ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Munca avocaților ZRVP axați pe practica de Dreptul muncii s-a rafinat. Cătălin Micu, Partener: Farmecul sau provocarea fiecărui proiect constă nu în urmărirea unei proceduri de lucru, ci în identificarea acelor procese de “redesenare” a business-ului clientului care să conducă la atingerea țintelor

15 Noiembrie 2019   |   Ștefania Enache

Echipa de Dreptul muncii se implică, pe lângă orchestrarea procesului de restructurare, și în activități precum managementul unor situații de criză, conducerea negocierilor cu managerii afectați pentru încetarea contractului de muncă prin acord cu aplicarea unor clauze specifice, negocierea condițiilor contractuale pentru externalizarea unor sectoare de activitate cu privire la care angajatorul consideră util a fi realizate de prestatori externi.

Cătălin Micu, Partener Zamfirescu Racoti Vasile & Partners si coordonatorul practicii de Dreptul muncii din cadrul firmei

 
 
Principala provocare pe care o au angajatorii în această perioadă constă în menținerea talentelor. ”Angajatorii își calibrează eforturile pe identificarea mecanismelor de limitare/eliminare a plecărilor voluntare din organizație. Numărul din ce în ce mai limitat de talente și tendința de a accepta provocarea plecării într-o țară din vestul Europei îi determină pe angajatorii români să recurgă la metode de captare și cultivare a personalului, precum: flexibilizarea programului de lucru (telemunca, munca remote, program flexibil, program inegal etc.), implementarea unor pachete motivaționale variate (bonusuri de performanță, bonusuri de proiect, pachete ce permit accesul la o serie de evenimente, cursuri recreaționale, săli de fitness etc.), implicarea în campanii de responsabilizare socială etc”, arată Cătălin Micu, Partener Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP) și coordonatorul practicii de Dreptul muncii din cadrul firmei.”


Pe acest fond, munca avocaților axați pe practica de Dreptul muncii s-a rafinat foarte mult, consultanții lucrând umăr la umăr cu clienții lor în proiecte care vizează resursa umană.

Echipa ZRVP este implicată în proiecte diverse ce derivă din implementarea relațiilor de muncă. ”Cu titlu de exemplu, am fost implicați în proiecte de încetare amiabilă a relațiilor de muncă cu angajați din top management urmare a unor schimbări în politica/strategia de business a angajatorului. Serviciile ne sunt solicitate de către clienți pentru a negocia direct detaliile încetării (i.e. pachet compensatoriu, data efectivă a încetării, gestionarea perioadei de tranziție către înlocuitor etc.). Proiectele de acest gen au un nivel de dificultate ridicat pentru că implică atât un management atent al emoțiilor puternice ce pot usor duce la conflict și sistare a negocierilor, cât și un control al obligațiilor propus a fi asumate către angajatul aflat în proces de încetare a raporturilor de muncă (i.e. obligația de neconcurență, obligația de nesolicitare, obligația de confidențialitate etc.)”, explică Partenerul ZRVP.

De asemenea, implementarea GDPR a avut un impact puternic asupra documentelor ce reglementează relațiile de muncă la nivelul angajatorilor. Pentru situații precum gestiunea controlată a datelor cu caracter personal și politicile de monitorizare a activității în muncă au fost implicate și echipe de Data Protection și chiar IT.

În plus, avocații au asistat frecvent clienții în proiecte de remodelare a structurii personalului, fie ca efect al unei decizii de business, fie ca urmare a unui proces de fuziune/divizare, fie ca o consecință firească post-transfer de activitate între două entități ale aceluiași grup, fie în urma externalizării unor segmente de activitate. „Remodelarea structurii personalului a condus în unele situații la implementarea unor proceduri de concediere individuală sau colectivă cu privire la care echipa ZRVP a acordat asistență atât în faza pre-implementare (i.e. determinare a strategiei de lucru optimă pentru asigurarea continuității în activitate până la o anumită dată, circumstanțierea etapelor procesului de concediere în raport de anumiți factori specifici activității clienților etc.), cât și în faza de implementare (i.e. redactare decizii desființare posturi, modificare organigramă, decizii de concediere, susținerea dialogului cu Inspectoratele Teritoriale de Muncă, cu sindicatele sau cu reprezentanții salariaților etc.)”, subliniază Cătălin Micu.

Experților le-a fost solicitată asistența și în faza post implementare pentru situații incidentale precum reprezentarea în litigii.






Rolul avocaților crește

Partenerul ZRVP subliniază faptul că procedurile de lucru pe care consultanții le utilizează și pe care le perfecționează continuu au rolul lor în implementarea mandatelor privind reorganizarea activității clienților firmei de avocatură. „Pe scurt, fiecare mandat debutează cu o fază preliminară, de analiză detaliată comparativă a situației existente și a celei pe care clientul o vizează, are o fază intermediară, de "traducere" a schimbărilor dorite de client în procese specifice dreptului muncii (i.e. desființarea structurilor existente, înființarea altora noi etc.) și se finalizează cu procesul de implementare (în această fază pot apărea unele corecții ale proceselor detaliate în etapa a doua, funcție de elemente nou descoperite)”, detaliază Cătălin Micu.

De altfel, rolul avocaților crește de la etapă la etapă. Dacă în prima etapă avocatul acumulează date și informații despre client, specificul activității acestuia și obiectivul-țintă al restructurarii, în etapa finală avocatul capătă rol activ, intervenind direct în implementarea proceselor operaționale definite în etapa intermediară. „Farmecul sau provocarea fiecărui proiect constă însă nu în urmărirea unei proceduri de lucru, ci în identificarea acelor procese de "redesenare" a business-ului clientului care să conducă la atingerea țintelor trasate de client. Definirea acestor procese este o "luptă" între limitele mecanismelor trasate de legislația relevantă și țintele clientului axate în general pe ideea de flexibilitate. Aici intervine munca inovativă a avocatului și abilitatea de a gestiona riscul”, punctează specialistul.

Avocații trebuie să fie foarte atenți, în contextual în care pretențiile clienților sunt din ce în ce mai mari. Cătălin Micu amintește faptul că au fost situații în care avocaților li s-a solicitat asistență în proiectele privind restructurarea personalului cu asumarea unor „indicatori de performanță” ce se refereau la limitarea numărului de litigii la un procent de sub 0,5-1% din numărul de salariați afectați de restructurare. „Nu s-a întamplat să nu atingem indicatorul precizat mai sus. Dimpotrivă, am avut proiecte cu un număr de peste 1000 de salariați afectați și fără vreun litigiu ulterior. Atunci când, incidental, trebuie să asistăm clientul în procese derivate din procesele de reorganizare, reușim să asigurăm succesul angajatorului”, mai spune avocatul.

Echipa de Dreptul muncii se implică, pe lângă orchestrarea procesului de restructurare, și în activități precum managementul unor situații de criză (i.e. angajați care generează diferite forme de protest față de reorganizarea demarată de angajator, necesitatea asigurării continuității în activitate până la o anumită dată în condițiile în care angajații afectați decideau să înceteze voluntar relațiile de muncă anterior datei estimate de către angajator ca dată efectivă a finalizării reorganizării etc.), conducerea negocierilor cu managerii afectați pentru încetarea contractului de muncă prin acord cu aplicarea unor clauze specifice (i.e. clauza de neconcurență, cauza de nesolicitare, clauza de nedenigrare etc.), negocierea condițiilor contractuale pentru externalizarea unor sectoare de activitate cu privire la care angajatorul consideră util a fi realizate de prestatori externi.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

”De obicei serviciile avocaților externi specializați în dreptul muncii sunt solicitate pentru a „desena” întreg procesul și pentru a asista în implementare, rolul avocatului intern fiind acela de a coordona dialogul cu avocații externi și de a conclucra cu aceștia pentru succesul procedurii, prin colectarea informațiilor solicitate de avocații externi, prin coodonarea echipei de proiect care este implicată în gestionarea procesului de restructurare etc”, precizează Cătălin Micu.

În practica de Dreptul muncii sunt implicați de regulă patru avocați din cadrul departamentului consultanță, sub coordonarea Partenerului Cătălin Micu.

În perioada iunie 2018 - iunie 2019, echipa a gestionat reorganizări totalizând un număr de peste 1.000 de angajați afectați, din care un procent semnificativ -peste 20% - îl reprezintă personalul cu funcții de conducere. ” Da, au fost situații în ultimele 6-9 luni în care încetarea raporturilor dintre managerul/managerii care gestionau în principal proiecte investiționale cu scopul dezvoltării business-ului au fost înlocuiți cu manageri al căror target principal îl resprezenta conservarea poziției în piață a angajatorului urmare diminuării bugetelor afectate investițiilor. În astfel de situații angajatorul a decis acordarea unor pachete de exit a căror valoare diferă în funcție de postul ocupat, durata relației de muncă cu angajatorul, activitatea desfășurată în cadrul angajatorului etc. Observăm o tendință de diminuare a valorilor pachetelor de exit comparativ cu 2017-2018”, nuanțează avocatul.

În majoritatea proiectelor, ZRVP acordă asistență corporațiilor. Aceasta se concretizează atât în consultanță juridică acordată în regim day-by-day, cât și în materia litigiilor de dreptul muncii.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1383 / 1667
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
De vorbă cu Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania, unul dintre cei mai experimentați consilieri juridici din domeniul energiei | ”Mi-am dorit crearea unui climat de încredere, în care fiecare membru al echipei să își poată exprima opinia și în acest fel mi-am creionat stilul de leadership. Trăim o perioadă plină de schimbări și comunitatea juriștilor va trebui să se adapteze”
NNDKP promovează 14 avocați în 2024 și consolidează șase arii de practică ale firmei
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2024 | Filip & Company, Wolf Theiss și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
Filip & Company a asistat ROCA Industry în procesul de majorare a capitalului social cu o valoare de 71,7 milioane RON și de transfer al acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
VF Insolvență finalizează transferul de afacere în reorganizarea judiciară a UCM Reșița către Hidroelectrica
Gabriel Resources a pierdut arbitrajul cu statul român pentru proiectul aurifer Roșia Montană, cu pretenții de cca. 6,7 mld. usd | Arbitrul Horacio A. Grigera Naón a opinat separat, în favoarea reclamanților care l-au nominalizat. România a plătit avocaților săi tarife orare cuprinse între 137 și 139 euro ̸ oră, iar Gabriel Resources a cuantificat costuri de 56,5 mil. $ cu avocații săi americani și români. Reclamanții ar ataca decizia, dar au, oare, bani pentru o nouă acțiune?
Reff & Asociații și Deloitte România au obținut sesizarea CJUE de către Curtea de Apel București într-un litigiu care vizează impunerea TVA pentru operațiuni care nu implică livrarea de bunuri sau prestarea unor servicii
Doi avocați români, evidențiați drept Global Market Leaders de ghidul juridic internațional Chambers | Cosmina Maria Simion și Ana-Maria Baciu, pentru al treilea an consecutiv printre cei mai buni profesioniști la nivel global în domeniul Gaming and Gambling. ”Prin promovarea transparenței și a comportamentului etic, ne străduim să contribuim la o creșterea aliniată la reglementări a acestei industrii”, spun coordonatoarele firmei Simion & Baciu
Popovici Nițu Stoica & Asociații, alături de Simona Halep în decizia istorică a Curții de Arbitraj Sportiv. Partenerul Bogdan C. Stoica a condus echipa care a acordat consultanță cu privire la toate aspectele legate de caz
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...