ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Victorie istorică pentru RTPR la Curtea de Justiție a Uniunii Europene: baza de calcul a amenzilor pentru încălcări de concurență va trebui să reflecte situația economică reală a societăților sancționate. Decizia contribuie decisiv la clarificarea regulilor în materia calculului amenzilor pentru încălcările de dreptul concurenței

16 Noiembrie 2022   |   R. T.

Victorie istorică pentru RTPR la Curtea de Justiție a Uniunii Europene: baza de calcul a amenzilor pentru încălcări de concurență va trebui să reflecte situația economică reală a societăților sancționate

 
 
Echipa de dreptul concurenței a RTPR, compusă din Valentin Berea, Roxana Ionescu, Andrada Rusan, Petruș Partene și Laura Costea, alături de colegul lor Attila Komives (Allen & Overy) contribuie la crearea dreptului european printr-o victorie în materia principiilor de calcul al amenzilor aplicate de către autoritățile de concurență.

Urmare a trimiterii preliminare la solicitarea RTPR, într-un dosar național vizând contestarea unei amenzi aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că proporționalitatea și principiul substance over form vor prevala în calculul amenzilor procentuale aplicate prin raportare la cifra de afaceri. . . 


Care este miza acestei decizii istorice? În privința anumitor societăți comerciale (cum ar fi agenții media, agenții de turism, case de pariuri, case de bilete, societăți care plasează forță de muncă, case de licitații etc.), natura activității desfășurate presupune ca diverse sume să tranziteze în mod provizoriu și operațional conturile societății (e.g., bugete de publicitate, pachete turistice, alte sume refacturate clienților). În funcție de abordarea contabilă aleasă, acest lucru poate însemna că situațiile financiare ale respectivelor societăți vor reflecta și toate aceste sume în cifra de afaceri.

Pe acest fundal, Curtea a decis că este contrară dreptului european abordarea formalistă, prin care la aplicarea amenzii (care în materia încălcărilor de dreptul concurenței se calculează ca procent din cifra de afaceri a întreprinderii sancționate) autoritatea națională de concurență este ținută de cifra de afaceri pur scriptică a întreprinderii, fără a analiza argumentele societății care demonstrează că cifra de afaceri menționată în bilanțul contabil nu reflectă situația economică reală a întreprinderii.

Decizia contribuie decisiv la clarificarea regulilor în materia calculului amenzilor pentru încălcările de dreptul concurenței și va avea reverberații pe termen lung în situația tuturor întreprinderilor sancționate pentru încălcări de concurență, ale căror cifre de afaceri contabile nu reflectă veniturile lor reale. Aceasta, în condițiile în care jurisprudența Curții este obligatorie și constituie izvor de drept pentru toate Statele Membre.

Aceasta nu este prima victorie pentru RTPR la Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu implicații pe scară largă. În 2020, RTPR a obținut o hotărâre preliminară ce a condus la clarificarea drepturilor investitorilor pe piețele de capital, prin clarificarea termenului de consumator pentru investitorii neprofesioniști ai platformelor din piața de capital.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 411 / 1657
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...