ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pentru BRD, cea mai bună protecție în materie de Concurență este asigurată de colaborarea dintre echipa internă de juriști și firmele de avocatură | De vorbă cu Ioana Sandu – Cazan, responsabil cu Programul de conformare cu Dreptul Concurenței și Gabriel Marin, Șef Serviciu Litigii în cadrul Departamentului Juridic al băncii, despre politica solidă a băncii și proiectele interesante din acest segment, interacțiunea cu autoritatea de Concurență și colaborarea cu echipele externe de avocați

15 Decembrie 2023   |   Ștefania Enache

Banca a interacționat în ultima perioadă cu Consiliul Concurenței, în contextul în care sunt investigații în curs în cadrul cărora specialiștii BRD au avut contact și au colaborat cu reprezentanții Autorității. Totodată, au existat și există cercetări de piață care vizează și piața financiar-bancară.

 
 
Consiliul Concurenței este una dintre cele mai active autorități ale statului, atât din perspectiva anchetelor sectoriale, cât și a investigațiilor deschise.O sancțiune venită din partea Autorității de Concurență nu implică doar aspecte pecuniare, amenda putând ajunge până la 10% din cifra de afaceri din anul anterior sancționării, ci și aspecte reputaționale majore.Sectorul bancar este permanent în vizorul Consiliului Concurenței, iar acest lucru îi obligă pe jucătorii din industrie să ia măsuri pentru a evita orice tip de problemă. La nivelul BRD, Departamentul Juridic tratează cu maximă seriozitate riscurile potențiale din perspectivă concurențială, echipa de experți fiind la curent cu orice modificare legislativă în domeniu pentru a acționa proactiv.


Juriștii băncii subliniază faptul că BRD are o politică solidă de concurență care stabilește axele prioritare/de interes. „Aceasta este aprobată la nivel de management și este un instrument util de conștientizare și însușire a principiilor de drept al concurenței pentru toți colegii noștri, indiferent de departamentul din care fac parte”, menționează Ioana Sandu - Cazan, Șef Serviciu Persoane Fizice | Responsabil cu Programul de conformare BRD cu Dreptul Concurenței.

Din punctul său de vedere, cea mai bună protecție este asigurată de colaborarea dintre echipa internă de juriști și firmele de avocatură din domeniu.

„Experiența din ultimii ani ne-a arătat că echipele externe de avocați au nevoie de o înțelegere aprofundată a mecanismelor interne de funcționare a companiei, a subiectelor specifice domeniului bancar și a chestiunilor tehnice complexe din spatele numeroaselor activități ale unei instituții financiar-bancare. Acest lucru poate fi posibil doar prin colaborarea cu echipele interne de juriști care, pe de o parte, au cunoștințe juridice în domeniul concurenței, și, pe de altă parte, sunt familiarizați cu legislația (din ce în ce mai tehnică și mai complexă) bancară, acționând ca un liant și facilitator între specialiștii din bancă și avocații care ne apără”, explică interlocutoarea BizLawyer.
Acțiunile Consiliului Concurenței sunt urmărite cu mare atenție

Acțiunile Consiliului Concurenței sunt urmărite cu mare atenție, iar juriștii băncii se concentrează mai degrabă asupra pieței serviciilor financiar-bancare și asupra investigațiilor deschise, precum și a investigațiilor sectoriale, în care și BRD a fost inclusă. „Având în vedere informațiile publice la acest moment, salutăm inițiativa Consiliului de a elabora ghiduri de conformare anticipativă cu regulile de concurență, care ajută companiile (indiferent de dimensiunea lor) și asociațiile să deslușească o materie atât de complexă cum este concurența și să acționeze diligent”, subliniază Gabriel Marin, Șef Serviciu Litigii în cadrul Departamentului Juridic BRD.

Banca a interacționat în ultima perioadă cu Consiliul Concurenței, în contextul în care sunt investigații în curs în cadrul cărora specialiștii BRD au avut contact și au colaborat cu reprezentanții Autorității. Totodată, au existat și există cercetări de piață care vizează și piața financiar-bancară.  

„Am putut sesiza cu prilejul celor două investigații din ultima perioadă profesionalismul reprezentanților Autorității de Concurență. Credem că rezultatele cele mai bune apar atunci când există o legătură strânsă între firmele de avocatură specializate și echipele interne de juriști. Interacțiunile dintre cele două echipe au fost frecvente, existând provocări reciproce cu întrebări și schimburi de idei, ajungând astfel să asigurăm cea mai bună apărare pentru societate. Desigur că rezultatele concrete vor putea fi observate doar la finalul investigației, în funcție de decizia Consiliului Concurentei sau/și a instanțelor de judecată, după caz. Ce observăm este că avocații specializați în domeniu sunt din ce în ce mai puțini, fiind astfel dificil companiilor mari să aibă parte de o expertiză diversificată”, susține Gabriel Marin.

Pentru a nu interveni niciun fel de risc în activitatea instituției financiare, BRD a derulat mai multe activități interne din perspectivă concurențială, fiind analizate cu atenție toate efectele generate. Ioana Sandu – Cazan punctează faptul că astfel de exerciții sunt benefice, prevenția reprezentând o axă prioritară pentru companie. „La nivelul BRD s-au implementat atât programe interne de conformare, cât și demersuri de control/audit al conformării cu normele de concurență al zonelor de activitate din cadrul intreprinderii considerate sensibile din această perspectivă. Am apelat la sprijinul unor firme de avocați, împreună cu care am colaborat în scopul personalizării formărilor și adaptării acestora la tipul de activitate a participanților ( e.g. comercială, risc, lobby etc.),  la tipologia de spețe probabile la nivelul unei instituții financiare și la specificul BRD”, completează juristul.

„Ca parte din programul de conformare, la nivelul BRD s-a desemnat o persoană responsabilă cu implementarea acestor programe. Responsabilul face parte din Departamentul Juridic, are o funcție de management, pregătire de specialitate și este un punct de contact unic pentru toate spețele având această natură”, adaugă Gabriel Marin.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Un domeniu suprareglementat

Juriștii BRD sunt conștienți de faptul că firma din care fac parte acționează într-un domeniu suprareglementat, complex și de nișă. În același timp, știu și că plaja extinsă de competență a Autorității de concurență îi împiedică în mod obiectiv pe inspectorii de concurență să aibă cunoștințe aprofundate în fiecare dintre domeniile și piețele pe care le cercetează. Din acest motiv, ei cred că un dialog ex-ante între specialiștii din ambele domenii ar facilita înțelegerea reciprocă și obținerea unor rezultate corecte.

„Nu credem că există reglementări din zona de concurență mai sensibile sau mai puțin sensibile, toate fiind de egală importanță, de avut în vedere pentru asigurarea unei protecții adecvate pentru societate”, mai spune Gabriel Marin.

Departamentul intern al băncii lucrează în strânsă colaborare cu diferite firme de avocatură externe, astfel încât fiecare proiect să ajungă la un rezultat favorabil pentru BRD. „În cea mai recentă concentrare economică notificată Consiliului Concurenței, respectiv aceea de dobândire părți sociale în cadrul companiei CIT One, echipa de juriști interni BRD a lucrat alături de echipa de avocați specializată în dreptul concurenței pe aspecte specifice unei astfel de tranzacții”, exemplifică Ioana Sandu – Cazan.

La rândul său, Gabriel Marin amintește faptul că, în ultimii doi ani, pe masa de lucru a Departamentului Juridic s-au aflat multe mandate importante care au pornit de la diferite acțiuni ale Consiliului Concurenței.

„Au fost mai multe proiecte interesante dintre care putem enumera: litigiul născut ca urmare a investigației de leasing financiar, respectarea angajamentelor stabilite ca urmare investigației de leasing operational, două investigații noi deschise de Consiliul Concurenței în anul 2022 și respectiv 2023. Au participat de fiecare dată doi consilieri juridici din cadrul BRD, coordonați de directorii juridici BRD. Am colaborat cu două birouri mari de avocatură, Țuca, Zbârcea & Asociații și Kinstellar”, arată interlocutorul BizLawyer.

În ceea ce privește echipa Departamentului Juridic din cadrul BRD, trebuie menționat că numărul de juriști interni este întotdeauna stabilit de modelul de lucru al companiei și de problematicile recurente. Legat strict de gestiunea subiectelor recurente de concurență, există doi juriști dedicați provenind din zone diferite, respectiv o persoană din sfera de consultanță juridică, iar a doua persoană din sfera de litigii. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 61 / 1647
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția de 432 mil. lei prin care Fondul Proprietatea și-a vândut acțiunile deţinute la Engie România. Echipa, coordonată de Lucian Bondoc
Teodorescu Partners a asistat Autonom Protect în achiziția Nova Ria24
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
Bohâlțeanu & Asociații, implicată într-o nouă tranzacție importantă din domeniul industriei aviatice | Firma de avocați a asistat grupul Christian Tour în procedura de preluare de la Aegean Airlines SA a 51% în cadrul companiei aeriene românești Anima Wings Aviation SA. Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner) și Daniela Milculescu (Partner), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Lista scurtă a finaliștilor “Chambers Europe Awards - 2024” | Cinci firme din România luptă pentru trofeu: CMS, NNDKP și Schoenherr, prezențe constante la gala premiilor, RTPR intră în competiție propulsată de activitatea intensă din ultimul an, iar Filip & Company este nominalizată pentru a treia oară consecutiv
DLA Piper | The Opportunity: Lawyer, Employment
Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement obține la ICCJ o soluție definitivă în favoarea unui cunoscut operator de restaurante, într-o dispută judiciară cu un probatoriu voluminos, care a durat peste 4 ani. Proiect coordonat de Ioana Gelepu (Managing Partner)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...