
Aproximativ 70% dintre directorii IT au accelerat strategiile de transformare a departamentelor financiare cu cel puţin un an
30 Septembrie 2021
AgerpresRaportul 'A more Effective CIO-CFO Partnership' subliniază, de asemenea, că liderii din domeniul IT sunt supuşi unor presiuni tot mai mari de a adapta şi accelera strategiile digitale, 45% dintre aceştia susţinând faptul că trebuie să inoveze mai rapid, iar 43% că trebuie să crească gradul de agilitate a companiei.
Directorii IT contribuie la implementarea strategiilor de transformare a departamentelor financiare şi de adaptare, pentru a ţine pasul cu nevoile de business şi cu evoluţia tehnologică, 70% dintre aceştia accelerând strategiile de transformare a funcţiei financiare cu cel puţin un an, ca urmare a pandemiei de COVID-19, potrivit unui raport Deloitte.
Raportul 'A more Effective CIO-CFO Partnership' subliniază, de asemenea, că liderii din domeniul IT sunt supuşi unor presiuni tot mai mari de a adapta şi accelera strategiile digitale, 45% dintre aceştia susţinând faptul că trebuie să inoveze mai rapid, iar 43% că trebuie să crească gradul de agilitate a companiei.
Totodată, studiul indică faptul că business-urile cu directori de IT care au o abordare inovatoare şi o viziune clară în privinţa transformării departamentelor financiare ale companiilor, o mentalitate deschisă, care se concentrează pe colaborare, şi au o strategie legată de tehnologie îşi depăşesc competitorii în privinţa unor aspecte.
Astfel, companiile cu directori IT inovatori raportează unii indicatori peste media industriei din care fac parte, de exemplu gradul de satisfacţie a angajaţilor (85% faţă de 58%) şi gradul de securitate cibernetică (81% faţă de 67%). De asemenea, 90% dintre aceşti lideri inovatori au raportat că departamentele IT pe care le conduc sunt mult mai integrate în alte arii ale companiei decât erau în urmă cu 12 luni, comparativ cu 72% din numărul total de respondenţi.
Pentru a sprijini transformarea funcţiei financiare, raportul subliniază importanţa colaborării între departamentele unei companii, o trăsătură pe care o au 60% din directorii IT inovatori, comparativ cu 44% din numărul total de respondenţi. În plus, directorii inovatori din departamentele IT încearcă să se asigure că priorităţile lor sunt aliniate din punct de vedere strategic şi bine înţelese de toţi actorii cheie din organizaţie.
Potrivit studiului, directorii IT văd colaborarea strânsă cu departamentul financiar şi cu echipa de top management ca părţi esenţiale ale rolului lor şi 81% dintre ei lucrează cu uşurinţă cu conducerea companiei (comparativ cu 55% din numărul total de respondenţi), iar 63%, cu departamentul financiar, cu 12% mai mult faţă de eşantionul mai larg.
"Colaborarea dintre directorii IT şi ceilalţi actori cheie din cadrul unei companii, inclusiv directorii financiari, este importantă pentru stimularea transformării departamentelor financiare. Lipsa de coordonare între departamentul IT şi cel financiar poate avea implicaţii serioase din punct de vedere financiar, care pot pune în pericol chiar funcţionarea companiei, iar directorii IT inovatori sunt conştienţi de acest risc, 83% dintre aceştia susţinând că nu îşi vor putea atinge obiectivele de creştere dacă departamentele IT şi financiar nu colaborează strâns. Succesul acţiunilor unui director IT nu se datorează neapărat celei mai avansate tehnologii sau celui mai mare buget, ci unei mentalităţi şi unui set de priorităţi, care include şi colaborarea între departamente", a afirmat Vladimir Aninoiu, director de tehnologie în cadrul practicii de consultanţă a Deloitte România.
Raportul subliniază, de asemenea, că folosirea agilă şi graduală a serviciilor de tip cloud este un alt domeniu cheie pe care se concentrează directorii IT inovatori când vine vorba de transformarea departamentului financiar. Peste jumătate (54%) dintre aceştia (comparativ cu 37% din totalul respondenţilor) sunt mai înclinaţi să implementeze progresiv o strategie bazată pe soluţii de tip cloud end-to-end pentru a moderniza sistemele existente de planificare a resurselor din interiorul companiilor (enterprise resource planning - ERP), minimizând perturbările ce ar putea fi cauzate de soluţiile digitale noi pe care le implementează.
Pe lângă transformarea funcţiei financiare, directorii IT inovatori se concentrează pe agregarea şi gestionarea datelor, arată studiul, 92% dintre aceştia afirmând că agregarea datelor financiare ale companiei într-o sursă unică de date (SSOT) este prioritatea lor principală, comparativ cu doar 72% din totalul respondenţilor.
Directorii IT inovatori îşi asumă riscuri, acordă o atenţie sporită detaliilor şi sunt mai înclinaţi spre a accepta mai multe responsabilităţi în domeniul activităţilor strategice. De exemplu, 56% dintre ei spun că ar dori să se implice semnificativ mai mult în educarea organizaţiei.
Raportul Deloitte "A More Effective CIO-CFO Partnership", realizat în colaborare cu Workday, a fost efectuat în rândul a peste 600 de directori executivi din întreaga lume, inclusiv directori IT, CIOs, specialişti IT din cadrul departamentelor financiare, vicepreşedinţi ai departamentelor IT, CTOs, din diverse industrii: bancară, produse de larg consum, energie, produse şi servicii farmaceutice, comunicaţii, media şi tehnologie, imobiliare şi construcţii, ospitalitate şi agrement şi transport şi logistică.
Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate. Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din ţara noastră şi oferă, în cooperare cu Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanţă fiscală, servicii juridice, de consultanţă în management şi consultanţă financiară, servicii de managementul riscului, soluţii de servicii şi consultanţă în tehnologie, precum şi alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 2.600 de profesionişti.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 12460 / 19143 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...