ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ASF a semnat contractul de 96,4 mil. lei pentru finanţarea proiectului de transformare digitală a autorităţii

27 Mai 2025   |   Agerpres

Potrivit ASF, implementarea acestui proiect finanţat din fonduri europene reprezintă un progres important în procesul de modernizare şi eficientizare a funcţiilor instituţiei legate de reglementare, autorizare, supraveghere şi control, inclusiv a activităţilor de gestionare a petiţiilor, de soluţionare alternativă a litigiilor şi de promovare a educaţiei financiare, fiind menit să redefinească modul în care Autoritatea îşi desfăşoară activitatea şi interacţionează cu piaţa financiară nebancară.

 
 
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în calitate de beneficiar, a semnat, luni, 26 mai 2025, contractul de finanţare a proiectului de transformare digitală a instituţiei, valoarea acestuia fiind de 96,4 milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Contractul a fost semnat la sediul Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR) de către Alexandru Petrescu, preşedintele ASF, şi Ana Maria Buşoniu, director general al Organismului Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI) din cadrul ADR, care a semnat în numele şi pentru Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.


Proiectul, intitulat "Digitalizarea Accesului pentru Cetăţeni şi Companii la Investiţii prin Asigurarea unei Pieţe Financiare Sustenabile - D A C C I A PIFS", depus în cadrul apelului de proiecte aferent Programului Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (PoCIDIF), are o valoare totală de 96,431 milioane lei, din care Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) - 72,275 milioane lei şi contribuţie naţională - 24,156 milioane lei. Proiectul are o durată de implementare de trei ani.

Potrivit ASF, implementarea acestui proiect finanţat din fonduri europene reprezintă un progres important în procesul de modernizare şi eficientizare a funcţiilor instituţiei legate de reglementare, autorizare, supraveghere şi control, inclusiv a activităţilor de gestionare a petiţiilor, de soluţionare alternativă a litigiilor şi de promovare a educaţiei financiare, fiind menit să redefinească modul în care Autoritatea îşi desfăşoară activitatea şi interacţionează cu piaţa financiară nebancară.

"Semnarea contractului de finanţare marchează un moment important pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară şi pentru direcţia pe care ne-am asumat-o: digitalizarea ca pilon central al transformării instituţionale. Este un proiect strategic, primul finanţat din fonduri europene la nivelul ASF, care va permite dezvoltarea unor soluţii digitale moderne, cu impact direct asupra eficienţei operaţionale, transparenţei şi accesului facil la servicii, atât pentru consumatori, cât şi pentru actorii din sectorul financiar nebancar. Apreciez în mod deosebit contribuţia colegilor din ASF care au lucrat cu profesionalism şi dedicare la pregătirea acestui proiect. Mulţumesc, de asemenea, echipei Autorităţii pentru Digitalizarea României pentru sprijinul tehnic acordat", a declarat Alexandru Petrescu, preşedintele ASF, citat în comunicat.

Acest proiect vine în întâmpinarea nevoii de transformare digitală a proceselor interne de lucru în toate funcţiile de business ale ASF şi a noilor provocări în procesul de adoptare a cadrului european de reglementare, ce susţine obiectivul de integrare a noilor concepte privind finanţele digitale şi finanţele sustenabile.

"Marcăm astăzi începutul unei etape esenţiale în evoluţia instituţiei noastre - trecerea la o structură digitală modernă şi eficientă care să guverneze toate funcţiile ASF. Acest proiect nu este doar o investiţie în tehnologie, ci este o investiţie în viitorul ASF şi în capacitatea noastră de a răspunde mai rapid, mai clar şi mai transparent atât aşteptărilor consumatorilor, cât şi nevoilor pieţei financiare nebancare. Mă bucur să coordonez implementarea acestui demers, care va conduce la simplificarea proceselor interne, la creşterea calităţii serviciilor publice oferite de ASF şi la întărirea încrederii în activitatea Autorităţii. Mulţumesc colegilor implicaţi în elaborarea proiectului şi partenerilor de la Autoritatea pentru Digitalizarea României", a declarat Gabriel-Ioan Avrămescu, prim-vicepreşedintele ASF, manager de proiect.

Obiectivul general al acestui proiect este dezvoltare a unui sistem informatic integrat care să ajute ASF să îmbunătăţească şi să extindă serviciile digitale oferite mediului de afaceri, instituţiilor publice şi cetăţenilor. Prin digitalizarea şi optimizarea proceselor interne, ASF va putea oferi servicii publice mai eficiente şi mai accesibile. Totodată, proiectul va permite instituţiei să reacţioneze mai rapid la schimbările şi provocările constante din piaţa financiară nebancară, valorificând avantajele tehnologiei moderne.

Beneficiile implementării acestui proiect amplu de transformare digitală sunt multiple, vizând în principal îmbunătăţirea, prin tehnologii digitale, a calităţii serviciilor publice oferite către mediul de afaceri şi cetăţeni, eficientizarea fluxurilor operaţionale la nivelul instituţiei şi a reacţiei instituţionale la evoluţiile pieţei, precum şi optimizarea activităţii de supraveghere la nivel de entitate activă pe piaţă, totul în condiţiile unui grad superior de transparenţă a activităţii ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pieţei pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 413 / 19569
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...