
Mandate variate pentru echipa de Banking & Finance de la Bohâlțeanu & Asociații, anul acesta | Proiecte de finanțare, inclusiv din fonduri europene, autorizarea unor instituții financiare-nebancare și pregătirea unor acorduri de vânzare de NPLs, printre mandatele cheie ale echipei. Implementarea unor noi soluții de digitalizare și proiecte complexe de regulatory, printre cele mai interesante mandate on-going
12 Ianuarie 2023
Ștefania EnacheDaniela Milculescu (Partener) coordonează aria de Banking & Finance din cadrul BSMP.
![]() |
Daniela Milculescu (Partener) şi Andreea Roman, Managing Associate - Bohâlţeanu & Asociaţii |
Pentru Departamentul de Banking & Finance din cadrul firmei Bohâlțeanu & Asociații (BSMP), anul 2022 a fost unul extrem de activ, pe masa de lucru a avocaților aflându-se un număr important de proiecte. Mandatele soluționate au fost unele variate și au vizat atât probleme de banking, cât și finanțări, digitalizare sau leasing.„Proiectele-cheie în care echipa noastră s-a implicat anul acesta sunt reprezentate de proiecte de finanțare (inclusiv din fonduri europene), asistență juridică acordată unor instituții financiare cu privire la procesul de autorizare a unor instituții financiare-nebancare, dar și pregătirea sau restructurarea documentației de creditare sau în legătură cu operațiuni de factoring”, precizează Daniela Milculescu, Partener BSMP.
Munca intensă a avocaților în dosarele de finanțare din 2022 s-a finalizat cu succes, avocatul BSMP caracterizând perioada ca fiind una aglomerată, în care numărul mandatelor încheiate a surclasat anii anteriori. „În ceea ce privește zona de finanțare, am asistat cu privire la un acord de finanțare, implicând fonduri europene, dar și proiecte inedite de finanțare prin intermediul unor operațiuni de factoring, care, în mod tradițional, erau utilizate de instituțiile financiare ca o componentă auxiliară activităților de creditare”, explică Daniela Milculescu.
Proiecte care implică digitalizarea afacerilor
La rândul său, Andreea Roman, Managing Associate BSMP, menționează faptul că mulți dintre clienții departamentului de Banking & Finance din cadrul firmei Bohâlțeanu și Asociații sunt într-o continuă căutare de soluții de digitalizare a modului în care își conduc afacerile, conștienți fiind, în primul rând, de beneficiile acestor demersuri, dar și de provocările actuale posibil cauzate de lipsa unor astfel de soluții.
„Astfel, anul acesta, mandatele legate de digitalizare ale clienților din domeniul financiar-bancar au fost concentrate înspre soluții ce facilitează utilizarea semnăturilor electronice în cadrul procesului de identificare a clienții, precum și înspre soluții de digital onboarding. Astfel, consultanța juridică acordată de către avocații firmei Bohâlțeanu și Asociații a presupus o serie de acțiuni necesare pentru implementarea acestor procese de digitalizare, precum analiza din punct de vedere juridic, prin raportare la normele legale aplicabile în această materie, a modelului de business ce nu implică digitalizarea (prin raportare la politicile interne aplicabile, contractele încheiate de către clienți), a noilor metode de lucru ce presupun digitalizarea, precum și redactarea actelor cu caracter juridic necesare în vederea implementării acestor soluții”, detaliază avocatul.
De asemenea, echipa de specialiști a firmei de avocatură a oferit asistență și în tranzacții cu portofolii de credite. În această categorie regăsim, de exemplu, un proiect care a implicat asistență acordată unei importante instituții financiare în vederea pregătirii și negocierii unor acorduri de vânzare de NPLs ale clientului, precum și o serie de adaptări particulare ulterioare ale acestor acorduri. Totuși, în ultimul an, ponderea acestui tip de mandate a fost mai redusă în tabloul proiectelor BSMP.
„Cele mai interesante proiecte aflate pe masa BSMP în continuare sunt cele din materia implementării unor noi soluții de digitalizare, provocările fiind multiple în special datorită reglementărilor în permanentă evoluție în această materie – și aici amintim intrarea în vigoare a Normei ADR privind reglementarea, recunoașterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace video, care aduce multe schimbări în practica jucătorilor din piață în ceea ce privește implementarea soluțiilor de online onboarding. De asemenea, echipa BSMP are în derulare proiecte complexe de regulatory, printre care maparea legislației aplicabile anumitor sectoare din piața de banking&finance, ținând cont de activitatea specifică derulată”, punctează Daniela Milculescu.
Din perspectiva complexității, o provocare pentru avocații firmei Bohâlțeanu și Asociații a fost procesul prin care un grup de firme financiare au fost asistate în procesul de autorizare la Banca Națională a României ca entitate financiară-nebancară. Chiar dacă la o primă vedere un astfel de proces nu ar trebui să poarte cu sine dificultăți extraordinare, regulile jocului se pot schimba în funcție de particularitățile și structura grupului.
Proiectul a fost coordonat în integralitate, atât din perspectivă corporate, cât și din perspectiva banking & finance de către de către Partenerul Daniela Milculescu, alături de care au lucrat Andreea Roman (Avocat Senior Coordonator) și Andrei Cîmpan (Avocat Senior).
O echipă cu experiență vastă
De altfel, Daniela Milculescu este cea care coordonează aria de Banking & Finance din cadrul BSMP.
Daniela este un profesionist cu o vechime de peste 18 ani și cu o experiență considerabilă în domeniul Banking & Finance, dar și Technology și Real Estate. Ea a fost implicată de-a lungul timpului în proiecte de anvergură cum ar fi tranzacții de tip project finance, credit sindicalizat, achiziția unor bănci sau IFN-uri, înființarea unor instituții financiare locale, redactarea diverselor opinii legale în problematici de drept bancar, dar și în proiecte complexe de restructurare a finanțării, asigurând asistența juridică a băncilor locale și internaționale, atât de partea creditorilor, cât și de partea debitorilor. În același timp, Daniela deține o vastă experiență în chestiuni privind fondurile structurale UE.
Alături de ea o regăsim pe Andreea Roman, Avocat Senior Coordonator. Ea este specializată în Banking & Finance și face parte din echipa care a acordat asistență juridică în multiple proiecte din această arie de practică, precum consultanță juridică în vederea alinierii la standardele și cerințele tehnice specifice impuse la nivel european ale unor soluții și produse pe piața financiară, consultanță juridică cu privire la înființarea unor instituții financiare nebancare, precum și privind implementarea unui acord de finanțare implicând fonduri europene.
Din echipă face parte și Andrei Cîmpan, Avocat Senior. Andrei a lucrat în echipa BSMP de Banking & Finance care a acordat asistență juridică cu privire la pregătirea documentației în vederea autorizării în unui IFN, precum și în multiple mandate în zona Regulatory, inclusiv pregătirea diverselor opinii legale în problematici de drept bancar. Totodată, Andrei este activ în zona digitalizării, participând în diverse mandate în zona de digital banking.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 779 / 2037 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...