ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză Deloitte: România este printre cele mai active piețe de fuziuni și achiziții din Europa Centrală și de Est. În 2023, deși volumul a scăzut, valoarea pieței s-a menținut

12 Februarie 2024   |   BizLawyer

Valoarea totală estimată a pieței s-a situat între 6,5 și 7,2 miliarde de euro, din care 4,9 miliarde de euro reprezintă tranzacții cu valori comunicate public.

 
 
Piața de fuziuni și achiziții (mergers and acquisitions - M&A) din România a scăzut ușor în volum în 2023 față de anul anterior, însă valoarea s-a menținut, potrivit unei analize efectuate de Deloitte România. Numărul de tranzacții cu valori de peste 5 milioane de euro analizate de Deloitte România a fost de 130 anul trecut, față de 157, în 2022, când piața locală de profil a înregistrat un record. Valoarea totală estimată a pieței s-a situat între 6,5 și 7,2 miliarde de euro, din care 4,9 miliarde de euro reprezintă tranzacții cu valori comunicate public. Pentru comparație, valoarea de piață a tranzacțiilor în 2022 a fost de 6,5-7,5 miliarde de euro. 

Acest volum de activitate plasează România pe locul al doilea în topul celor mai active piețe din Europa Centrală și de Est, conform datelor Mergermarket analizate de Deloitte România. Astfel, ponderea României în numărul total de tranzacții înregistrate în regiune a crescut de la 13%, în 2019, când țara noastră a fost depășită de Polonia (37%) și de Cehia (21%), până la 15%, în 2023, când țara noastră a fost depășită doar de Polonia (44%) și a fost urmată de Cehia (13%) și Ungaria (8%).


„Analizând cele mai active piețe de M&A din Europa Centrală și de Est în ultimii ani, observăm că acestea evoluează în direcții și ritmuri similare. Însă este de remarcat faptul că, deși anul trecut a fost marcat de contracție a activității atât la nivel global și regional, cât și la nivel local, totuși România a înregistrat cea mai mică scădere din regiune a numărului de tranzacții, de 17%, conform unei analize efectuate de Deloitte pe baza datelor Mergermarket. Spre comparație, media scăderii la nivelul Europei Centrale și de Est a fost de 20%, iar numărul de tranzacții din Cehia s-a diminuat cel mai mult, cu 22%. De asemenea, este de remarcat faptul că, deși am văzut această scădere în volum, valoarea pieței de profil din România s-a menținut, datorită celor două mari tranzacții din 2023 - preluarea Enel de către Public Power Corporation și a Profi Rom Food de către Ahold Delhaize. Pentru anul 2024, ne dorim să vedem o creștere atât la nivel de volum, cât și la nivel de valoare a pieței de M&A din România comparativ cu anii anteriori, urmând trendul de creștere observat în baza analizelor ultimilor cinci ani. De asemenea, ne-am bucura să vedem cât mai multe tranzacții în care actorii să fie numai jucători locali”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Excluzând mega-tranzacțiile, cu valoare de peste 500 de milioane de euro, valoarea medie a unei tranzacții a fost de 25 de milioane de euro în 2023.

Sectoarele în care s-au înregistrat cele mai multe tranzacții în 2023 în România sunt imobiliar (28%), energie (15%), produse de consum și tehnologie (câte 11%). Din punctul de vedere al valorii, însă, sectorul energie a contribuit cu 35% din totalul pieței, urmat de retail și distribuție (21%), imobiliare (14%), servicii financiare și produse de consum (câte 8%).

Dintre tipurile de investitori care au fost activi pe piața de fuziuni și achiziții în România în 2023, cei strategici au continuat să domine, cu 87% din numărul total de tranzacții.

Investitorii strategici din România au fost implicați în 29% din numărul total al tranzacțiilor înregistrate pe piața locală în 2023. Dintre investitorii strategici străini, cei care provin din Grecia au investit cele mai mari sume (35% din valoarea pieței), urmați de olandezi (25%) și italieni (7%). În funcție de numărul de tranzacții în care au fost implicați, se mai remarcă investitorii din Polonia (8% din volumul pieței locale din 2023), cei din SUA (7%) și cei din Austria (6%).

Deloitte România coordonează o practică M&A multidisciplinară, cu o abordare holistică, ce include linii de business precum Consultanță M&A, Servicii Suport Tranzacții, Consultanță Fiscală și Consultanță Juridică. Astfel, echipele de profesioniști Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzacții.

Notă: analiza ia în considerare doar tranzacțiile cu o valoare comunicată de peste 5 milioane de euro. Informațiile sunt colectate din surse publice și actualizate cu valorile tranzacțiilor rezultate din cele mai recente informații disponibile.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 547 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...