ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

VIDEO - Litigii în timpul Stării de Urgență (III) | Avocații ZRVP, invitații acestora și BizLawyer vin în sprijinul profesioniștilor și justițiabililor. Cosmin Vasile (Managing Partner), Cristian Bran (executor judecătoresc) și Adina Jivan (Managing Associate), dezbat modul în care se desfășoară activitatea de executare silită în perioada Stării de Urgență

13 Aprilie 2020   |   BizLawyer

Una din întrebările pe care și le-au pus justițiabilii, în noul context, a fost legată de măsura în care pot să înceapă noi executări silite în timpul Stării de Urgență.

 
 
  • BizLawyer TV
Ultimul episod al trilogiei ”Litigii în timpul Stării de Urgență” este dedicat executărilor silite. În această secțiune, Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP), îi are ca invitați pe Cristian Bran, executor judecătoresc, Președinte al Camerei Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel București, și Adina Jivan, Managing Associate ZRVP. Împreună, analizează modul în care continuă executările silite în timpul Stării de Urgență, potrivit reglementarilor speciale aflate în vigoare.

Funcționează executorii judecătorești în această perioadă? ”Din informațiile mele, marea majoritate a birourilor executorilor la nivel de Cameră București funcționează”, a precizat Cristian Bran, executor judecătoresc, Președinte al Camerei Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel București. Și este firesc să funcționeze, spune el, pentru că activitatea nu poate fi impietată pe câteva considerente: legislația care reglementează activitatea spune, printre altele, că, dacă un executor, indiferent de motive, nu se poate prezenta la birou și, implicit, să întocmească actele de executare pe o perioadă de minimum cinci zile lucrătoare, Colegiul director al Camerei respective are obligația să asigure continuitatea activității, să-l înlocuiască. Activitatea executorului judecătoresc este una de natură operativă în conditiile în care, în baza multor decizii ale Curții Constitutionale, s-a statuat că executorul judecătoresc este un auxiliar al instanței.

”Dacă avem în vedere și legislația pertinentă la nivelul CEDO, care spune că executarea trebuie să fie caracterizată  de celeritate și, nu în ultimul rând, de finalitate, există suficiente argumente care concură către o singură concluzie: trebuie să fim la birou”, a arătat Cristian Bran.

Una din întrebările pe care și le-au pus justițiabilii, în noul context, a fost legată de măsura în care pot să înceapă noi executări silite în timpul Stării de Urgență. Până la data de 24 martie 2020, când a fost realizată această filmare, au existat mai multe acte normative cu un conținut diferit în legătură cu încuviințarea executării, a atras atenția Cosmin Vasile, inițiatorul acestei serii de întâlniri cu profesioniști ai Dreptului, pe tema Litigiilor în timpul Stării de Urgență.

”Potrivit Decretului 195/2020, este de dorit să continue activitatea de executare silită, singurul impediment fiind acela al respectării hotărârilor Comitetului național pentru situații speciale de urgență (CNSSU). În același timp, însă, pot fi judecate în această perioadă doar cauzele care prezintă o urgență deosebită și ele urmează a fi stabilite de către colegiile de conducere ale Curților de Apel și Înaltei Curți de Casație și Justiție”, a explicat Adina Jivan, Managing Associate ZRVP.

”Ne-am uitat să vedem aceste hotărâri ale colegiilor de conducere și am observat că ele nu sunt unitare. Pe de o parte avem Curți de Apel care recunosc încuviințarea executării silite printre cauzele de urgență deosebită ce urmează a se soluționa în această perioadă, pe de alta parte avem Curți de Apel în a căror hotărâre această cerere nu este menționată. Totodată am văzut și hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii care încearcă să unifice această practică a Curților de Apel și înscrie printre cauzele de o deosebită urgență ce urmează a fi judecate în perioada următoare și cererile de încuviințare a executării silite”, a menționat Adina Jivan.

Potrivit Ordonanței 1/1999 care reglementează în ansamblu Starea de Urgență, pe parcursul acestei perioade au competențe speciale acele instituții civile sau militare menționate în Decretul privind instituirea Stării de Urgență. Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit decretului 195, are doar rolul de a formula recomandări în vederea unificării practicii instanțelor de judecată.

”Opinia mea este că nu suntem în această situație de dorit, să avem o practică unitară și, pe cale de consecință, apreciez că ar fi de așteptat ca în perioada următoare să avem hotărâri ale acelor instituții abilitate prin Decret – respectiv colegiile de conducere ale Curților de Apel și ÎCCJ – în sensul includerii încuviințarii executării silite în mod neechivoc pe lista cauzelor care vor fi soluționate în această perioadă”, a adăugat Adina Jivan.

Încuviințarea executării intră în categoria cererilor care urmează să fie soluționate pe timpul Stării de Urgență în raza anumitelor Curți de Apel, care au avut de la început această opinie, cum ar fi cele din Brașov sau Cluj. În același timp, pe raza altor Curți de Apel nu a intrat în categoria respectivă. Hotărârea CSM prin care, în vederea asigurării unei practici unitare, se stabilește că încuviințarea executării trebuie să fie în această categorie, nu este aptă să producă ea însăși acest efect, potrivit Decretului prezidențial și regimului general al Stării de Urgență. Ceea ce înseamnă că, până când noi decizii ale Colegiilor de conducere ale Curților de Apel vor veni să se alinieze acestei practici unitare, astfel cum este stabilită de CSM, problema rămâne.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Un alt aspect evidențiat de avocați, care va afecta semnificativ activitatea de executare silită, îl reprezintă lipsa contestațiilor la executare de pe lista cauzelor de deosebită urgență. În lipsa pârghiilor legale de a verifica legalitatea actelor de executare, aceștia apreciază că în procedura de executare silită, în acest moment, interesele creditorului sunt mai puțin sau chiar deloc protejate.

Urmărește filmarea pentru a cunoaște opiniile specialiștilor referitoare la modul în care continuă executările silite în timpul Stării de Urgență, potrivit reglementarilor speciale aflate în vigoare.

Urmărește și filmările anterioare. Reamintim că într-o serie de trei episoade, filmate recent (pe 25 martie), BizLawyer și Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) încearcă să pună la dispoziția avocaților și persoanelor interesate informații de ultimă oră și evaluări ale impactului și consecințelor pe care Decretul prezidențial privind instaurarea Stării de Urgență, precum și actele normative subsecvente, le au asupra justiției penale cu privire specială asupra activității avocaților.

În primul episod, Valerian Cioclei (Partner of Counsel) și Doru Cosmin Ursu (Managing Associate) au reevaluat impactul și au analizat consecințele Decretului prezidențial privind instaurarea Stării de Urgență și actelor normative subsecvente.

”Evaluarea ar putea fi benefică și pentru alți avocați sau persoane interesate și, din acest motiv, am decis să facem publice constatările noastre pe această cale”, a spus Valerian Cioclei, Profesor universitar doctor la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, în cadrul primei întâlniri.

”Este o situație în premieră și pentru departajarea zonelor de conduită, conforme cu aceste norme emise de autorități, răspunderea contravențională sau chiar zona răspunderii penale. Dacă aceste schimbări sunt mai greu de înțeles pentru cei care nu au tangență cu domeniul juridic, succesiunea rapidă de acte normative îi poate prinde în off-side inclusiv pe practicienii domeniului juridic”, a adăugat Doru Cosmin Ursu.


În al doilea episod, Cosmin Vasile, Mădălina Afrăsinie (Judecător) și Andrei Dumitrescu (Partener ZRVP), au dezbătut modul în care statul de drept și puterea judecătorească funcționează în această perioadă.

Mai funcționează instanțele în timpul stării de urgență? În ce fel? Care sunt limitările pentru comunicarea exclusiv electronică cu instanțele de judecată? Ce se judecă în perioada stării de urgență? În ce măsură această funcționare - în stare de avarie a Justiției, într-o comunitate de asemenea vătămată de restricțiile impuse în această perioadă - răspunde nevoilor reale cu care se confruntă societatea, avocații și justițiabilii? Acestea au fost doar câteva întrebări la care au răspuns invitații avocatului Cosmin Vasile într-o dezbatere pe marginea provocărilor induse de funcționarea instituțiilor și derularea litigiilor în timpul Stării de Urgență, situație ce iese din tiparul obișnuit al funcționării statului de drept și puterii judecătorești.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 762 / 6038
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de Catalyst România în investiția în evoMAG. Alin Stanciu (Partner Catalyst România): Echipa, condusă de Alina Stăvaru, și-a demonstrat și de această dată competența și orientarea pe livrarea de soluții, în timp util
NNDKP a asistat PepsiCo în achiziția unui pachet minoritar de acțiuni în AQUA Carpatica. Echipa de proiect, coordonată de partenerul Gabriela Cacerea
Cum lucrează echipa de zece avocați specializați și implicați în practica de Dreptul mediului de la NNDKP, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții. Roxana Ionescu, partenerul coordonator al practicii: ‘Viziunea noastră s-a construit pe inovație încă de când domeniul era unul emergent. Pe gama aspectelor de mediu, implicarea este una specializată, iar serviciile pe care le furnizam ca firmă sunt integrate’
EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
NNDKP, alături de Isosport în achiziția Novo Tech Group, ce operează o unitate de producție la Oradea. Asistență juridică în legătură cu toate aspectele de drept românesc relevante
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...