ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Asociația ACTIV atrage atenția consumatorilor asupra produselor contrafăcute și de contrabandă

30 Martie 2020   |   BizLawyer

Europol a publicat un raport* care analizează evoluțiile actuale care se încadrează în patru domenii principale ale criminalității:

 
 
În contextul pandemiei de coronavirus, Asociația ACTIV atrage atenția tuturor consumatorilor asupra pericolelor la care expun dacă achiziționează și consumă produse contrafăcute sau provenite din surse ilicite. Infractorii s-au grăbit să profite de oportunități și să exploateze această criză adaptând-uși modul de operare sau implicându-se în noi activități criminale.

Daniel Mărăcineanu, Director General Asociația ACTIV, declară: “Trăim in momentul de față vremuri complicate, în care trebuie să ținem cont de reguli noi, de provocări care ne pun la încercare. Din păcate, pe fondul stării generale de teamă și incertitudine, în jurul nostru există indivizi care speculează cu iresponsabilitate criminală nevoia de medicamente, echipamente de protecție, alimente și alte produse de bază. Vă sfătuim să fiți prevăzători și să nu acționați impulsiv prin achiziția de produse din surse dubioase. Este necesar, mai mult decât oricând, să fim noi înșine prima linie de apărare împotriva acestor infractori”.


Europol a publicat un raport care analizează evoluțiile actuale care se încadrează în patru domenii principale ale criminalității:

CRIMINALITATEA CIBERNETICĂ
Numărul atacurilor cibernetice împotriva organizațiilor și persoanelor fizice este semnificativ și se preconizează că va crește. Infractorii au folosit criza COVID-19 pentru a efectua atacuri de inginerie socială tematice în jurul pandemiei pentru a distribui diverse pachete malware. Infractorii cibernetici vor încerca, de asemenea, să exploateze un număr tot mai mare de vectori de atac, deoarece un număr mai mare de angajatori instituie telemuncă și permit conexiuni cu sistemele organizațiilor lor. Spre exemplu, Republica Cehă a raportat un atac cibernetic asupra Spitalului Universitar Brno, care a forțat spitalul să-și închidă întreaga rețea IT, să amâne intervențiile chirurgicale urgente și să redirecționeze noi pacienți la un spital din apropiere.

FRAUDA
Evazioniștii s-au grăbit să adapteze binecunoscutele scheme de fraudă pentru a valorifica anxietățile și temerile victimelor pe tot parcursul crizei. Acestea includ diferite tipuri de versiuni adaptate ale schemelor de fraudă prin telefon, escrocherii de aprovizionare și escrocherii de decontaminare. Se preconizează că un număr mare de sisteme de fraudă noi sau adaptate vor apărea în următoarele săptămâni. Un alt exemplu, o anchetă susținută de Europol se axează pe transferul a 6,6 milioane EUR de către o companie către o societate din Singapore pentru a achiziționa geluri de alcool și măști FFP3/2. Bunurile nu au fost niciodată primite.

BUNURI CONTRAFĂCUTE ȘI SUBSTANDARD
Vânzarea de produse de sănătate și sanitare contrafăcute, precum și a echipamentelor individuale de protecție și a produselor farmaceutice contrafăcute a crescut de la izbucnirea crizei. Există riscul ca falsificatorii să utilizeze penuria de aprovizionare cu anumite bunuri pentru a oferi din ce în ce mai multe alternative contrafăcute, atât online, cât și offline. În perioada 3-10 martie 2020, peste 34.000 de măști chirurgicale contrafăcute au fost confiscate de autoritățile de aplicare a legii din întreaga lume în cadrul operațiunii PANGEA sprijinită de Europol.

CRIMA DE PROPRIETATE ORGANIZATĂ
Diferite tipuri de scheme care implică furturi au fost adaptate de infractori pentru a exploata situația actuală. Printre acestea se numără și binecunoscutele escrocherii care implică uzurparea identității reprezentanților autorităților publice. Se preconizează că spațiile comerciale și unitățile medicale vor fi din ce în ce mai vizate pentru spargerile organizate.

Directorul executiv al Europol, Catherine De Bolle, a declarat: "În timp ce multe persoane sunt angajate să combată această criză și să ajute victimele, există, de asemenea, infractori care s-au grăbit să profite de oportunitățile de exploatare a crizei.  Acest lucru este inacceptabil: astfel de activități infracționale în timpul unei crize de sănătate publică sunt deosebit de amenințătoare și pot prezenta riscuri reale pentru viețile omenești. Acesta este motivul pentru care este relevant mai mult ca niciodată să se consolideze lupta împotriva criminalității. Europol și partenerii săi de aplicare a legii colaborează îndeaproape pentru a asigura sănătatea și siguranța tuturor cetățenilor".

De asemenea, Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), Eurojust și Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) avertizează că au fost confiscate 36 milioane de unități de medicamente în valoare de 7,9 milioane de euro, printre care pseudoefedrină, medicamente anticanceroase, antihistaminice, anxiolitice, medicamente pentru disfuncție erectilă, regulatori hormonali și metabolici, narcotice, analgezice, antiestrogeni, antivirale, hipnotice și substanțele dopante. Aceste organizații spun că tendințele îngrijorătoare ale traficului de medicamente continuă:

• Intensificarea traficului de medicamente oncologice furate din spitale în UE
• Asia rămâne principala regiune-sursă atât pentru medicamente, cât și pentru produsele de dopaj
• Medicamentele sunt deturnate de la lanțul legal de aprovizionare de către angrosiști și revândute grupurilor infracționale
• Medicamentele sunt eliberate ilegal cu rețete medicale falsificate sau furate, cu sau fără ajutorul medicilor și farmaciștilor, și apoi revândute direct grupurilor infracționale sau persoanelor fizice
• Produsele doping sunt vândute în principal online
• Medicamentele contrafăcute și substanțele dopante sunt fabricate și ambalate ilegal în laboratoare subterane adesea în UE.
Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul”- ACTIV are drept scop promovarea, sprijinirea realizarea și coordonarea de activități care să contribuie la conștientizarea publicului și a autorităților cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri. ACTIV promovează următoarele valori: integritatea, responsabilitatea, respectul și cooperarea.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2148 / 13445
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacțiile M&A i-au ținut ocupați pe avocații din practica de Energie și Resurse Naturale de la Radu și Asociații SPRL. Radu Diaconu, Associate Partner: Departe ca 2020 să fie un an pierdut. Sectorul se caracterizează printr-o efervescență de proiecte
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL recrutează avocați stagiari pentru practica de consultanță
Avocații Mușat & Asociații întrevăd o creștere spectaculoasă a proiectelor de energie, dacă statul se va concentra pe câteva direcții strategice. Iulian Popescu, Deputy Managing Partner: În ultimii ani am observat o recurență crescută a mandatelor din partea firmelor internaționale care, deși au prezență în România, preferă să lucreze cu departamentele noastre specializate
LegiTeam: Bondoc si Asociatii is looking for a Real Estate lawyer
Raportul CMS Emerging Europe M&A 2020 | Activitate tranzacțională încetinită, dar cu premise puternice de revenire. România, peste media regională
Sistemul de sănătate și-a dezvăluit anul trecut mai multe vulnerabilităţi care pot fi reglementate şi combătute. Cele mai mari probleme cu care s-au confruntat jucătorii din sectorul Healthcare & Pharma și provocările anului 2021, analizate de Livia Zamfiropol și Alina Lăcătuș, Parteneri DLA Piper România
Debutul anului 2021 aduce schimbări majore în sectorul energetic. Noutățile, explicate de avocații Maravela Popescu & Asociații | Mihaela Nyerges, Managing Associate: Am sesizat un interes crescut pentru proiectele de producere a energiei regenerabile; țara noastră redevine o destinație atractivă pentru investiții în acest sector
CMS România îl promovează pe Andrei Tercu în poziția de Tax Director
In-houseLegal.ro | Cum s-au adaptat marile companii private la ‘noua normalitate’ și ce sprijin oferă echipele de Legal în perioada pandemiei. Simona Vasiliu: Paradoxal, desfășurarea activității „la distanță” a menținut și chiar a crescut performanța echipei
LegiTeam | WOLF THEISS recrutează pentru echipa locală de Litigii și Arbitraj
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is expanding its team, looking for SENIOR ATTORNEYS to join the firm’s DISPUTE RESOLUTION practice.
Mușat & Asociații cooptează 3 noi parteneri equity și promovează alți 7 în poziții de senioritate în firmă
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...