ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

LadyLawyer | Doamnele domină efectivele biroului local Dentons și s-au remarcat în toate ariile de practică. Profesionistele din prima linie și proiectele în care s-au implicat

06 Martie 2020   |   Ștefania Enache

Biroul din Capitala României (alături de Luxemburg, Praga, Paris, Alma-Ata) a primit anul trecut premiul pentru cea mai bună casă de avocatură care sprijină în mod continuu dezvoltarea profesională a femeilor avocat, acordat în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards, organizată de Euromoney Legal Media Group.

 
 
Cea mai mare firmă de avocatură la nivel global include un număr mare de doamne care activează în linia întâi a profesiei.Statistic, 22% din partenerii grupului Dentons, la nivel european, sunt femei.De asemenea, 42% din avocați și 57% din totalul angajaților sunt doamne. În cadrul biroului Dentons din București, 35% din parteneri și 72% din totalul angajaților sunt femei. De altfel, în 2019, biroul din Capitala României (alături de Luxemburg, Praga, Paris, Alma-Ata) a primit premiul pentru cea mai bună casă de avocatură care sprijină în mod continuu dezvoltarea profesională a femeilor avocat. Premiul a fost acordat în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards, organizată de Euromoney Legal Media Group, arată un articol dedicat doamnelor avocat, publicat de LadyLawyer.ro.


Atât la nivel global, cât și la nivel european, Dentons mizează foarte mult pe contribuția doamnelor în dezvoltarea activității grupului. Din acest motiv a fost creată inițiativa Women LEAD (Leadership, Entrepreneurism, Advancement, and Development) prin care este sprijinită și încurajată, în mod constant, dezvoltarea și evoluția profesională a femeilor care profesează în avocatură. Este, de asemenea, o platformă care pune la dispoziția doamnelor resurse  prin care femeile avocat sunt încurajate să stabilească contacte cu colege din alte birouri și să dezvolte strategii de evoluție profesională.

În linia întâi a avocaturii de business

Doamnele avocat din cadrul biroului Dentons București se implică în multe proiecte importante, care devin modele de practică pentru spețe viitoare. Ele își fac simțită prezența în mandate care vizează toate ariile de practică din cadrul avocaturii de business.

Se fac remarcate în mod constant în dosare care implică Fuziuni și Achiziții, Drept bancar și financiar, Dreptul concurenței, Dreptul muncii, dar și în numeroase mandate de compliance și protecția datelor cu caracter personal, în lumina Regulamentului European privind Protecția Datelor.




Anul trecut, de exemplu, partenerele Dentons București au coordonat proiecte mari de M&A, asistând atât cumpărători cât și vânzători, societăți multinaționale sau locale în tranzacții cu componentă transfrontalieră, de cele mai multe ori.

Totodată, sunt implicate în finanțări semnificative, atât de partea băncilor cât și a împrumutaților, și asistă clienți pe diverse aspecte privind emisiuni de obligațiuni..

Dintre mandatele finalizate cu succes, amintim asistența într-un proiect transnațional care a implicat birourile din București, Berlin și Munchen privind achiziția unei companii din sectorul healthcare de către subsidiara sa din Germania, de la acționarul majoritar (o companie de investiții) și acționarii minoritari. La nivel local, proiectul a fost coordonat de Cristina Dăianu.

Un alt dosar a vizat asistența acordată vânzătorului, o companie locală specializată în investigații medicale, în tranzacția prin care acționarii au vândut 100% din participații către o altă companie multinațională din domeniu. Proiectul a fost coordonat de Cristina Dăianu și Magda Răducanu.

O echipă coordonată de Simona Marin și în care Maria Tomescu este un expert cheie este implicătă în multe proiecte. Dintre acestea amintim: asistența în derulare acordată împrumutătorilor, bănci grecești, în mai multe proiecte de finanțare de achiziții și finanțări imobiliare; asistența în derulare acordată împrumutatului, un dezvoltator și investitor din domeniul imobiliar cu operațiuni în Europa Centrală și de Est în negocierile cu împrumutătorii privind finanțarea achiziției unui portofoliu de birouri în România; asistența acordată băncilor finanțatoare în legătură cu proiectul de refinanțare a împrumutului acordat unuia dintre cei mai mari dezvoltatori și operatori imobiliari din România și Europa Centrală și de Est, pentru finanțarea operațiunilor unuia dintre cele mai mari centre comerciale din România.

De asemenea, Magda Răducanu  are un rol major în echipele care oferă asistență BRD Groupe Société Générale S.A. împreună cu filiala cehă a Société Générale, Komerční banka cu privire la o facilitate de credit la termen acordată dezvoltatorului imobiliar CTP pentru a susține investițiile din România ale unuia dintre parcurile sale logistice, CTPark Bucharest West; asistență băncii finanțatoare cu privire la împrumutul în valoare de peste 20 milioane euro acordat unui dezvoltator imobiliar pentru refinanțarea unui portofoliu de centre logistice situate în zona de vest a României; asistență băncii finanțatoare cu privire la împrumutul în valoare de 20 milioane euro acordat împrumutatului pentru finanțarea capitalului circulant, precum și achiziția unei unități de producție.

La rândul său, Mădălina Constantin face parte din echipa implicată în dosarul de acordare a asistenței în legătură cu investigația desfășurată de Consiliul Concurenței pe piața serviciilor de leasing financiar din România.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Loredana Chitu: Valorile firmei sunt importante, pentru că ele transpar în mediul de lucru

Loredana Chitu este Partener Dentons București și coordonează departamentul de piețe de capital. Are o vastă experiență în domeniul tranzacțiilor de pe piața de capital, fiind implicată în unele din cele mai mari oferte publice din România, precum și în tranzacții de fuziuni și achiziții.

Loredana este de părere că, în firmele de avocatură internaționale, cum este cazul Dentons, nu există cicluri de vârstă prin care un avocat trebuie să treacă pentru a parcurge etape ale carierei. „Mai degrabă avansarea în cadrul firmei se bazează pe experiența acumulată, care la rândul ei depinde, firesc, și de vârstă. Eu am avut însă ocazia să „ard”, într-adevăr, anumite etape, și să ajung să coordonez dosare destul de repede după definitivat; simplul fapt al expunerii constante la tranzacții complexe, m-a ajutat să cresc mai repede decât anticipasem”, explică avocatul.

Apartenența la o firmă de talia Dentons vine „la pachet” cu o serie de avantaje pentru avocații grupului, care sunt  globali, deschiși la nou, comerciali în abordare dar riguroși în cercetare.

Referindu-se la principalele obiective care trebuie avute în carieră, Loredana subliniază faptul că un tânăr avocat trebuie să țintească, în primul rând, să fie cea mai bună versiune a sa din punct de vedere profesional. „Dacă ar fi să aleg trei obiective, aș spune: acumulare de know-how prin curiozitate și voință, dar și proactivitate și colegialitate. În cadrul Dentons, și în general în firmele internaționale de avocatură, nu se mai practică colaborarea juniorilor cu un anumit avocat, și se dorește expunerea avocaților tineri la cât mai multe arii de practică, astfel încât, până la examenul de definitivat, aceștia să poată să descopere, împreună cu partenerii, în care arie de expertiză își găsesc locul cel mai bine. Sigur, venitul este important, și ierarhia de asemenea, dar ele vin ca o recunoaștere firească a muncii de calitate”, nuanțează avocatul.

Avocatul Dentons este de părere există mai mulți factori care te pot ajuta în profesie. „Îți trebuie și putere de muncă, dar recunosc că meseria se mai și „fură” dacă lucrezi cu mentori buni. Este însă important să se și „predea”, prin urmare cred că și noi, avocații mai seniori, avem responsabilitatea să formăm și să ghidam juniorii. Și da, valorile firmei sunt importante, pentru că ele transpar în mediul de lucru, care influențează enorm atitudinea avocaților în raport cu munca. Asta mi-a plăcut, de exemplu, foarte mult la Dentons și am observat din clipa în care am venit, în octombrie anul trecut”, subliniază Loredana Chitu.

Pentru a se menține în linia întâi un profesionist trebuie să muncească foarte mult. „Execuția bună este cea mai importantă carte de vizită, dar în ziua de astăzi așa numitele „soft skills” sunt la fel de importante. Deci o combinație de calitate profesională și spirit practic, comercial, sunt necesare într-o piață din ce în ce mai concurențială”, punctează specialistul Dentons.

Loredana oferă asistență clienților locali și internaționali în chestiuni privind guvernanța corporativă, drepturile acționarilor, instrumente derivate, MIFID, abuzul de piață, obligații de transparență, precum și aspecte de reglementare privind fondurile de investiții conform dispozițiilor AFIMD și EuVECA. Chambers Europe 2019 a inclus-o în lista avocaților “up and coming lawyer”, IFLR 1000 o menționează în lista avocaților “highly regarded” și este recomandată de Legal 500 EMEA pentru sectorul Piețelor de Capital în România.

Mădălina Constantin, un expert în Dreptul concurenței

Mădălina Constantin este counsel și membră cheie a echipei de Dreptul concurenței.

A oferit asistență juridică unor mari companii cu prezență globală și locală cu privire la restructurarea sistemelor de distribuție și franciză, aprobarea fuziunilor în cadrul tranzacțiilor de fuziuni și achiziții, asigurarea conformării permanente a practicilor clienților cu reglementările concurenței, asistență la dawn raid și susține, de asemenea, cursuri și workshop-uri pentru clienți pe teme de concurență.

Mădălina și-a diversificat practica, acordând asistență clienților în înțelegerea, implementarea și conformarea cu prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal.

Cristina Dăianu: Contează enorm cu cine lucrezi, echipa

Cristina Dăianu este Partener Dentons București și coordonator al departamentului de fuziuni și achiziții. Ea deține o experiență bogată în drept societar și fuziuni și achiziții, inclusiv în structurarea unei game variate de tranzacții care implică vânzare de părți sociale / acțiuni sau de active, transfer de business, asocieri (joint-ventures), proiecte de tip greenfield, reorganizare și restructurări.

Cristina asistă start-up-uri și companii multinaționale deopotrivă, cu accent pe clienți germani. Ea lucrează cu numeroase acceleratoare și incubatoare de business, mentori, companii start-up și fonduri locale de tip Venture Capital.

Cristina este, de asemenea, vice-președinte al Tribunalului Arbitral al Camerei de Comerț Româno-Germane din România.

„Generația noastră - trecută prin tranzacțiile anilor 1995-2008 - a avut într-adevăr ocazia să crească foarte rapid, fiind expusă la proiecte variate și din diverse domenii de practică. Acum lucrurile sunt mai „așezate”, și, pe undeva, este bine, să ai expunere în toate etapele, deși creșterea poate este mai lentă”, arată Partenerul Dentons București.

Avocatul consideră că în această profesie contează enorm cu cine lucrezi, echipa. „Aici mă refer la o riguroasa pregătire tehnică, seriozitate, dar și la împărtășirea unor valori etice și umane esențiale. Din punctul acesta de vedere, Dentons este preocupat de trainingul continuu ale avocaților, iar standardele etice sunt cele mai înalte. De asemenea, atmosfera este colegială, prietenească”, detaliază Cristina.

La fel de importantă este și relația pe care avocatul o stabilește cu clienții săi. „Relațiile solide cu clientul se bazează pe un sentiment de parteneriat. Clientul vrea să simtă că avocatul îi este alături, iar acest lucru presupune și să ajuți de multe ori dezinteresat”, mai spune expertul Dentons.


Citește și


Simona Marin: Aprecierea clienților, dar și a concurenței, sunt elemente cheie pentru a progresa

Simona Marin este partener în departamentul bancar-financiar, și unul din avocații români specializați pe drept englez. Simona are peste zece ani de experiență câștigată în tranzacții majore în Europa Centrală și de Est, asistând bănci internaționale și instituții financiare în numeroase finanțări de proiect în sectorul imobiliar, dar și alte structuri de finanțare. Este cunoscută ca avocat de top specializat în domeniul financiar-bancar, atât la nivel local, cât și de publicații juridice internaționale ca Chambers Europe, Legal 500 și IFLR 1000.

„Aprecierea clienților, dar și a concurenței, sunt elemente cheie pentru a progresa și a te menține in domeniul consultanței. Clienții apreciază un avocat capabil să le reprezinte interesele, dar în aceeași măsură își doresc un avocat cu o abordare pragmatică și comercială, care colaborează cu avocații tuturor părților implicate, pentru a asigura finalizarea cu succes a unei tranzacții”, declară Simona Marin.

Avocatul susține că în toate tranzacțiile în care se implică nu există părți adverse. „Toți participanții ar trebui să aibă ca interes comun finalizarea cu succes a tranzacției și valoarea adăugată adusă clientului. Bineînțeles că fiecare parte implicată are nevoie de asistență specializată, cu ajutorul căreia să poată identifica riscurile tranzacției și impactul acestor riscuri asupra investiției realizate. Consider astfel că un avocat trebuie în primul rând să își consilieze clientul făcând distincție între riscurile prezentate de către o anumită tranzacție și riscurile generale care reies din nivelul pieței sau al sectorului în care activează clientul. Totodată, avocatul trebuie să fie capabil să coordoneze o tranzacție asigurând un dialog între toți cei implicați (clienți și avocați), pentru a încheia tranzacția în termen cât mai scurt si într-o formă acceptată de toate părțile”, completează Partenerul Dentons București.

Simona Marin amintește faptul că grupul în care activează este cea mai mare firmă de avocatură la nivel global. „Deși în plină expansiune, urmărim constant îmbunătățirea nivelului serviciilor oferite clienților noștri. La rândul lor clienții noștri sunt firme internaționale de renume din toate sectoarele de activitate, precum si firme locale care doresc să își extindă prezența peste granițele României. Cu peste 180 de birouri, Dentons oferă mai multe servicii, în mai multe jurisdicții decât competitorii săi. Acest lucru înseamnă că le putem oferi clienților noștri accesul la o experiență vastă și diversificată, și la soluții inovatoare, testate în mai multe jurisdicții, precum și o reprezentare uniformă indiferent de jurisdicția în care activează sau în care doresc să se extindă”, precizează avocatul.

Magdalena Răducanu s-a implicat în cele mai importante proiecte de finanțare din România

Magdalena Răducanu este managing counsel și membru cheie al departamentului bancar-financiar.

Magda este avocat cu o experiență de 20 de ani, concentrându-și activitatea în drept financiar-bancar, drept societar și drept imobiliar. Ea asistă mari instituții financiare și companii de toate mărimile în calitate de împrumutători sau împrumutați, fiind implicată în numeroase finanțări de proiect, de achiziții sau în scopuri corporative, finanțări imobiliare, dar și în fuziuni și achiziții.

Magda a acordat asistență în unele din cele mai importante proiecte de finanțare din România – finanțări imobiliare vizând dezvoltarea de centre comerciale, complexe rezidențiale, clădiri de birouri și spații logistice.

Maria Tomescu are experiența unora dintre cele mai mari tranzacții de pe piață

Maria Tomescu este managing counsel și membru cheie al departamentului bancar-financiar. Ea asistă de peste 13 ani împrumutători – bănci și instituții financiare internaționale, și împrumutați în tranzacții derulate în România și Europa de Sud-Est, fiind implicată în cele mai mari tranzacții de pe piață.

În numeroase rânduri a coordonat importante proiecte de finanțare.

Maria se concentrează pe finanțări imobiliare, de proiect, refinanțări și achiziții de centre comerciale/ de retail, de birouri și logistică, precum și pe finanțări de achiziții.

Echipa Dentons București este coordonată de partenerul Perry Zizzi. În peste două decenii de la înființare pe piața din România, firma a fost implicată în tranzacții cheie, asistând clienți locali și internaționali din numeroase sectoare de activitate. Ariile de practică cheie includ drept financiar-bancar, drept imobiliar, drept societar, dreptul muncii, energie și infrastructură, concurență și litigii.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1310 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...