ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

INTERVIU | Florian Nițu, Managing Partner PNSA: Dincolo de o efervescență generală, deși în 2021 vor fi toate tipurile de tranzacții, anul se va distinge prin tranzacții mari. Pandemia a arătat că în tot mai multe sectoare economice a fi numărul 1 sau numărul 2 reprezintă o miză decisivă, existențială pentru business

05 Aprilie 2021   |   Bogdan Alexandru

Mai multe despre piața de M&A, tranzacții și domeniile vedetă, în care vor avea loc cele mai multe tranzacții în viitorul imediat, în interviul acordat publicați noastre de Florian Nițu, Managing Partner PNSA

 
 
Deși, pentru motive pandemice, 2021 arată un T1 mai complicat, perspectivele anuale în M&A sunt foarte încurajatoare, a declarat Florian Nițu, Managing Partner Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA) într-un interviu acordat BizLawyer.Dincolo de o efervescență generală, deși anul acesta vor fi toate tipurile de tranzacții, 2021 se va distinge prin tranzacții mari.”Sunt toate șansele să avem valori record în piața de M&A susținute de câteva tranzacții de consolidare”, a nuanțat interlocutorul BizLawyer.Pandemia a arătat că în tot mai multe sectoare economice a fi numărul 1 sau numărul 2 reprezintă o miză decisivă, existențială pentru business. ”Deopotrivă, vor fi vânzări și în restructurare (work-outs), după cum vor fi și multe divizări (carve outs), dar, în principiu, în multe sectoare vedem creștere organică, potențial de dezvoltare și, deci, multe tranzacții cu prima și, în continuare, încă vor mai fi double digit EBIDTA deals”, a arătat Florian Nițu.


În opnia sa, piața românească de M&A rămâne în continuare o ‘piață de vânzători’. ”Așa fiind, deși evaluările  în vederea tranzacționării tind - cu maturizarea pieței – să devină mai conservatoare, ‘prima’ de tranzacție rămâne ridicată și asta are impact în prețul activelor de M&A românești”, a explicat coordonatorul PNSA.

Mai multe despre piața de M&A, tendințe și domenii vedetă în care sunt de așteptat tranzacții în viitorul imediat, în interviul acordat publicați noastre de Florian Nițu, Managing Partner PNSA


BizLawyer: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a scăzut anul trecut, așa cum era de așteptat, atât în valoare, cât și ca număr de tranzacții. Pe de altă parte, marile firme de consultanță afișează optimism și spun că piața de M&A va fi marcată în 2021 de oportunitate și transformare, fiind de așteptat să accelereze puternic... Cum vedeți piața, care ar fi tendințele?

Florian Nițu:
Deși, pentru motive pandemice, 2021 arată un T1 mai complicat, perspectivele anuale în M&A sunt foarte încurajatoare.

În IT&C, spre exemplu, de la revoluția 5G care a generat deja un val de investiții, până la procesele de consolidare a sectorului la vârf, sau la efervescența din zona de start-ups și SMEs Tech, sunt numeroase tranzacții în lucru, în diverse stadii de implementare.

Au loc dezvoltări similare și în alte sectoare, în sectorul serviciilor și echipamentelor medicale, în sănătate, în general, este un spațiu amplu de absorbție investițională și are loc un proces de expansiune națională de tip rețea care se produce prin achiziții diverse.

O evoluție similară se înregistrează în privința distribuțiilor și logisticii aferente, unde nevoile imediate generate de extinderea facilităților de producție se acoperă prin tranzacții.

Digitalizarea accelerată și modificarea profilului consumatorului, în general, tot mai hybrid în retail (online și fizic deopotrivă), produce mișcări masive în multe zone economice și, de asemenea, furnizează oportunități de tranzacții.

Ce sectoare atrag atenția investitorilor? Care ar fi domeniile ”vedetă”, unde am putea vedea cele mai multe tranzacții în viitorul apropiat?

Pe baza implicării noastre în proiecte curente, cât și a naturii capitalului disponibil pentru investiții în acest moment în Romania, domeniile vedetă, în care vor avea loc cele mai multe tranzacții în viitorul imediat, sunt (i) IT&C, (ii) Energie (convențională și regenerabile), (iii) Pharma și Servicii Medicale, (iv) Retail/Comsumer online (v) FMGC, Agribusinesses, în particular, și (vi) Real Estate.

Ca în orice perioadă de post-criză, investițiile imobilare explodează, fiind deopotrivă susținute și utilizate ca motoare de dezvoltare și creștere economică.

Ar trebui să ne așteptăm la tranzacții de valoari mari, sau va fi un an de căutare a echilibrului, de calibrare, cu tranzacții de valori nu foarte mari? În ce industrii credeți că am putea vedea cele mai mari tranzacții în 2021 și de ce?

Dincolo de o efervescență generală, deși în 2021 vor fi toate tipurile de tranzacții, anul se va distinge prin tranzacții mari. Sunt toate șansele să avem valori record în piața de M&A susținute de câteva tranzacții de consolidare.

Practic, în mai toate industriile au loc consolidări, cu jucători din pozițiile 3-10 implicați în deal-uri cu leaderii de piață. Pandemia a arătat că în tot mai multe sectoare economice a fi numărul 1 sau numărul 2 reprezintă o miză decisivă, existențială pentru business.

Deopotrivă, vor fi vânzări și în restructurare (work-outs), după cum vor fi și multe divizări (carve outs), dar, în principiu, în multe sectoare vedem creștere organică, potențial de dezvoltare și, deci, multe tranzacții cu prima și, în continuare, încă vor mai fi double digit EBIDTA deals.
Mai mulți jucători mari în piața de M&A

Ați simțit în ultimul an că ar exista interes pentru România și din partea unor investitori de talie mare sau foarte mare? Ar putea exista, în 2021, mai mulți jucători mari în piața de M&A?

Nivelul capitalului fresh, de investiții, disponibil pentru piața românească, a crescut semnificativ în ultimii ani. În fapt, piața locală încă nu oferă suficiente afaceri mari aflate la nivelul de dezvoltare adecvat unei investiții, în parametrii care să acopere nevoile de investiții ale marilor fonduri.

În fapt, sunt cel puțin 5-6 fonduri mari de investiții, care ar face doar tranzacții de peste 100 millioane Euro și pentru care oferta de vânzare este încă limitată.

Cumva, circumstanțial, această situație face ca piața românească de M&A să rămână în continuare o ‘piață de vânzători’. Așa fiind, deși evaluările  în vederea tranzacționării tind - cu maturizarea pieței – să devină mai conservatoare, ‘prima’ de tranzacție rămâne ridicată și asta are impact în prețul activelor de M&A românești.

Cât de mult au influențat condițiile pieței și criza medicală activitatea avocaților de M&A ? Ce anume va avea un rol important în tranzacțiile viitoare?

Deși criza sanitară a afectat și afectează mediul tranzacțional, iar decontul acesteia se va vedea efectiv la finalul S1/2021, piața de M&A a evoluat bine în 2020, iar 2021 poate fi unul semnificativ chiar.

Sunt patru mari factori de suport în această evoluție favorabilă. În primul rând, potențialul organic de creștere din multe sectoare economice. În al doilea rând, caracterul tranzacțional al multor planuri de expansiune ale marilor jucători. În al treilea rând, nivelul ridicat de fresh capital disponibil pentru România. Și, în al patrulea rând, beneficiile promovării pieței de capital românești la categoria emerging markets.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 19 / 5609
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații a acordat asistență BFS Molecular într-o tranzacție privind vânzarea activelor către o societate lider în domeniul medical de precizie
Mariana Signeanu, promovată Partener al firmei Biriș Goran
Cum au reușit studenții Facultății de Drept din București să câștige locul I și mențiune pe echipe la Willem Vis (Hong Kong), cel mai mare și mai prestigios concurs de drept privat din lume. Cine sunt cei șase tineri care au obținut acest rezultat remarcabil și ce spun despre motivație, experiența acumulată, oportunități. De vorbă cu antrenorii despre selecția și pregătirea echipei
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații a consiliat compania farmaceutică USP la intrarea pe piața din România
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv (Consultanță)
Clifford Chance a asistat băncile intermediare la listarea CTP pe bursa Euronext Amsterdam
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Corporate and M&A Practice
Echipa BSMP lucrează într-un proiect ce vizează implementarea unui sistem de vot electronic în AGA societăților listate prin utilizarea tehnologiei blockchain, urmată de digitalizarea procedurii de deschidere a conturilor de tranzacționare. Tot mai multe solicitări privind finanțarea prin emisiuni de obligațiuni vin de la clienți din diverse industrii, spun avocații departamentului de Capital Markets
Despre tinerii avocați care au intrat în rândul partenerilor din firmele mari | Azi, Andra Mihalache (Mușat & Asociații): A fi un avocat bun nu te califică automat pentru a fi partener în cadrul unei firme de avocați. În plus față de nivelul profesional, este nevoie de viziune, strategii de succes, capacitatea de a anticipa domeniile în dezvoltare cu impact juridic, expertiza în industrie
D&B obține încă o soluție de referință într-un litigiu fiscal: ÎCCJ dispune obligarea ANAF la stabilirea în minus a TVA auto-colectată inițial de contribuabil, precum și a contribuțiilor sociale
Pentru echipa de M&A din cadrul KPMG, anul 2021 a debutat în forță, cu mandate pentru tranzacții în IT, energie, real-estate, lifestyle, FMCG și servicii financiare. Laura Toncescu, Head of KPMG Legal: Vedem cereri de consultanță din partea unor noi investitori care optează în contextul actual să investească în România datorită fragmentării ridicate a sectoarelor, reflectată în bariere de intrare reduse și oportunități sporite de diferențiere
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting a senior lawyer for the banking and finance practice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...