ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Activitatea IPO globală înregistrează o revenire spectaculoasă, atingând recorduri istorice în T3 2020

30 Octombrie 2020   |   BizLawyer

♦ T3 2020, cel mai activ al treilea trimestru din ultimii 20 de ani după capitalul atras de tranzacțiile IPO globale și al doilea după numărul de tranzacții ♦ Tehnologia, industria și sănătatea au înregistrat cea mai intensă activitate la nivel global în primele nouă luni ale anului, cu 537 de IPO-uri și un capital în valoare de 110,5 miliarde de USD

Florin Vasilică, Liderul Departamentului de Strategie si Tranzactii al EY România

 
 
Activitatea intensă de pe piața IPO globală din trimestrul al treilea al anului 2020 contrazice tradiția de scăderi înregistrate, în mod normal, în această perioadă. Pe fondul unei avalanșe de lichidități pe piață, T3 2020 devine cel mai activ al treilea trimestru din ultimii 20 de ani în funcție de capitalul atras și al doilea după numărul de tranzacții.

La nivel global, activitatea din primele nouă luni ale anului 2020 a înregistrat o creștere de 14% a numărului de IPO-uri la 872 de tranzacții și o impresionantă creștere de 43% a valorii tranzacțiilor, care a ajuns la 165,3 miliarde de USD.

În ceea ce privește sectoarele, tehnologia, industria și sănătatea au fost din nou pe primele locuri. Sectorul tehnologiei, cu un număr de 210 IPO-uri, a atras capital în valoare de 53,9 miliarde de USD. În industrie au fost realizate 168 de tranzacții cu venituri în valoare de 23,3 miliarde de USD, iar în sectorul sănătății au fost 159 de tranzacții, care au atras 33,3 miliarde de USD, conform raportul trimestrial EY Global IPO trends: Q3 2020.


Activitatea IPO de pe continentul american a înregistrat 188 de tranzacții (și o creștere de 18%), care au atras capital în valoare de 62,4 miliarde de USD (cu o creștere de 33%), depășind nivelurile întregului an 2019.

În regiunea Asia-Pacific s-au înregistrat 554 de IPO-uri, cu o valoare totală de 85,3 miliarde de USD, generând creșteri de 29% și, respectiv, 88% în primele nouă luni ale anului curent. Ambele piețe au depășit deja nivelul din perioada similară a anului 2019.

În regiunea EMEIA, deși activitatea a crescut față de trimestrul anterior, volumul și valoarea tranzacțiilor IPO au rămas mai mici cu 27% (130 de tranzacții) și, respectiv, 24% (17,6 miliarde USD) în primele trei trimestre. Nivelul activității IPO transfrontaliere a rămas constant atât în privința numărului de tranzacții, cât și a valorii acestora, reprezentând 8% și, respectiv, 10% din activitatea IPO globală.

"În România, activitatea IPO este în urma tendinței EMEIA, din cauza incertitudinii cauzate de pandemia COVID-19, precum și a deciziei guvernului român de a suspenda listările publice ale companiilor de stat pentru următorii doi ani. Am asistat la o creștere a numărului de întreprinderi de dimensiuni mici și mijlocii, în principal din sectorul tehnologiei, al bunurilor de consum și din sectorul agricol, care și-au manifestat interesul de a atrage noi fonduri prin crowdfunding și IPO-uri pe platforma AeRO, însă ne așteptăm ca majoritatea acțiunilor de majorare de capital să aibă loc în afara spațiului principal al bursei de valori, pentru moment", spune Florin Vasilică, Liderul Departamentului de Strategie și Tranzacții al EY România.

Activitatea IPO din cele două Americi s-a intensificat în T3 2020

Activitatea IPO în America de Nord și de Sud s-a accelerat începând cu luna iunie. Valoarea capitalului atras în primele nouă luni ale acestui an a fost mai mare decât valorile anuale de după 2014. Septembrie a fost o lună a recordurilor în privința tranzacțiilor IPO din sectorul tehnologic pe bursele din SUA, cu cel mai mare număr de IPO-uri realizate într-o singură lună din ultimii aproape 20 de ani.

În timp ce sectorul sănătății domină clasamentul anual în privința numărului de IPO-uri (71), sectorul tehnologiilor conduce în topul valorii tranzacțiilor, atrăgând capitaluri în valoare de 22,3 miliarde de USD în acest trimestru. Continentul american s-a dovedit a fi sursa tranzacțiilor IPO cu companii „unicorn” (startup-uri private cu o valoare de peste 1 miliard de dolari), lansând doar în trimestrul al treilea 12 dintre cele 18 IPO-uri ale anului 2020.

Deși bursele din Statele Unite au înregistrat majoritatea tranzacțiilor IPO (82% din numărul tranzacțiilor și 87% din valoarea tranzacțiilor din trimestrul al treilea), se poate observa o intensificare a activității și pe piața braziliană (cu 13 tranzacții în T3 2020, față de nicio tranzacție în perioada similară a anului trecut).

Piața IPO din regiunea Asia-Pacific se dezvoltă puternic


În primele nouă luni ale anului, activitatea IPO din regiunea Asia-Pacific a depășit nivelurile înregistrate în aceeași perioadă a anului 2019, atât în ceea ce privește volumul (29%), cât și valoarea (88%) tranzacțiilor. Activitatea din regiune s-a intensificat în parte datorită politicilor de stimulare introduse de guverne în contextul pandemiei provocate de COVID-19, cum ar fi subvențiile pentru salarii acordate companiilor aeriene din regiune.

În China, tranzacțiile IPO din trimestrul al treilea ating niveluri record, cu o creștere de 152% a volumului tranzacțiilor și de 139% a valorii tranzacțiilor față de perioada similară a lui 2019. Pe fondul intensificării tensiunilor comerciale dintre SUA și China înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite, unele companii chineze listate pe burse americane au ales să deruleze o listare secundară pe bursele din China, accesând astfel piața de capital chineză.  

Și piața niponă a crescut în comparație cu trimestrul al treilea al anului 2019, înregistrându-se cu 67% mai multe tranzacții și capitaluri atrase cu 40% mai mari.

Piața IPO din EMEIA începe să își revină

După un prim semestru mai slab, piețele IPO din EMEIA au înregistrat o creștere semnificativă a numărului și a valorii tranzacțiilor de 34% și, respectiv, 49% în T3 2020 2020 față de perioada similară a anului trecut, în parte datorită câtorva tranzacții IPO cu valoare mare derulate în această regiune. Marii câștigători au fost cei care au valorificat valul de digitalizare  în special din sectoarele tehnologiei, industriei și sănătății.

În Europa, piețele încep să își revină, cu creșteri ale numărului și valorii tranzacțiilor IPO de 48% și, respectiv, 51% în trimestrul al treilea al anului 2020 față de perioada similară a anului trecut. În același timp, activitatea IPO din Regatul Unit a înregistrat o megatranzacție IPO (tranzacții cu o valoare a capitalului atras mai mare de 1 miliard de dolari), demonstrând disponibilitatea lichidităților pe piață și interesul investitorilor internaționali pentru a identifica tranzacția potrivită.

Perspectivele trimestrului al patrulea: așteptați-vă la surprize

Anul acesta a fost prin excelență imprevizibil. În ultimul trimestru al anului este posibil ca investitorii să caute să își încaseze profiturile imediat ce observă semne de neliniște pe piață. La nivel global, orice dezechilibru între bunăstarea economică, PIB și valorile bursiere ar putea, de asemenea, să provoace temeri în rândul unora dintre investitori. Deși există necunoscute legate de tensiunile comerciale sino-americane, de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA și de incertitudinile încă existente în privința Brexitului, perspectivele pentru trimestrul al patrulea rămân optimiste, cu o gamă largă de tranzacții în pregătire pe multe piețe. Atât timp cât fereastra de oportunitate rămâne deschisă, este de așteptat ca tranzacțiile să continue.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 205 / 12938
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BERD acordă un împrumut de 5 mil. EUR combinatului siderurgic Donalam Călăraşi. Finanţare asistată de DLA Piper Romania
Studiu CMS: Companiile din Europa Centrală și de Est sunt interesate de oportunitățile „verzi” oferite de Inițiativa „Belt & Road”. Varinia Radu, Partner CMS România: Investitorii chinezi și-au exprimat interesul pentru finanțarea și construirea proiectelor feroviare în România, a celor de infrastructură mare, dar și in domeniul energiei regenerabile
NNDKP a asistat un sindicat de bănci în acordarea unui credit de aproximativ 90 mil. € Grupului Carmistin. Echipa, coordonată de partenerul Valentin Voinescu
Dubla impozitare și ignorarea prescripției de către Administrația Fondului pentru Mediu, confirmate definitiv ca nelegale de către ICCJ într-o cauză în care avocații D&B au asistat cu succes un contribuabil în disputa fiscală
Clifford Chance, avocații băncilor în ultima emisiune de eurobonduri pe 2020. Ministerul Finanţelor a împrumutat 2,5 mld. € de pe pieţele externe
Presiunea bugetară din ce în ce mai mare va obliga statul să caute soluții pentru creșterea încasărilor. Cum lucrează echipele specializate în soluționarea problemelor legate de fiscalitate de la Popescu & Asociații, ce mandate primesc și ce sfaturi le dau clienților în această perioadă
În spatele scenei, alături de echipa de litigii de la CMS România, a cărei activitate a continuat la turație maximă în perioada crizei medicale. Horia Drăghici, Partener coordonator al practicii: Profilul activității contencioase a rămas în general neschimbat, remarcabilă fiind consolidarea poziției noastre în disputele strategice, ceea ce a generat o creștere a activității și a veniturilor
Situație “excepțională” în arbitrajul ICSID legat de Roșia Montană. Tribunalul admite o „nouă cerere” introdusă de reclamanți, cu mai multe variante de obținere a unor compensații
O nouă rundă de promovări la MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații. Trei avocați fac un pas înainte în carieră
Cum lucrează performanta echipă de litigii fiscale a firmei Reff și Asociații|Deloitte Legal și ce sfaturi oferă clienților intrați în vizorul Fiscului. Mihnea Galgoţiu-Săraru, Partener: E posibil să vedem un fenomen ce se manifestă deja în Europa, al investitorilor privați care solicită daune de la stat pentru măsurile restrictive, pe motiv de discriminare, lipsă de proporționalitate sau absenţa unor măsuri compensatorii corespunzătoare
„The Lawyer European Awards 2020”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | TZA și Popescu & Asociații, pe lista scurtă a premianților. ZRVP concurează, din nou, la titlul „European litigation team of the year”
MPR Partners a asistat J. Christof E&P Services SRL, societate deținută de Christof Industries Global, în notificarea transfrontalieră a unei concentrări economice privind servicii externalizate, în România și Serbia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...