
Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la PNSA, firmă în care membrele echipei au un profil profesional bine conturat. Camelia Pătrașcu, Partener: ”Am ocazia de a profesa într-un mediu competitiv, alături de avocați de excepție. În fiecare zi descopăr ceva nou și apreciez deschiderea mea către învățare și inspirația pe care o găsesc în cei din jur”
28 Martie 2025
Ștefania EnacheFormarea sa ca avocat de consultanță este cea care i-a asigurat, într-o oarecare măsură, și succesul ca avocat de litigii
![]() |
Camelia Pătraşcu, Partener Popovici Niţu Stoica & Asociaţii |
Avocatura de business nu mai este de mult un domeniu consacrat bărbaților, cele care dictează fiind rezultatele notabile, soluțiile oferite în cazul diferitelor probleme juridice și finalizarea cu succes a proiectelor încredințate. Atunci când aleg echipa de specialiști cu care să colaboreze, clienții privesc societatea de avocatură ca mix de avocați – femei și bărbați și iau în considerare competențele profesionale deja recunoscute. „Desigur, ne putem imagina situații în care un client poate aprecia un nivel ridicat de empatie, inteligență emoțională sau abilități de comunicare și persuasiune, calități adesea asociate femeilor. Totuși, cred că, în final, criteriul esențial rămâne profesionalismul și expertiza pe care avocatul o aduce în soluționarea speței”, precizează Camelia Pătrașcu, Partener Popovici Nițu Stoica & Asociații ( PNSA).
Experiența profesională acumulată în toți acești ani în care a activat ca practician în litigii i-a dovedit interlocutoarei BizLawyer faptul că lumea avocaturii de business oferă tot mai multe oportunități femeilor. În același timp, i-a arătat că discriminarea și prejudecățile au început să se estompeze. „Diferențele între bărbați și femei sunt, într-o anumită măsură, inerente, reflectă atât moștenirea noastră culturală cât și dinamica naturală a evoluției sociale. Totuși, există anumite aptitudini specifice femeilor care le pot oferi un avantaj în acest domeniu. Cu toate acestea, orice încercare de a defini calități specifice doar femeilor riscă să ducă la generalizări și să accentueze inegalitățile de gen, chiar și atunci când acestea par favorabile femeilor”, atrage atenția avocatul.
Măsura justă a unui profesionist din domeniul juridic, dar și succesul acestuia se bazează, în primul rând, pe determinarea, pasiunea, înțelegerea în concret a businessului clientului. Acestea sunt câteva dintre elementele care asigură succesul unui avocat. „Dacă privim profesia prin prisma acestor criterii, diferențele de gen nu influențează percepția asupra calităților unui avocat”, nuanțează Camelia Pătrașcu.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și
.jpg)
--------------------------------------------------------------------------
Orice prejudecată trebuie sancționată
Și în secolul XXI, în care se discută foarte mult despre egalitatea de gen, continuă, din păcate, să fie prezente prejudecățile și discriminarea. Ele se manifestă mai ales în instanță. „Ca regulă, acestea vin din partea colegilor avocați și sunt adesea „sancționate” chiar de instanță, care intervine pentru a le cenzura. Din fericire, am întâlnit completuri mixte sau formate din bărbați sau din femei care au impus respectarea solemnității ședinței de judecată și au cerut respect față de femeile-avocați. În final, este o chestiune de deontologie, dincolo de orice prejudecată”, explică Partenerul PNSA.
În acest context, avocatul invocă și faptul că, la nivelul societății actuale, este un stereotip des întâlnit și anume că femeile nu ar avea aceeași înclinație naturală spre tehnologie ca bărbații. „Nume precum Bill Gates, Steve Jobs sau Elon Musk sunt mult mai cunoscute decât Ada Lovelace, primul programator din istorie, Grace Hopper, care a popularizat termenul de „bug” pe care îl folosim și astăzi, sau Radia Perlman, ce a contribuit semnificativ la dezvoltarea internetului”, punctează interlocutoarea BizLawyer.
În contextul acestor mentalități îmbrățișate de unii oameni, Camelia Pătrașcu subliniază faptul că, în avocatură, nu trebuie să inventată tehnologia, ci doar trebuie folosită – indiferent dacă a fost creată de bărbați sau femei.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------------------------------------
„Și, din acest punct de vedere, avem capacitatea de a ne adapta la fel de bine. Tehnologia are deja un impact major asupra profesiei noastre, ajutându-ne să lucrăm mai eficient, mai flexibil și să accesăm rapid resurse avansate. Odată cu avansul inteligenței artificiale, ne aflăm în fața unei noi paradigme, care va aduce noi oportunități în domeniul juridic”, apreciază avocatul.
Camelia Pătrașcu face parte din galeria profesioniștilor dedicați activității juridice. Implicarea în tot ceea ce face i-a permis să obțină rezultate foarte bune în fiecare dintre proiectele pe care le-a avut pe masa de lucru.
Ultimul an a fost unul cu multe satisfacții profesionale pentru Partenerul PNSA, având în vedere că a câștigat litigii importante atât ca problematică, cât și ca valoare. Un exemplu în acest sens îl reprezintă unul dintre mandatele recente, un litigiu cu o valoare de peste 50 milioane euro.
Practica în care activează acum, cea de litigii, este aria care o împlinește cel mai mult din punct de vedere profesional, fiind zona în care reușește cel mai bine să-și pună în valoare calitățile dobândite pe parcursul carierei sale.
De altfel, interlocutoarea BizLawyer este de părere că una dintre deciziile cheie din cariera sa a fost trecerea de la avocatura de consultanță la avocatura de litigii. „Însă tocmai formarea mea ca avocat de consultanță este cea care mi-a asigurat într-o oarecare măsură și succesul ca avocat de litigii”, susține juristul.
Camelia Pătrașcu apreciază numeroase femei, atât din domeniul juridic, cât și din alte domenii, și amintește faptul că fiecare dintre ele oferă lecții valoroase. „În fiecare zi descopăr ceva nou și apreciez deschiderea mea către învățare și inspirația pe care o găsesc în cei din jur”, completează Partenerul PNSA.
În ceea ce privește firma din care face parte, avocatul mărturișește că, din punctul său de vedere, cel mai important motiv care a stat la baza apropierii sale de echipa PNSA îl constituie faptul că împărtășesc aceleași valori etice și profesionale. „Din fericire, am ocazia de a profesa într-un mediu competitiv, alături de avocați de excepție”, încheie interlocutoarea BizLawyer.
Citește și

Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 90 / 2038 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...