ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiectele din Energie gestionate anul trecut de echipa ȚZA, majoritare în segmentul de regenerabile și oil&gas | Irina Moinescu, Partener: Clienți mari au început să pună un accent deosebit pe dezvoltarea segmentul de producere a energiei din surse regenerabile. Anticipăm că activitatea noastră în acest domeniu se va menține cel puțin la cote similare lui 2020

28 Ianuarie 2021   |   Ștefania Enache

Clienții cu care Ţuca Zbârcea & Asociaţii colaborează în această industrie sunt, în general, mari jucători pe piața de energie sau oil & gas, iar multe dintre proiecte vizează mai multe jurisdicții.

Irina Moinescu, Partener al Tuca Zbârcea & Asociatii

 
 

Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale a firmei Țuca Zbârcea & Asociații au avut numeroase proiecte pe masa de lucru pe parcursul anului trecut, printre cele mai mari fiind asistența acordată CEZ la vânzarea operațiunilor deținute în România, tranzacție stimata la cca. 1.3 miliarde de euro. Chiar dacă, în perioada stării de urgență, clienții din această industrie au intrat în expectativă, în special  ca urmare a reglementărilor emise în acel interval, ulterior, proiectele deja începute au fost reluate și chiar au fost demarate proiecte noi.

„În perioada stării de urgență, în încercarea clienților de a înțelege cadrul de reglementare aferent acestei noi situații, cadru care se definea de la o zi la alta, cererile s-au focusat pe alte aspecte decât cele referitoare propriu-zis la piața de energie, cum ar fi cele aferente unor obligații specifice ce au fost impuse actorilor din piața de energie în perioada stării de urgență (de exemplu, amânarea la plată pentru serviciile de utilități, între care electricitate și gaze naturale, acordată întreprinderilor mici și mijlocii care și-au întrerupt activitatea în baza deciziilor emise de autorități, pe perioada stării de urgență; impunerea măsurilor de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate, pentru personalul care ocupa funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale), sau cele legate de angajați (de exemplu, referitor la regimul de telemuncă, acordarea facilităților pentru salariații trimiși în șomaj tehnic sau aflați în concedii pentru supravegherea copiilor). Însă, ulterior încetării stării de urgență, cum spuneam și mai sus, s-a revenit la proiectele propriu-zise”, explică Irina Moinescu, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații.



Linia din 2020 se va menține și în 2021

Proiectele gestionate, pe parcursul anului 2020, de echipa Țuca Zbârcea & Asociații au pus accentul mai mult pe regenerabile și oil&gas. Specialiștii se așteaptă ca și pe parcursul acestui an să se mențină o linie similară.  

„În anul 2020 ne-am întâlnit cu câteva spețe interesante referitoare la certificatele verzi. Un singur exemplu: am avut, în contextul achiziției unui portofoliu de credite neperformante, clienți interesați de executarea silită a creanțelor rezultate din vânzarea de certificate verzi, această analiză ridicând aspecte de implementare interesante în contextul în care vânzarea acestora se face doar pe piețele centralizate”, precizează  Irina Moinescu.

De asemenea, echipa de Energie & Resurse Naturale s-a implicat în proiecte de M&A, cel mai mare dintre ele fiind exitul CEZ (vânzarea operațiunilor deținute în România).

În plus, sunt în curs diverse tranzacții M&A în domeniul energiei regenerabile, atât proiecte fotovoltaice, cât și eoliene, care se află în diverse etape (due diligence, negocierea documentelor tranzacției, pregătire pentru closing).

Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații subliniază faptul că proiectul cel mai complex pe care l-a soluționat echipa de Energie & Resurse Naturale a vizat exitul CEZ. A fost un mandat amplu, având în vedere că este vorba despre societățile grupului implicate în distribuție, furnizare și producție de energie electrică. Proiectul a fost coordonat de Sorin Vlădescu, iar echipa alocată a fost una foarte numeroasă, cu avocați de diverse specializări (M&A, energie, real estate, mediu, concurență, drept corporativ & comercial, dreptul muncii, banking, protecția datelor personale, proprietate intelectuală, litigii).

„Avem, după cum spuneam, în curs diverse tranzacții M&A în domeniul energiei regenerabile, dintre care una va avea closing curând. Echipa a fost coordonată de mine, fiind una multidisciplinară, ca în toate tranzacțiile M&A (avocați specializați în M&A, energie, real estate, mediu, concurență, drept corporativ & comercial, litigii etc.)”, adaugă avocatul.

De asemenea, Ţuca Zbârcea & Asociaţii a acordat asistență Eurotransgaz SRL, în diverse aspecte, cum ar fi derularea contractelor de execuție a gazoductului, atragerea finanțării de la BERD, aspecte de drept corporativ și de reglementare aferente Vestmoldtransgaz, operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport gaze naturale din Republica Moldova.

„Am avut sau avem în curs și diverse proiecte în domeniul oil & gas, confidențiale, având ca obiect încheierea unor contracte de concesiune sau achiziționarea unor cote-părți din dreptul de concesiune petrolieră”, mai spune Irina Moinescu.

Clienții cu care Ţuca Zbârcea & Asociaţii colaborează în această industrie sunt, în general, mari jucători pe piața de energie sau oil & gas, iar multe dintre proiecte vizează mai multe jurisdicții.

În acest context, în funcție de mandatele în care se implică, Ţuca Zbârcea & Asociaţii are permanent colaborări cu firme de avocatură internaționale din diverse jurisdicții. „Recent, am colaborat excelent cu avocați din Republica Moldova (Țurcan Cazac), Cehia (Skils s.r.o. advokátní kancelář), Polonia etc. De asemenea, în calitate de firmă colaboratoare Andersen, cea mai mare asociere globală de firme de avocatură și consultanță fiscală din punct de vedere geografic, avem ocazia de a beneficia de oportunități de colaborare cu avocați din întreaga lume, în proiecte diverse, din multiple arii ale dreptului”, menționează Irina Moinescu.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Problemele „fierbinți” ale industriei


Profesionistul Țuca Zbârcea & Asociații a trecut în revistă câteva dintre cele mai „fierbinți” probleme cu care se confruntă jucătorii din industrie. Astfel, avocatul menționează faptul că este în continuare o problemă faptul că nu este permisă încheierea de contracte de vânzare a energiei electrice negociate liber între părți, în afara pieței centralizate (cu o singură excepție, a producătorilor care pot încheia astfel de contracte pentru energia electrică provenită de la noi capacități energetice de producție, puse în funcțiune după data de 1 iunie 2020, excepție introdusă anul acesta, la presiunea venită din partea pieței, dar care singură nu rezolvă problema creată prin interdicția de a încheia astfel de contacte introdusă încă din anul 2012).

„De asemenea, o problemă este faptul că, la acest moment, nu există o schemă de promovare a producerii de energie cu emisii reduse de carbon; deși se are în vedere elaborarea unui sistem de promovare pe model „contacte pentru diferență”, acesta este într-un stadiu de pregătire absolut incipient. Pe de altă parte, introducerea Fondului de Modernizare, ca instrument de finanțare pentru susținerea investițiilor cu emisii scăzute de carbon în sectorul energetic a stârnit foarte mult entuziasm, judecând după numărul mare de propuneri incluse pe lista centralizată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Sperăm astfel să vedem demarate în viitorul apropriat o serie de noi proiecte de producere a energiei din surse regenerabile de energie. Pentru moment, pe fondul faptului că proiectele de energie regenerabilă s-au dovedit rentabile economic datorită prețului energiei electrice, la care se adaugă faptul că, în contextul Green Deal, unii dintre marii clienți (integrați pe verticală) au început să pună un accent deosebit pe dezvoltarea segmentul lor de activitate referitor la producerea de energie din surse regenerabile, anticipăm că activitatea noastră în acest domeniu se va menține anul acestar cel puțin la cote similare lui 2020”, detaliază Partenerul firmei de avocatură.

15 avocați oferă servicii complexe in domeniul energiei și resurselor naturale

Practica Țuca Zbârcea & Asociații în domeniul energiei și resurselor naturale acoperă domeniile energie electrică, energie provenind din surse regenerabile, energie nucleară, petrol și gaze, precum și resurse minerale. Astfel, portofoliul firmei cuprinde unii dintre cei mai mari investitori din sectorul energetic (inclusiv regenerabile), petrol și gaze, minerit etc.

„Ținând cont de natura din ce în ce mai complexă a proiectelor de energie și resurse naturale ce necesită o abordare multidisciplinară, capacitățile extinse ale firmei și sinergiile perfecte între diferitele departamente asigură o gestionare eficientă a celor mai complexe mandate, prin servicii de asistență juridică pe probleme corporative / comerciale, fuziuni și achiziții, reglementare, finanțări și autorizări, ocuparea forței de muncă, fiscalitate, mediu, dreptul concurenței și antitrust, infrastructură, precum și soluționarea litigiilor ce apar în sectoarele energiei și resurselor natural”, subliniază Irina Moinescu.

Echipa firmei specializată în energie electrică, energie provenind din surse regenerabile și energie nucleară este coordonată în principal de Sorin Vlădescu (Partener), avocat cu experiență de 21 ani, alături de Irina Moinescu (Partener), avocat cu o experiență profesională de 19 ani.

Echipa specializată în aspectele juridice și cadrul de reglementare aplicabil oil & gas este coordonată în principal de către Cornel Popa (Partner), a cărui experiență profesională de 25 ani acoperă inclusiv litigiile și arbitrajele asociate acestui domeniu.

Nu în ultimul rând, Ciprian Dragomir (Partener) este coordonatorul departamentului de drept minier al firmei, fiind specializat în aspectele legale privind industria minieră și a resurselor naturale, cu 22 de ani de experiență profesională în acest domeniu.

În total, echipa include peste 15 avocați ce oferă servicii de asistență juridică și reprezentare în domeniul energiei și resurselor naturale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1040 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...