ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Litigatorii firmei Popescu & Asociații gestionează un mandat complex, cu peste 5.000 de dosare, pentru unul din liderii europeni în recuperarea de creanțe pentru bănci și furnizori instituționali. Octavian Popescu, Partener: Experiența ultimelor două luni ne-a arătat că este posibil să fim eficienți și să funcționăm la capacitate maximă chiar și în condiții de criză

23 Iunie 2020   |   Ștefania Enache

Săptămânile de izolare nu au afectat în niciun fel calitatea serviciilor juridice.

Octavian POPESCU, Partener - Popescu & Asociatii

 
 
După câteva săptămâni în care instanțele și-au oprit activitatea din cauza stării de urgență, litigatorii s-au întors în sălile de judecată, iar lunile următoare se anunță pline pentru acești profesioniști ai dreptului.Perioada de lockdown a fost fructificată de avocați; aceștia s-au concentrat pe pregătirea dosarelor pe care le aveau în soluționare și pe consilierea clienților care le-au cerut ajutorul pentru a trece cu bine peste criza medicală care a afectat toate segmentele economiei. Octavian POPESCU, Partener Popescu & Asociații, spune că nu s-au văzut schimbări semnificative din perspectiva tabloului litigiilor, cu excepția pauzei de două luni, în contextul în care tot ce s-a suspendat s-a reluat în prezent sau se va relua în perioada următoare. „Practic, pauza efectivă va fi de o lună, dacă luam în calcul că în luna iulie nu va fi vacanță judecătorească, fapt care se va traduce printr-o perioada aglomerată, având în vedere înjumătățirea vacanței”, a punctat avocatul.


Firma Popescu & Asociații a continuat să abordeze aceeași strategie în ceea ce privește interesul clienților. Săptămânile de izolare nu au afectat în niciun fel calitatea serviciilor juridice. „Continuăm să fim alături de aceștia ca partener strategic pe termen lung și să abordăm dosarele cu aceeași seriozitate și responsabilitate ca și până acum, e drept, cu lecțiile și mai bine făcute, cu dosare și mai bine studiate și, de ce nu, cu soluții mai potrivite pentru cauzele clienților. Vom continua să implicăm, ca de fiecare dată, echipe multidisciplinare de 3-5 avocați și chiar mai mari pe dosar, în funcție de amploare și/sau complexitate și de urgențe/priorități”, subliniază Octavian POPESCU.




Criza medicală în plan juridic a oprit sectorul litigiilor în condițiile în care activitatea instanțelor de judecată s-a suspendat și s-au limitat cauzele care se judecă la cele de o urgență deosebită. Totuși, profesioniștii adevărați au utilizat timpul acesta în interesul lor și al clientului pentru a pregăti corespunzător sau suplimentar mandatele. „Presați în permanență, aflați în continuă deplasare între instanțe locale și/sau regionale, litiganții au folosit cea mai valoroasă resursă pentru a-și construi strategiile și a găsi cele mai bune soluții pentru clienți. Ar fi fost mai dificil dacă această criză dura mai mult dar, fiind coroborată cu perioada Sărbătorilor Pascale și cu mini-vacanța de 1 Mai, nu a avut efecte nemaiîntâlnite. Ca regulă, s-au pregătit dosarele, iar în particular instanțele au continuat comunicările hotărârilor în toată această perioadă, s-au regularizat cereri, etc. Cu alte cuvinte, doar cei care și-au dorit „cu tot dinadinsul” concediul neprogramat nu au fost încărcați, restul celor mai responsabili utilizând suspendarea termenelor prevăzută de decretul de instituire a stării de urgență mai degrabă în scop lucrativ decât de repaus”, menționează Partenerul Popescu & Asociații.

Ședințe de judecată online, videoconferințe cu clienții

Litiganții Popescu & Asociații au avut, în această perioadă, și interacțiuni directe cu instanțele de judecată, datorită faptului că au participat la ședințe de judecată în mediul online.

Avocații sunt de părere că lucrurile au decurs bine, dar atrag atenția că o astfel de soluție poate fi viabilă doar în situații excepționale, precum cea cu care ne-am confruntat în ultima vreme, când criza medicală ne-a forțat să utilizăm digitalizarea aproape în întregime, iar activitatea instanțelor a fost redusă la judecarea în condițiile anterioare doar a cauzelor urgente. „Nu aceasta trebuie să fie normalitatea, căci lipsa sălii de judecată ia suflul avocatului litigant. Sunt avocat de instanță de aproape 20 de ani și pot spune cu certitudine ca un litigant funcționează la capacitate maximă în sala de judecată, își susține argumentele și cauza în fața judecătorului și a părții adverse. Vorbim de pledoarie, de interacțiune directă, de capacitatea de persuasiune și de abilitatea de a citi limbajul non-verbal, de a evalua reacțiile judecătorilor, dar și onestitatea martorilor și a tuturor părților implicate, or aceste aspecte nu pot contribui la succesul unui dosar dezbătut într-o sală de instanță digitală”, arată Octavian POPESCU.

În relația cu clienții, avocații au fost obligați să utilizeze un alt tip de comunicare decât cea directă, „face to face”. Astfel, a crescut exponențial numărul conferințelor telefonice și cel al videoconferințelor. „Am încercat - și cred că am reușit - să păstram activitatea în parametri normali, comunicând și informând clienții în mod constant cu privire la modificările legislative, activitatea instanțelor, statusul dosarelor, suspendarea acestora, posibile strategii de soluționare, direcții pentru desfășurarea activității o dată cu încheierea stării de urgență și reluarea activității etc”, spune fondatorul Popescu & Asociații.

De asemenea, a scăzut semnificativ interacțiunea directă cu instituțiile statului având în vedere închiderea fizică a acestora și transferul activității în online.

Cele mai numeroase solicitări primite de avocați, pe tot parcursul stării de urgență, au venit din zona dreptului muncii, solicitări ce au vizat activitatea remote, telemunca/munca la distanță și acordarea șomajului ethnic. De asemenea, clienții firmei au cerut sprijinul în chestiuni privind confidențialitatea datelor companiilor în lipsa desfășurării activității la birou, protecția datelor în contextul adoptării în data de 19 martie 2020 de către Comitetul European pentru Protecția Datelor a Declarației privind prelucrarea datelor cu caracter personal în contextul pandemiei COVID-19. În plus, au început să se intensifice și dosarele penale deschise ca urmare a achizițiilor efectuate în perioada în cauză.

„Pe durata stării de urgență, care a suspendat timp de două luni mersul uzual al procesului de legiferare în România, autoritățile au primit undă verde să facă achiziții publice directe pentru a preveni și combate pandemia, fără a mai ține cont, uneori, de toate riscurile asociate și/sau de criteriile de formă impuse în domeniul achizițiilor publice. De exemplu, într-o primă etapă, s-a legiferat posibilitatea Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate de a atribui în regim de urgență, prin negociere fără publicare, acordurile-cadru pentru acoperirea unor necesitați de stocuri de produse de urgență medicală (scannere termice, camere de izolare, izolete, ventilatoare medicale, monitoare medicale, combinezoane, viziere de protecție, mănuși, măști de protecție, dezinfectanți). Ulterior, la data de 16 martie 2020, s-a reglementat și posibilitatea unor autorități/entități contractante (spitale, ministere, direcții de sănătate publică) de a achiziționa în mod direct materiale, medicamente și/sau echipamente necesare pentru combaterea pandemiei cauzate de COVID-19, prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. În tot acest context, dar și prin raportare la modul în care au fost elaborate prevederile pentru achiziții au fost necesare diverse clarificări sau interpretări a dispozițiilor legale de natură să aducă claritate și să ușureze munca autorităților în această perioadă, pentru a evita sau, mai ales, pentru a înlătura interpretări de natură să genereze nereguli sau suspiciuni privind fapte de corupție, ceea ce s-a concretizat deja în deschiderea de dosare penale. Este însă prea devreme să vedem rezultate/creșteri în plan litigios, cel puțin, pentru moment, cel mai devreme vom resimți o creștere în toamnă sau și mai exact la începutul anului 2021”, precizează Octavian POPESCU.





Cred că totul ține de responsabilitatea față de dosarele clienților, de o organizare impecabilă a activității, în general, nu numai pe zona de litigii, ci și în cea de consultanță; mai mult, cred că putem vorbi despre acest aspect în toate sectoarele, nu doar în avocatura de business din România sau de peste hotare. Digitalizarea business-urilor it’s a must și totodată noul viitor, de care va depinde funcționarea și eficiența companiilor. Experiența ultimelor două luni ne-a arătat că este posibil să fim eficienți și să funcționăm la capacitate maximă chiar și în condiții de criză, fără să avem interacțiune directă cu clienți, parteneri și furnizori ori prezența efectivă într-un spațiu de birou.

Octavian POPESCU, Partener Popescu & Asociații





Urmează noi litigii

Chiar dacă firmele au făcut eforturi uriașe pentru a trece cu bine peste criza medicală, este foarte probabil ca, în perioada următoare, să se înregistreze litigii noi deschise de jucători din industrie, HORECA, turism, farma și sănătate.

„Echipa noastră de litigii, recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune și mai experimentate din România, este pregătită să acorde asistență juridică și reprezentare în litigii comerciale, litigii de muncă, încălcarea contractelor, îndeplinirea defectuoasă a clauzelor, acoperirea asigurărilor, diferendelor contractuale derivate din neîndeplinirea obligațiilor și invocarea forței majore și situații pre-litigioase privind negocieri/renegocieri defectuoase a spațiilor de birouri, restructurări de companii sau insolvențele celor care nu mai au soluții de supraviețuire și, în mod natural malpraxis medical. Luând în calcul suspendarea activității instanțelor și judecarea exclusivă a urgențelor, nu putem vorbi de o creștere pe acest segment. Chiar dacă serviciile avocațiale au avut intensificări în anumite zone, în materia litigiilor nici nu avea cum să aibă loc o creștere. În mod cert până la sfârșitul anului va crește numărul de litigii, însa ca efect al repunerii pe rol al majorității cauzelor, deci creșterea va fi determinată în primul rând de restanțele acumulate în perioada stării de urgență. Mai simplu, toți cei care n-au putut declanșa acțiuni judiciare sau le-au declanșat, în timpul stării de urgență, dar au rămas în nelucrare, vor avea acum această ocazie. Probabil vor fi anumite fluxuri de cereri cu obiecte similare precum încasarea datoriilor și penalităților de întârziere, suspendarea contractelor, rezoluțiunea contractelor din motivul impedimentelor justificative, litigii de muncă, litigii medicale, etc”, precizează avocatul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Mandate în lucru

Pe masa experților în litigii din cadrul firmei Popescu & Asociații, se află în acest moment multe dosare pe care avocații le au în lucru. Printre ele, regăsim două noi proceduri de investigație derulate de Consiliul Concurenței, una dintre ele în sectorul farmaceutic, iar alta în domeniul comercializării bitumului rutier.
De asemenea, profesioniștii Popescu & Asociații lucrează, în prezent, și la un proiect de restructurare de amploare ce vizează  multiple schimbări în structura de top management a unui client important, cu scopul de a crește eficiența prin stabilirea de funcții îmbunătățite, centre de competență și redefinirea pozițiilor și a sarcinilor în cadrul companiilor din grup, care în mod natural va naște și mai multe litigii de dreptul muncii.

„Reprezentăm o gamă largă de clienți în dosare dintre cele mai sensibile și complexe, cu mize importante, de al căror succes depinde buna funcționare sau care pot avea un impact semnificativ asupra activității de zi cu zi ale companiilor. Poate unul dintre cele mai complexe mandate în care suntem implicați și pe care îl putem menționa în acest moment este reprezentarea unei filiale a unui lider european activ în recuperarea de creanțe pentru bănci și furnizori instituționali într-o gamă largă de litigii derivate din procedurile de executare silită, inițiate și instrumentate în România, cu privire la creditele neperformante pentru restructurarea și recuperarea datoriilor. Importanța mandatului este dată, în principal, de numărul semnificativ de dosare pe care le instrumentam alături de client – peste 5.000 de dosare - în fața instanțelor române. Evident, într-un astfel de număr de dosare, partea operațională face proiectul deosebit de dificil, dar și menținerea unei rate de succes care ar permite clientului să-și mențină profitabilitatea”, explică Partenerul Popescu & Asociații.

Mandatul în cauză este coordonat de Octavian POPESCU alături de Bogdan BIVOL, iar cei doi lucrează împreună cu o echipă multidisciplinară de avocați și practicieni în insolvență.

„Instanțele arbitrale au suspendat ca regula procedurile în această perioadă. De îndată însă ce s-a ridicat suspendarea, având în vedere lockdownul total și în piața construcțiilor, am fost solicitați doar în ultima lună în două arbitraje relevante cu autoritățile statului, asupra obiectului cărora, față de faza în care se află, nu aș vrea să fac prea multe comentarii la acest moment”, mai spune Octavian POPESCU.

Echipa de litigii s-a mărit


Odată cu ieșirea din starea de urgență, echipa de litigii a casei de avocatură și-a reluat treptat dosarele și ritmul activității. „La noi nu au existat schimbări în sensul reducerii echipei. Strategia noastră este și va rămâne aceea de menținere a unei echipe solide și închegate, ca principal avantaj cu care am pornit la drum, care funcționează ca un tot unitar, cunoaște portofoliul de clienți și are capacitatea de a gestiona relația cu aceștia în mod eficient și profesionist. Am încredere în experiența și capabilitățile fiecărui avocat și apreciez deopotrivă efortul și energia fiecăruia dintre ei în toată aceasta perioadă, motiv pentru care nu văd o modalitate diferită de evaluare a eficienței decât cea de până acum”, punctează Partenerul Popescu & Asociații.

De altfel, din luna iunie, echipa de litigii a fost completată cu unul dintre cei mai experimentați profesioniști în domeniu, activ în sistemul judiciar din România de peste 40 de ani, care deține o cunoaștere aprofundată a activității de instanță și o înțelegere exhaustivă a aspectelor de drept civil, comercial și administrativ.

Echipa de litigii a Popescu & Asociații include în acest moment mai mulți parteneri și alți zece avocați, cu specializări multidisciplinare în arii precum restructurare și insolvență, dreptul penal al afacerilor, dreptul muncii, protecția datelor cu caracter personal, IT, telecom și media, dreptul transporturilor, care își desfășoară activitatea sub coordonarea lui Octavian POPESCU, fondatorul societății de avocatură.

„Cred că pandemia a adus și un lucru bun care va rămâne - sper - implementat: stabilirea unor intervale orare pentru fiecare dosar, pentru evitarea timpului pierdut și eficientizarea întregul proces. Ar fi normal să recunoaștem că nici avocaților și nici judecătorilor nu ar trebui să le placă sălile aglomerate cu persoane care așteaptă fără niciun sens luarea unui dosar și că apreciem cu toții organizarea soluționării cauzelor pentru decongestionarea spațiilor din timp în timp. Estimez, cel puțin în teorie, că începând din septembrie 2020 ar trebui să (re)intrăm în normalitate, să avem o activitate similară cu cea desfășurată în aceeași perioadă a anului trecut, precum și a anului următor. Rămâne însă de văzut cum vor evolua lucrurile, cum se va reașeza piața și cum vor ști avocații să profite de această situație și să obțină the best of it din această criză”, punctează Octavian POPESCU.

Reamintim că Octavian POPESCU, fondator și partener al firmei POPESCU & ASOCIAȚII, a câștigat recent premiul „Avocatul Anului în România în Litigii și Arbitraje”, acordat de Benchmark Litigation, una dintre cele mai prestigioase distincții conferite de o publicație internațională pentru expertiza în materia soluționării disputelor.
El a înființat în 2019 firma POPESCU & ASOCIAȚII și a întrat în atenția directoarelor internaționale încă din primul an de funcționare. Expertiza juridică în Litigii și Dreptul Penal al Afacerilor a fost recunoscută și de unul dintre cele mai importante directoare juridice, avocații POPESCU & ASOCIAȚII fiind recomandați de clienți pentru ca „se remarcă în dispute și fac totul de o manieră excepțională. Pun la dispoziție asistență juridică de excepție, în special în ceea ce vizează litigiile transfrontaliere.” (Legal 500 EMEA 2020). Tot anul acesta, un alt ghid de referință în domeniul juridic (IFLR 1000), a descris echipa în termeni elogioși: ”Au avocați cu calificări academice extraordinare, deci dincolo de parteneri sunt oameni foarte bine pregătiți".
În ultimele 12 luni firma și-a mărit efectivele, echipa de litigii și drept penal incluzând în acest moment avocați cu o expertiză, experiență și capabilitate extraordinară de a gestiona deopotrivă volume mari de dosare, cât și dosare cu o particularitate sau complexitate extraordinară.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1236 / 1715
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...