
Acţionarii OMV Petrom au aprobat distribuirea de dividende record de 2, 8 miliarde lei, aferente anului financiar 2024
25 Aprilie 2025
AgerpresDividendele se vor plăti începând cu 3 iunie 2025, către acţionarii înregistraţi la Depozitarul Central S.A. la data de 13 mai 2025.
Acţionarii OMV Petrom au aprobat joi, în cadrul Adunărilor Generale Ordinară şi Extraordinară, distribuirea de dividende record, în sumă de 2,8 miliarde de lei aferente anului financiar 2024, precum şi bugetul pe 2025, care prevede investiţii de 8,1 miliarde de lei, conform unui comunicat remis AGERPRES.
"Am încheiat 2024 cu rezultate operaţionale solide şi am înregistrat progrese importante în implementarea Strategiei 2030. Proiecte strategice, precum Neptun Deep, avansează conform planului. OMV Petrom este un jucător important pentru asigurarea securităţii energetice a României. Angajamentul nostru este să creăm valoare pentru toţi acţionarii noştri şi pentru România. Adunarea Generală este un moment important, în care fiecare acţionar, inclusiv cei minoritari, are ocazia de a participa activ la deciziile care modelează viitorul companiei", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, citată în comunicat.
"Am încheiat 2024 cu rezultate operaţionale solide şi am înregistrat progrese importante în implementarea Strategiei 2030. Proiecte strategice, precum Neptun Deep, avansează conform planului. OMV Petrom este un jucător important pentru asigurarea securităţii energetice a României. Angajamentul nostru este să creăm valoare pentru toţi acţionarii noştri şi pentru România. Adunarea Generală este un moment important, în care fiecare acţionar, inclusiv cei minoritari, are ocazia de a participa activ la deciziile care modelează viitorul companiei", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, citată în comunicat.
Astfel, Adunarea Generală a aprobat distribuirea unui dividend de bază pentru anul financiar 2024 în valoare brută de 0,0444 lei/acţiune, rezultând un randament al acţiunii de 6,3%. Dividendele se vor plăti începând cu 3 iunie 2025, către acţionarii înregistraţi la Depozitarul Central S.A. la data de 13 mai 2025.
Potrivit sursei citate, valoarea brută a dividendului de bază este cu 7,5% mai mare faţă de anul precedent.
Valoarea totală a dividendelor pentru 2024 se ridică la 2,8 miliarde de lei, reprezentând 66% din profitul net şi 43% din fluxul de trezorerie din activitatea de exploatare operaţional ale Grupului OMV Petrom din 2024. Din această sumă, aproximativ 1,2 miliarde de lei vor reveni acţionarilor români, care deţineau la 31 decembrie 2024 peste 44% din acţiunile companiei. Peste 570 de milioane de lei vor fi distribuite către statul român, care deţine, prin Ministerul Energiei, 20,7% din acţiunile OMV Petrom S.A.
Adunarea Generală a aprobat şi bugetul pe 2025 al OMV Petrom, care prevede investiţii de aproximativ 8,1 miliarde de lei, în creştere cu peste 20% faţă de 2024.
"Circa 70% din investiţiile din 2025 vor fi direcţionate către segmentul Explorare şi Producţie. Sunt planificate etape importante în dezvoltarea Neptun Deep - un proiect strategic pentru OMV Petrom şi pentru România: a început forajul sondelor de producţie, platforma de producţie este în construcţie, se fabrică sistemele aferente infrastructurii subacvatice, se lucrează la construcţia navei suport pentru operaţiunile de producţie, precum şi la construcţia staţiei de măsurare a gazelor naturale", se menţionează în comunicat.
Totodată, deoarece mandatele actuale ale tuturor membrilor Consiliului de Supraveghere expiră la data de 28 aprilie 2025, în AGOA a fost votată componenţa Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom pentru următorul mandat de patru ani, începând cu data de 28 aprilie 2025 până la data de 28 aprilie 2029, precum şi remuneraţia acestora pentru anul curent 2025.
Au primit un nou mandat Sorin Dumitru Elisei, Berislav Gaso, Răzvan Eugen Nicolescu, Alfred Stern, Katja Tautscher, Martijn van Koten, Jochen Weise. Lor li se adaugă doi noi membri, respectiv Christine Catasta şi Teodora Elena Preoteasa.
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2024. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV şi Petrom.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 44 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - 2023. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 20 miliarde de euro.
La finele anului 2024, acţionarii români deţineau peste 44% din acţiunile companiei (din care Statul român, prin Ministerul Energiei, 20,7%, iar 23,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 4,5% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 641 / 19590 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...