ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Catinca Daria Anghel, a zecea notă a generației sale: De fiecare dată când am descoperit modul în care și-au dezvoltat cariera cei cu care am intrat în contact din domeniul juridic, m-am simțit inspirată. Fiecare parcurs descoperit îmi dă o nouă idee, stârnește un nou entuziasm, îmi conturează o nouă posibilitate

20 Septembrie 2021   |   Ștefania Enache

Catinca a terminat Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, la profilul de matematică-informatică, bilingv limba engleză.

 
 
Catinca Daria Anghel a luat în calcul posibilitatea de a da admitere la Facultatea de Drept încă din clasa a X-a. „În primii doi ani de liceu, am încercat activități extrașcolare cât mai diverse, în căutarea uneia cu care să existe acel moment de „click”, care să-mi indice cumva ce drum mi s-ar potrivi să urmez. Dacă, la începutul liceului, mă gândeam să urmez o carieră într-un domeniu exact, fiind la un profil de matematică-informatică, treptat, am descoperit că gravitam mai degrabă înspre tot ce ținea de latura umanistă, fie că era vorba despre olimpiade de limbi străine, literatură, voluntariat sau organizare de evenimente”, își amintește tânăra.

Participarea la Parlamentul European al Tinerilor (EYP) a reprezentat catalizatorul care a făcut-o să decidă să-și îndrepte atenția către studiile în domeniul juridic. La EYP, Catinca a descoperit că se simțea în largul ei construind un raționament, având dezbateri, încercând să dea o coerență și o formă ideilor sale.


„Am căutat apoi un domeniu din sfera umanistă, dar în care să regăsesc, totuși, aceeași rigoare și logică pe care o găseam și în științele exacte și singurul care, din câte știam la momentul respectiv, ar îmbina cele două laturi aparent diametral opuse era Dreptul. Contrar așteptărilor, nu a fost un moment de click, nu a existat acea revelație care să facă să se dizolve orice îndoială sau neîncredere, ci mai degrabă o credință care s-a înrădăcinat din ce în ce mai tare că alegerea Facultății de Drept e cea potrivită pentru mine.”, subliniază studenta.

A susținut admiterea la Facultatea de Drept a Universității din București în anul 2020, în plină pandemie. A obținut 79 de puncte, fiind în top 10 candidați. Catinca spune că subiectele i s-au părut mai dificile decât cele cu care era obișnuită din anii anteriori, iar acest lucru a contribuit la surpriza pe care a trăit-o în momentul aflării rezultatelor. „Sigur că a contat că m-am regăsit printre primii admiși la facultate, mai ales prin prisma faptului că am putut vedea în ce s-au concretizat munca din ultimii ani de liceu, neliniștea și tensiunile din lunile premergătoare admiterii. Dar, dincolo de asta, aș spune, bineînțeles, că e vorba întotdeauna și de un dram de noroc, de fler și de puterea de concentrare din momentul respectiv, variabile al căror control nu stă întotdeauna în mâinile candidatului”, precizează tânăra.

Catinca a terminat Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, la profilul de matematică-informatică, bilingv limba engleză. Spune despre perioada aceea că a fost una a marilor transformări și, din fericire, liceul pe care l-a ales i-a oferit posibilitatea de a explora și de a înțelege toate fațetele acestor transformări.

„Sava este un liceu ai cărui piloni aș spune că sunt libertatea și deschiderea, în care tocmai de aceea s-a construit un mediu de oameni care și fără să vrei te determină să fii motivat, implicat, neobosit parcă. Farmecul experienței în Sava stă tocmai în această libertate, în respectul față de deciziile pe care le iei, cu condiția să fie asumate, și, bineînțeles, în varietatea activităților care ți se oferă, pentru că este aproape imposibil să nu găsești o activitate (școlară sau extrașcolară) cu care să rezonezi și în raport cu care să te construiești. Pe scurt, liceul a stat sub semnul curiozității și al experimentelor, dar, departe de a fi totul roz, a fost și o perioadă a tensiunilor, a unei maturizări uneori forțate, involuntare, dar necesare. Tocmai de aceea cred că, odată ieșiți de pe porțile liceului, odată ce ghemul s-a desfăcut, fiecare luând-o pe altă cale, fie în țară, fie în străinătate, ne simțeam gata învățați, pregătiți să luăm viața în mâini, cu bune, cu rele. Sava ne-a învățat”, detaliază studenta.
Experiența vieții de student

Prima sesiune de examene de după admitere a fost trecută cu bine, Catinca reușind să obțină rezultate care au surprins-o și au bucurat-o în același timp, deoarece se simțea, uneori, copleșită de volumul de muncă și, deci, automat și de ritmul alert care se impunea. „A fost o sesiune a descoperirilor, fie că vorbim despre construirea unui stil de învățat, despre o îmbunătățire a disciplinei sau despre descoperirea abordării care mi se potrivește. La finalul ei, pe lângă oboseala inerentă, am avut și satisfacția depășirii unor obstacole care pe alocuri îmi păruseră insurmontabile”, povestește tânăra.

Viața de student pe care Catinca a avut ocazia să o cunoască până acum este mai mult din povești, deoarece a început facultatea în pandemie. „Probabil că tocmai de aceea trecerea de la liceu la facultate nu a fost atât de bruscă, neexistând schimbări majore în mediul meu zilnic între finalul clasei a XII-a și începutul facultății. Sigur că viața de student începută în pandemie nu seamănă cu arhetipul binecunoscut al studentului care își trăiește viața „plenar”, deci probabil că, pentru generația noastră, începutul real al facultății va fi reprezentat de începutul anului II. Pentru că am început anul I în pandemie, adevărul este că nu am un termen de comparație, așa încât facultatea pentru mine se rezumă la ore în șir petrecute în fața laptopului, pe Meet sau pe Zoom. Nu știu care sunt părțile din viața de student pe care le-am ratat sau la care ceilalți au fost nevoiți să renunțe, iar pentru mine, deocamdată, a fi student la Drept nu se distinge cu nimic de a fi student la oricare altă facultate”, consideră Catinca.

Până în acest moment, cursul de care se simte cel mai atrasă este cel de Drept Civil. Tânăra este de părere că raționamentele făcute la Civil seamănă cel mai bine cu raționamentele pe care un om este nevoit să le facă într-o știință exactă.


 
 


Totuși, a fost surprinsă și atrasă din prima de Dreptul Civil deoarece reglementează cele mai firești relații sociale și are suplețea unei ramuri de Drept care oferă foarte multă libertate.

De asemenea, o atrage și prin provocările pe care le ridică, pentru că parcă pe măsură ce cunoștințele se aprofundează mai tare, pe atât se revelează o mai mare complexitate și sunt necesare mai multă precizie și mai mult efort de gândire.

Deocamdată, tânăra nu știe către cea ramură juridică se va îndrepta. În această etapă a studenției, Catinca este în cautarea unor stagii de practică cât mai variate.

„E o decizie care cred că nu poate fi luată abrupt, ci trebuie lăsată să se decanteze singură, să se matureze și, până atunci, în față încă există toate lumile posibile - și toate par aproape deopotrivă de interesante, fiecare cu atuurile ei - și toate ușile sunt încă deschise. Am luat în calcul posibilitatea de a studia în străinătate în liceu, când încercam să iau decizia în ceea ce privește studiile de licență. Momentan, deși nu exclud în totalitate posibilitatea, simt cum, pe măsură ce timpul trece, experiențele pe care le trăiesc mă angrenează din ce în ce mai tare în mediul universitar de aici. Sigur că o experiență în străinătate trăită la momentul potrivit e o experiență valoroasă și poate fi chiar un adevărat un „turning point”, însă, momentan, încerc să înțeleg cât mai bine cum funcționează sistemul facultății pe care am ales-o, ceea ce mă face să îmi canalizez toate energiile către el, deci posibilitatea de a studia în străinătate rămâne îndepărtată. Cred că, de fapt, de fiecare dată când am descoperit modul în care și-au dezvoltat cariera cei cu care am intrat în contact din domeniul juridic, m-am simțit inspirată, pentru că simt că sunt atât de la început de drum încât fiecare parcurs descoperit îmi dă o nouă idee, stârnește un nou entuziasm, îmi conturează o nouă posibilitate. Din fericire, dacă îți dorești și cauți, cred că Facultatea de Drept îți oferă multe posibilități de a-ți alege modele. Cu toate acestea, nu am putut niciodată să îmi aleg un mentor, în nicio etapă a vieții, fiind mai degrabă înclinată să încerc să preiau din fiecare dintre oamenii pe care i-am întâlnit părțile care m-au impresionat și care simțeam că mi s-ar potrivi”, argumentează Catinca Daria Anghel (foto).

Ea atrage atenția că decizia de a da admitere la o facultate de drept este o alegere personală, iar cel care ia o astfel de hotărâre ar trebui să fie foarte atent la pasiunile, înclinațiile și valorile lui. De asemenea, trebuie să aibă în vedere că sunt importante perseverența și anduranța, pentru că procesul pregătirii pentru admitere este lung, pe alocuri anevoios, uneori dezarmant, dar sunt și multe momente de satisfacție pe parcursul lui, care ar trebui observate și apreciate.

„De fapt, cred că ar fi important să se oprească asupra lor, să privească sub lupă acele momente de satisfacție, pentru că ele pot constitui bune surse de motivație. Ca în povestea cu împăratul care plânge cu un ochi și râde cu celălalt, să se privească deopotrivă cu un ochi îngăduitor și cu un ochi exigent, astfel încât să găsească echilibrul între a avea standarde ridicate pentru propria performanță, dar a nu transforma asta într-o obsesie atotcuprinzătoare. Nu în ultimul rând, să se pregătească pentru o experiență la capătul căreia va fi altul”, arată tânăra. 


Faptul că a debutat în viața de student în pandemie a privat-o pe Catinca de o experiența autentică a studenției, de efervescența vieții sociale, a unei glume, a unui zâmbet care să dea savoare unui curs, care nu sunt posibile în mediul online sau, oricum, mult prea rar. „Dincolo de factorul social, cred că rutina care se instalează involuntar atunci când toate zilele arată identic poate să se transforme într-un factor demotivant”, completează studenta.

Alege să privească partea plină a paharului și subliniază lecțiile importante pe care le-a învățat în această perioadă grea.

Pandemia a învătat-o că unele dintre cele mai importante valori pe care le-ar putea prețui și cultiva sunt perseverența, răbdarea, reziliența.

De asemenea, a învățat că nicio perioadă nu ar trebui tratată ca fiind o perioadă „de tranzit”, „de așteptare”, ci ar trebui trăită cufundându-te cu totul în tot ce are ea de oferit, extrăgând tot ceea ce e de extras.

În plus, a învățat că există unele lucruri care trebuie trăite și singura cale de a le depăși este să le trăiești întru totul. „În rest, sunt idei care nu s-au decantat încă, pe care nu le-am învățat încă, deși poate că ar fi trebuit, sunt întrebări la care încă nu am găsit răspuns. Poate că anii care urmează o să mi-l ofere”, conchide tânăra.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practicăDespre sistemul de învățământ românesc


Catinca este de părere că, în ceea ce privește o facultate cu o pronunțată componentă teoretică, cum este Dreptul, e dificil să fie incluse încă din primii ani experiențe în care cunoștințele respective să fie aplicate, pentru că, de fapt, ele se construiesc unele peste altele, sunt interdependente.

„Oricât de bine ar suna ideea de o pregătire mai aplicată, cred că o mai mare componentă practică în primii ani de studiu nu ar avea beneficii reale, pentru că experiențele nu ar putea fi înțelese pe deplin fără un bagaj teoretic aprofundat în prealabil. Poate că, pentru anul I, ar fi utile și interesante vizite de studiu la diverse instituții, iar, în rest, cred că variante de a aplica cunoștințele dobândite există și sunt din ce în ce mai prezente în mediul universitar: procese simulate, stagii de practică, asociații de studenți. Cu greu aș putea să reușesc să cuprind atât plusurile, cât și minusurile facultății după o perioadă atât de scurtă de studenție. Există, oricum, perioade în care totul pare roz, precum începutul facultății, care stă sub semnul noutăților, și perioade când minusurile parcă răsar din orice (de exemplu, sesiunea). Probabil că, odată cu trecerea timpului, informațiile se vor așeza mai bine și imaginea de ansamblu va prinde contururi mai clare”, a conchis tânăra intervievată de BizLawyer.
Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 5 / 394
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Noi promovări în cadrul echipei RTPR | Mai mulți avocați din linia a doua fac un pas înainte în carieră. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Standardele RTPR sunt foarte ridicate, altfel nu am putea să menținem acest nivel de top
De vorbă cu experții KPMG specializați în achiziții publice, despre modificările legislative, asistența acordată clienților și proiectele cheie din această arie de practică. Vlad Peligrad, Partener KPMG Legal – Toncescu și Asociații: Apartenența la rețeaua KPMG ne aduce avantaje unice pe piață. Echipele mixte de avocați și consultanți fiscali, tehnici, contabili abordează orice proiect din toate perspectivele
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Conferința de administrare a cauzei (Powered by ZRVP)
Avocații de Real Estate de la D&B David și Baias văd semne pozitive pentru 2022 în acest sector afectat de criza sanitară, de modificări legislative cu impact direct asupra costurilor și de lipsa de claritate a unor acte normative. Clauzele de garanție și indemnizații au rămas cele mai discutate subiecte în tranzacțiile imobiliare
MPR Partners intră în al doilea arbitraj ICSID, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți sunt birourile Schoenherr din Viena și București
Activitatea practicii de real estate de la DLA Piper Dinu a fost aproape „business as usual” în 2021, aspect confirmat și prin realizarea țintelor financiare și creșterea echipei. Cele mai multe proiecte au fost din aria tranzacțiilor - transferuri de proprietate sau de companii cu o componentă majoră imobiliară. Piața rămâne dinamică și ofertantă pentru tranzacții, pe fondul unui apetit ridicat al băncilor în finanțarea sau refinanțarea proiectelor imobiliare, spun avocații
Studiu Refinitiv | La nivel global, 2021 a fost cel mai bun an pentru piața fuziunilor și achizițiilor înregistrat vreodată. Europa Estică recuperează mai greu, dar firmele internaționale de avocați cu prezență locală au reușit să se mențină în top
PNRR cuprinde reforme așteptate de întreg mediul de afaceri, inclusiv de business-ul avocațial. Despre legislația achizițiilor publice, oportunități și proiecte, de vorbă cu Andreea Zvâc, Counsel Wolf Theiss București
Performanța echipei de avocați specializați în Dreptul penal al afacerilor de la Popescu & Asociații, validată de magnitudinea portofoliului de clienți, latura transfrontalieră a dosarelor, mizele implicate și rezultatele obținute. O discuție cu membrii unei echipe de elită, catalogată de directoarele internaționale drept una dintre cele mai puternice din România, despre activitatea în această practică bogată în proiecte interesante
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | M&A
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...