unele proiecte au avut o componentă semnificativă de reglementare și au necesitat dialoguri cu autoritățile în domeniu și problematizări cu privire la interpretarea legii, inclusiv prin raportare și la practica altor state. „În ultimele 12 luni, avocații noștri au fost implicați în peste zece tranzacții de M&A, dintre care patru încă sunt în derulare. Valoarea acestora este confidențială. Ne bucuram să avem clienți atât antreprenori locali, cât și investitori strategici. Credem că modul nostru de abordare ne diferențiază pe piață, fiind o firmă antreprenorială care înțelege dificultățile și provocările mediului de business și care vede dincolo de problemele juridice ale unui proiect. Avem, de asemenea, o foarte bună colaborare cu fondurile de investiții și alte tipologii de investitori, fiind constant în contact cu acestea pentru a identifica oportunități și sinergii”, precizează Adrian-Cătălin Bulboacă.

Portofoliul de clienți deținut de Bulboacă & Asociații în practica de M&A este generat aproape in integralitate de proactivitatea firmei.

Avocații sunt conștienți de atuurile numeroase deținute de firma în care activează. În această categorie intră echipa formată din profesioniști competenți și dedicați, care lucrează în echipe multi-disciplinare (M&A/Corporate, Banking & Finance, Employment and Labor Relations, IP &IT, Data Protection, Regulatory, Real Estate, Litigation, Competition) și a căror calitate a lucrărilor avocațiale a atras bunul renume și reputația de firmă de avocatură „hands on” pentru fiecare proiect încredințat în parte.  

Echipa de M&A are în acest moment șase avocați cu un grad mare de senioritate, coordonați de partenerul firmei, Adrian-Cătălin Bulboacă. „Buna pregătire profesională, diligența, atenția la detalii și proactivitatea în ce privește venirea în întâmpinarea problemelor clienților sunt printre calitățile echipei de M&A din cadrul Bulboacă & Asociații. Fiind implicați în proiecte complexe, se întâmplă deseori să construim echipe interdisciplinare și astfel colaborăm în mod constant și cu celelalte echipe ale Bulboacă & Asociații, pentru a asigura servicii de asistență juridică și reprezentare integrate și la un nivel calitativ ireproșabil pentru clienții noștri”, amintește avocatul.

Adrian-Cătălin Bulboacă se așteaptă ca anul 2022 să mențină în prim plan tranzacțiile în agricultură, tehnologie, sănătate, imobiliare și energie. În aceste industrii, apetitul de investiții este unul cu accent atât pe oportunitați pe termen lung, cât și pe termen scurt, iar contextul socio-politic și economic își face resimțită prezența doar ca „business as usual”.

De altfel, avocatul atrage atenția că cele mai mari provocări ale anului în curs în tranzacțiile de M&A derivă cu siguranță din climatul socio-politic volatil și din realitățile economice în deplină și profundă schimbare. „Dincolo de atributele specifice pe care le implică o tranzacție de M&A, credem că pregătirea în prealabil a companiei pentru o viitoare tranzacție și adaptarea rapidă la noile realități vor avea un rol deosebit de important, dacă nu fundamental, în tranzacțiile de M&A”, concluzionează liderul Bulboacă & Asociații. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 472 / 1596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS, alături de M Core în achiziția de 219 milioane EUR a 25 de parcuri de retail în România, tranzacție ce marchează intrarea pe piața locală a grupului paneuropean | Horea Popescu (Managing Partner): ”Este una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani pentru această clasă de active”. Roxana Frățilă (Partener): ”Suntem încrezători că vom mai vedea tranzacții similare și în viitorul apropiat”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
Trei firme locale de avocați, nominalizate în Chambers FinTech – 2024. Cine sunt cei doi avocați români recunoscuți de ghidul juridic internațional și cum sunt văzuți de clienți
Cătălin Frâncu preia filiala locală a grupului german KAEFER. Avocații KPMG Legal, în tranzacție
În domeniul achizițiilor publice sunt încă multe proceduri care suferă la capitolul transparență, iar legislația ar trebui să prevadă sancțiuni nu doar pentru contestatorii pierzători, ci și pentru autoritățile contractante atunci când își încalcă obligațiile legale, spun avocații NNDKP, care au o practică redutabilă în acest domeniu. Echipa a fost solicitată în multe proiecte finanțate prin PNRR și din domenii considerate cheie la nivelul Uniunii Europene și este implicată în numeroase proiecte strategice pentru România
Client Choice by Lexology – 2024 | Alina Tugearu, partener ZRVP, intră în topul preferințelor clienților pentru practica de Arbitration & ADR: ”Premiul confirmă munca depusă de echipa noastră de arbitraj în ultimii ani și, mai ales, dedicarea oferită clienților”. Anul acesta doar doi avocați români au fost aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
Sectorul Healthcare, Pharma & Life Sciences este extrem de activ, iar problematicile sunt într-o evoluție permanentă, atât intern, la nivelul companiilor și produselor pe care le dezvoltă, cât și extern, venite din partea autorităților de reglementare, spun avocații biroului local DLA Piper, firmă cu o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte. De vorbă cu partenerele Alina Lăcătuș și Livia Zamfiropol despre provocările perioadei, modul în care lucrează echipa și proiectele sofisticate în care sunt implicați avocații
Schoenherr, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...