ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție

05 Iulie 2022   |   Ștefania Enache

Există o serie de planuri care se află în diferite grade de derulare cu privire la posibile investiții noi în România. Este important de subliniat și faptul că acestea depind destul de mult de modalitatea în care statul român va reuși să faciliteze accesul investitorilor pe piața din România prin subvenții, ajutoare de stat, facilități și, poate cel mai important, prin simplificarea procedurilor de desfășurare a activității în România, spune Silviu Vasile.

Silviu Vasile, counsel Filip & Company ?i coordonatorul practicii de Pharmaceuticals & Life Sciences

 
 
Practica de Pharmaceuticals & Life Sciences traversează o perioadă foarte aglomerată, numărul proiectelor în lucru fiind unul semnificativ. În plus, avocații se confruntă cu mandate provocatoare din cauza problemelor care au apărut ca urmare a noului context cauzat de criza COVID 19, dar și ca urmare a războiului care se derulează la granițele României.

Debutul pandemiei a generat incertitudine în sectorul economic, iar acest lucru s-a simțit proeminent în sectorul medical. În acest nou context, avocații axați pe practica de Pharmaceuticals & Life Sciences din cadrul firmei Filip & Company au primit în lucru mandate care au vizat, în special, asistarea clienților în vederea adaptării la realitatea actuală.„Cu titlu de exemplu, în această perioadă am acordat asistență cu privire la negocierea / adaptarea contractelor cu diferiți furnizori sau parteneri, interpretarea și aplicarea cadrului legislativ (spre exemplu, cu privire la telemedicină) sau altele asemenea”, explică Silviu Vasile, counsel Filip & Company și coordonatorul practicii de Pharmaceuticals & Life Sciences.


După depășirea perioadei de adaptare, începând cu anul 2021, s-a observat o efervescență tranzacțională în domeniul medical, atât cu privire la sectorul farmaceutic, cât și în domeniul serviciilor medicale.
„Practica Pharmaceuticals & Life Sciences a Filip & Company are o abordare integrată, înglobând colegi din diferite departamente, fapt ce permite asistarea clienților de o manieră exhaustivă, fie că ne referim la aspecte ce pot include elemente ce au sau pot avea o componentă litigioasă, mandate de M&A, aspecte comerciale privind contractele de achiziții și furnizare de produse sau aspecte care țin de pură reglementare”, precizează Silviu Vasile.
Avocatul mai spune că, similar debutului pandemiei Covid-19, războiul din Ucraina a adus un grad de incertitudine, inclusiv în sectorul medical, însă acesta a fost de o scurtă durată. „Nu ne-am întâlnit cu situații de anulare a proiectelor ori de stand-by, ci am văzut un fenomen contrar, în sensul că am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, să  întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție / distribuție”, mai spune Siviu Vasile.

Expertul Filip & Company este de părere că, privită pe o scară mai mare de doar câțiva ani, pandemia Covid-19 a acționat ca un catalizator pentru economia națională, inclusiv pentru sectorul medical, determinând actorii din piață să își reconsidere modalitatea de a-și desfășura activitatea, liniile de business sau chiar interacțiunea cu pacienții / clienții.

„Astfel, pe fondul unei continue consolidări în domeniul medical (vedem, constant, diferite tranzacții atât în domeniul farmaceutic, cât și în domeniul serviciilor medicale), cred că ne putem aștepta și la o diversificare a tipurilor de proiecte, în special în ceea ce privește utilizarea și integrarea domeniului informațional (pandemia a încurajat prestarea anumitor servicii medicale la distanță și a facilitat accesul tehnologiei în zona medicală). În același timp, în perioada recentă am asistat și în mandate ce au presupus reconsiderarea modalității unor producători de medicamente de a-și desfășura activitatea în România, în sensul transferului unor portofolii către alți jucători”, detaliază interlocutorul BizLawyer.

Având în vedere că telemedicina a devenit de un real interes în domeniul medical, în special la debutul pandemiei Covid-19, Silviu Vasile se așteaptă ca utilizarea acestei modalități de comunicare pe relația doctor – pacient să continue. „Mai mult, vedem un interes deosebit și pentru aplicațiile care facilitează interacțiunea dintre doctori și pacienți sau care ajută la stabilirea unor diagnostice medicale preliminare, reprezentând dispozitive medicale, în înțelesul legislației europene în materie. Cred că apetitul dezvoltatorilor de astfel de aplicații va crește în viitor, astfel că ar putea fi necesară și ajustarea cadrului legal aplicabil”, completează avocatul.

Crește complexitatea proiectelor

Abordarea integrată a Filip & Company în sectorul medical presupune implicarea avocaților din mai multe practici (spre exemplu, M&A, litigii, data protection, dreptul concurenței) în funcție de specificul fiecărui proiect în parte. Acești colegi lucrează îndeaproape cu practica de Pharmaceuticals & Life Sciences, ce include cinci avocați specializați în aspecte ce țin de reglementare și care este coordonată de Silviu Vasile.

De exemplu, în practica de Pharmaceuticals & Life Sciences, avocații Filip & Company au asistat constant clienți în materia derulării studiilor clinice, fie că a fost vorba despre aprobarea studiilor clinice, relația cu autoritățile, fie că a fost vorba despre aspectele de natură pur contractuală în vederea pregătirii setup-ului necesar (sponsor, CRO, laboratoare medicale etc.).
„Unul dintre punctele-cheie ale unor astfel de proiecte privește, întotdeauna, protejarea participanților în cadrul studiului clinic, în special cu privire la protecția datelor cu caracter personal ale acestora - cu atât mai sensibil cu cât în cauză vorbim de date de ordin medical. Astfel, în cadrul practicii de Pharmaceuticals & Life Sciences lucrăm îndeaproape cu colegii din departamentul Privacy & Data Protection, specializați de asemenea, în aspecte ce privesc sectorul medical”, subliniază Silviu Vasile.

De asemenea, echipa de avocați a asistat în mandate ce au presupus intrarea unor societăți pe piața din România, spre exemplu în domeniul dispozitivelor medicale. „Acest lucru ne spune că, chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, pare că România rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional”, punctează profesionistul  Filip & Company.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Anul trecut, firma de avocatură s-a implicat și în proiecte care au presupus exit-ul unor companii pentru anumite linii de business din piața națională. Totodată, a asistat în sectorul medical în diferite tranzacții ce au presupus consolidări, precum și finanțarea unor proiecte aflate la început de drum.

De altfel, consultanții cred că trendul acesta investițional va continua, cel puțin pe termen mediu.
„Există o serie de planuri care se află în diferite grade de derulare cu privire la posibile investiții noi în România. Este important de subliniat și faptul că acestea depind destul de mult de modalitatea în care statul român va reuși să faciliteze accesul investitorilor pe piața din România prin subvenții, ajutoare de stat, facilități și, poate cel mai important, prin simplificarea procedurilor de desfășurare a activității în România ”, completează Silviu Vasile.

Practica de Pharmaceuticals & Life Sciences include și avocați specializați în domeniul concurenței, aspect ce permite echipei să asiste clienții Filip & Company din industria pharma cu privire la implementarea conformă a diferitelor proiecte, fie că este vorba de adaptarea politicilor comerciale, încheierea de contracte sau altele asemenea.

„În perioada recentă, am asistat clienți din industria pharma inclusiv în relația cu autoritatea de concurență din România, rezultatele obținute fiind pozitive. Pe de altă parte, asistența noastră include și o componentă semnificativă de conformare, fiind în dialog constant cu clienții noștri pentru identificarea oricăror zone de risc și, mai departe, în vederea tratării acestora. Printre proiectele cele mai interesante cu care ne-am întâlnit în perioada recentă se numără asistarea unui client cu privire la achiziționarea unui portofoliu major de medicamente de uz uman în vederea distribuției la nivel național, asistarea unui client cu privire la o investiție în domeniul serviciilor medicale sau asistarea unui client în vederea sesizării autorităților competente pentru modificarea cadrului legislativ aplicabil ce conținea aspecte interpretabile inclusiv din perspectiva eticii medicale”, subliniază avocatul.

În plus, biroul de avocatură din România colaborează în mod constant cu diferite case de avocatură din Europa și nu numai. Mandatele în care avocații români lucrează alături de acești colegi variază și includ, de asemenea, și proiecte din sectorul medical. „Spre exemplu, am avut o serie de mandate în care am colaborat cu avocații străini care coordonau proiectul ce implica mai multe jurisdicții, asistența noastră acoperind acea parte din proiect ce a privit activitatea din România”, argumentează Silviu Vasile.

În ceea ce privește proiectele în derulare, avocatul amintește faptul că Filip & Company a asistat recent Medicover, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale, cu privire la achiziția rețelei de clinici medicale Laurus Medical.

Analizând conjunctura economică de acum, dar și modul în care sectorul medical a evoluat în ultimii ani, Silviu Vasile avertizează că este posibil ca stresul economic existent la nivel global și național să aibă un impact și pentru acest sector. „În acest context, este important ca societățile din acest sector să rămână flexibile în a se adapta atât la schimbările economice, cât și la posibile modificări ale cadrului legislativ aplicabil”, a conchis avocatul intervievat de BizLawyer. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 8 / 6007
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA după primele cinci luni din 2022. CMS domină clasamentul general, iar o firmă cu 200 de avocați ocupă primul loc în Europa Estică
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Senior (Banking & Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Stagiar (Banking&Finance)
În ciuda condițiilor grele în care se derulează afacerile, preocuparea pentru respectarea regulilor privind protecția datelor personale nu și-a pierdut importanța, spun avocații CEE Attorneys | Krisztina Voicu, Partener: Am construit o echipă specializată în protecția datelor personale, formată din avocați care au deja experiență considerabilă în această arie. Unul din trei proiecte presupune abordare și consultanță și din perspectiva GDPR
Aria de Employment de la Mușat & Asociații a avut în ultimul an o încărcătură constantă de proiecte de anvergură, atât din perspectiva activității de consultanță, cât și în sfera litigiilor de muncă | De vorbă cu avocații firmei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2022 pe piața muncii. Creșterea numărului de cereri care vizează restructurarea afacerii, urmată de șomaj tehnic sau de concedieri, evidențiată în analiza tendințelor observate de specialiști anul acesta
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
Elementele de noutate în stabilirea sancțiunilor, aduse de ghidul Comitetului European pentru Protecția Datelor, explicate de avocații Filip & Company. Raluca Pușcaș (Partener): Amenda trebuie să își atingă obiectivul de a descuraja încălcările viitoare, să fie eficientă și proporțională | Bilanțul a patru ani de GDPR, cu accent pe evoluția practicii de Privacy & Data Protection și proiectele complexe în care este implicată echipa
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Employment)
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is loooking for an associate | Banking & Finance
Bondoc și Asociații anulează în instanță o decizie a Consiliului Național al Audiovizualului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...