ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ZRVP obține o nouă soluție de referință într-un litigiu arbitral izvorât dintr-un contract de achiziție publică de tip FIDIC. Monica Strîmbei (partener) și Radu Noșlăcan (senior associate), în prim plan

17 Octombrie 2022   |   DRC

Apelarea la procedurile de arbitraj și-a dovedit eficiența încă o dată în condițiile în care procedura de arbitraj a durat aproximativ doi ani, cu mult sub timpul necesar soluționării unui conflict de o asemenea complexitate de către instanțele de drept comun

 
 
Echipa ZRVP, formată din Monica Strîmbei (partener) și Radu Noșlăcan (senior associate), a reprezentat un important jucător local în domeniul construcțiilor civile, cu o vechime de peste 50 de ani în piață, într-un litigiu arbitral complex, izvorât dintr-un contract de achiziție publică de tip FIDIC. Litigiul s-a finalizat cu victoria clientului reprezentat de ZRVP împotriva unei autorități contractante locale și obligarea autorității la plata unor sume cumulate de mai multe milioane de euro, anunță  Dispute-Resolution.Center, platformă din grupul BizLawyer.


Soluția obținută de echipa ZRVP este cu atât mai interesantă cu cât, în motivarea plasării riscului în sarcina beneficiarului, Tribunalul Arbitral a apreciat caracterul imprevizibil al inundațiilor prin raportare la data depunerii ofertei de către antreprenor. O astfel de evaluare a noțiunii de imprevizibilitate este deosebit de importantă în acele situații în care, precum în speța în discuție, au loc anumite schimbări ale proiectului de construcție după data depunerii ofertei și din motive ce țin de autoritățile avizatoare.

”Pe lângă rezultatul excelent obținut de echipa ZRVP, este important să observăm că apelarea la procedurile de arbitraj și-a dovedit eficiența încă o dată în condițiile în care procedura de arbitraj a durat aproximativ doi ani, cu mult sub timpul necesar soluționării unui conflict de o asemenea complexitate de către instanțele de drept comun”, a declarat Monica Strîmbei, partener Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners.

În contextul în care multe autorități contractante au refuzat aplicarea Instrucțiunii ANAP nr. 2/2018 privind ajustarea preţului contractului de achiziţie publică/sectorială, avocații ZRVP au reușit șă obțină și o soluție importantă privitoare la acest punct, în sensul că instrucțiunea se aplică contractelor aflate în derulare, fiind tranșată astfel o dispută juridică legată de aplicarea în timp a acestei instrucțiuni; respectiv că subzistă o obligație, iar nu o facultate a autorității contractante de a aplica actualizarea valorii prețului contractului pe toată durata contractului, independent de intervenirea unor noi formule de ajustare prin intermediul unor noi instrucțiuni ANAP.

------------------------------------------------

Soluția obținută de echipa ZRVP răspunde la una dintre probleme des întâlnite în astfel de contracte FIDIC, reprezentată de plasarea răspunderii contractuale în situația în care lucrările de construcții sunt afectate de fenomene naturale, precum inundațiile. De asemenea, Tribunalul Arbitral a dat o dezlegarea de referință, în sensul că riscul în contractul analizat aparține beneficiarului având în vedere intervenția anumitor schimbări ale proiectului tehnic după data depunerii ofertei.

Totodată, soluția obținută a clarificat modalitatea de ajustare a prețului contractului de achiziție publică prin raportare la Instrucțiunile ANAP nr. 2/2018 și nr. 1/2019. Astfel, s-a statuat că Instrucțiunea ANAP nr. 2/2018 trebuie aplicată obligatoriu de către autoritățile contractante, rămânând în vigoare pe toata durata contractului, indiferent de amendamentele ulterioare aduse acestei instrucțiuni.


-----------------------------------------------

Cu o experiență de neegalat în practica de arbitraj comercial, echipa ZRVP a fost implicată în ultimii doi ani în peste 23 de arbitraje internaționale, din care 19 sunt încă în derulare, reprezentând cel mai mare portofoliu de dosare de arbitraj național și internațional din România, valoarea cumulată a proiectelor depășind 1,7 miliarde USD.

Societatea are un palmares bogat în domeniul disputelor de construcții și de infrastructură, avocații ZRVP reprezentând instituții publice, corporații private, întreprinderi de stat și organisme guvernamentale în dispute complexe ca obiect și impresionante în ceea ce privește valoarea reclamată. Practica de arbitraj este cunoscută si pentru expertiza în domeniul imobiliar, cel al energiei, privatizării, dreptului bancar și financiar, și arbitrajului investițional.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 596 / 1813
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...