ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Anghel (FIC): Investiţiile străine directe în România au scăzut cu 21,3% în primele şapte luni

30 Octombrie 2024   |   Agerpres

Datele prezentate de către preşedintele FIC arată că numai o treime dintre companiile active în România au planificat majorări de investiţii, în următorul an, acesta fiind cel mai redus nivel din ultimii patru ani.

 
 
Investiţiile străine directe în România au scăzut cu 21,3%, în primele şapte luni ale anului, raportat la anul-record 2022, când valoarea acestora a fost de zece miliarde de euro, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), Daniel Anghel.

"Cred că este evident pentru toţi cei prezenţi la această conferinţă şi nu numai, că investiţiile străine directe sunt extrem de importante atât pentru dezvoltarea economică, cât şi pentru o competiţie concurenţială cât mai loială, puternică, al cărei principal impact este dezvoltarea economică. Vedem că ne confruntăm în continuare cu rate ale inflaţiei extrem de ridicate, dar şi cu deficite mari şi cu datorie publică în creştere. România s-a demonstrat rezilientă în faţa provocării de natură economică. Deja, cifra de 7,5% pare să fie optimistă în contextul actual. Vedem o încetinire după un an-record 2022, în care am atras aproximativ zece miliarde de dolari în România investiţii străine directe. Sinteza investiţiilor străine directe şi stocul existent al acestora arată, la acest moment, o scădere cu 21,3%, în primele şapte luni de zile, la 3,12 miliarde de euro. Această scădere este raportată la un an 2022, în care investiţiile străine directe au totalizat zece miliarde de euro. Stocul la acest moment este undeva la 118 miliarde, dar este extrem de diversificat, cu o contribuţie foarte mare în industria manufacturieră şi cu trei ţări pe podium - Olanda, Germania şi Austria", a spus Anghel, la conferinţa "Concurenţa în sectoare cheie".


Datele prezentate de către preşedintele FIC arată că numai o treime dintre companiile active în România au planificat majorări de investiţii, în următorul an, acesta fiind cel mai redus nivel din ultimii patru ani.

"Doar 36% dintre investitori au planificate majorări de investiţii pentru următoarele 12 luni. Este cel mai scăzut nivel înregistrat din anul 2020 până în prezent. De asemenea, 43% dintre companii vor menţine investiţiile la fel ca în anul precedent, iar 22% le vor reduce (...) Vedem şi o parte pozitivă. Majoritatea respondenţilor (65%) se aşteaptă ca veniturile din afaceri din România pentru anul viitor să crească faţă de anul precedent, iar 66% dintre respondenţi se aşteaptă la o creştere pe piaţa internă, în timp ce pe piaţa de export 50% se aşteaptă la o creştere şi 44% la stagnare. Dacă ne referim la cauzele care determină investitorii să fie reticenţi, aşa cum am spus, cadrul macroeconomic şi politicile fiscal-bugetare, aş insista pe acest pact fiscal, un lucru care vine cu la pachet cu foarte multe modificări fiscale. România, care a intrat în procedura deficit excesiv în 2019, beneficiază de un regim mai preferenţial, aş putea spune. Pentru că au intrat şi alte ţări în cursa deficitului excesiv şi atunci România beneficiază oarecum de clemenţă în acest plan fiscal, care se va împărţi pe 7 ani de zile, în aşa fel încât la final să avem un buget un deficit de doar 3%. Noi vom pleca pentru acest an de la aproximativ 8%. În anul 2025, aproximativ 23 de miliarde de lei trebuie adus suplimentar la bugetul de stat din venituri fiscale", a precizat Daniel Anghel.

Consiliul Concurenţei organizează, miercuri, conferinţa cu tema "Concurenţa în sectoare cheie - 2024", în cadrul căreia sunt abordate teme privind importanţa asigurării unui mediu concurenţial funcţional şi stabil, precum şi efectele pozitive pe care implementarea corectă a regulilor de concurenţă le are asupra mediului economic şi asupra consumatorilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1593 / 19463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...