ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare

18 Iunie 2024   |   BizLawyer

Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare

 
 
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare, litigiu aflat pe rolul Curții de Apel Cluj și care vizează legalitatea specificațiilor tehnice restrictive din caietul de sarcini, motivat de „necesitatea obiectivă” a autorității contractante.

Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea formulată de către echipa de avocați a Țuca Zbârcea & Asociații privind o trimitere preliminară în fața CJUE în cadrul unui litigiu național, având ca obiect contestarea specificațiilor tehnice din caietul de sarcini și restricționarea accesului ofertanților la procedura de atribuire, pe considerente ce țin de marja de apreciere a autorității contractante în definirea propriilor necesități obiective.


Litigiul de fond analizează congruența dintre marja de apreciere a autorității contractante în stabilirea propriilor necesități obiective, care fundamentează procedura de atribuire și imperativul respectării principiilor fundamentale care guvernează sediul materiei, consacrate atât în dreptul intern, cat și în dreptul unional.
În fața instanței naționale, autoritatea contractantă s-a prevalat de marja de apreciere de care dispune în definirea cadrului procedurii de atribuire, invocând interdicția cenzurării criteriilor restrictive, pe considerente de oportunitate a achiziției.

În fundamentarea cererii de recurs, avocații Țuca Zbârcea & Asociații au solicitat sesizarea CJUE, argumentând relevanța tranșării raportului dintre (i) necesitatea obiectivă a autorității contractante, care ar trebui determinată a priori publicării documentației de atribuire, în corelare cu specificațiile tehnice restrictive din documentația de atribuire și (ii) principiul transparenței și al liberului acces al ofertanților la procedura de atribuire, raportat la elementele de fapt relevante pentru Curte.

Strategia și reprezentarea reclamantului, un important actor în industria robotică medicală, sunt asigurate în fața instanței de recurs de către o echipă de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializată în contencios administrativ și proceduri de achiziție publică, echipă coordonată de Christina Vlădescu (avocat partener, Litigii). Din echipa de avocați implicați în acest dosar fac parte Iuliana Leon (avocat senior coordonator, Achiziții Publice) și Luciana Duțu (avocat senior, Litigii).

„Solicitarea  de trimitere preliminară a fost încuviințată de Curtea de Apel Cluj, care a admis cele trei întrebări preliminare propuse și a dispus sesizarea CJUE, reținând, deopotrivă, caracterul urgent al procedurii în fața instanței naționale. Importanța demersului în fata CJUE este reliefată și de faptul că instanțele naționale au fost, în general, rezervate în a statua asupra exercitării discreționare a marjei de apreciere a autorității contractante, în contextul în care jurisprudența CJUE recunoaște constant această prerogativă volatilă a autorității contractante”, a declarat Christina Vlădescu.

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 19 / 1761
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...