ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bancherii francezi vor mutarea operaţiunilor de clearing în euro din Londra (Reuters)

03 Martie 2021   |   AGERPRES

În Marea Britanie îşi are sediul LCH, una din cele mai mari companii de clearing din lume.

 
 
Federaţia Bancară Franceză (FBF) vrea o nouă lege a Uniunii Europene care să forţeze băncile din afara blocului comunitar să transfere o serie de operaţiuni de clearing în euro din City of London în Frankfurt, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Din decembrie, când Marea Britanie a ieşit din Uniunea Europeană, industria financiară din Londra a pierdut accesul la cea mai mare piaţă a sa, iar tranzacţionarea acţiunilor în euro s-a mutat în blocul comunitar. Acum, Bruxelles-ul vizează şi operaţiunile de clearing în euro, iar săptămâna trecută a avut întâlniri cu băncile în acest scop.

În Marea Britanie îşi are sediul LCH, una din cele mai mari companii de clearing din lume. Aici se desfăşoară aproximativ 90% din tranzacţiile extracomunitare în moneda euro, dar numai un sfert sunt deţinute de contrapărţi UE.


Federaţia bancară franceză nu are încredere că băncile din afara blocului comunitar vor transfera voluntar tranzacţii de mii de miliarde de euro din Londra în UE. De asemenea, FBF crede că relocarea forţată a acestui sfert va submina eforturile de extindere a pieţelor de capital din UE. Conform FBF, noua legislaţie a UE trebuie să facă posibilă relocarea forţată a operaţiunilor de clearing în euro de către băncile din afara blocului comunitar, susţin sursele.

Reprezentanţii FBF nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţia.

Comisia Europeană nu va acorda serviciilor financiare britanice acces la blocul comunitar înainte de a evalua riscurile la adresa stabilităţii financiare, deoarece ar fi "un experiment" dacă ar proceda altfel, a afirmat recent comisarul pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, Mairead McGuinness.

Regatul Unit a părăsit oficial UE la sfârşitul lunii ianuarie 2020 şi a încheiat un acord de liber schimb cu Uniunea, care nu acoperă serviciile financiare, ceea ce întrerupe accesul City of London la cel mai important client.

Sunt în desfăşurare negocieri pentru un memorandum privind cooperarea în domeniul reglementării financiare până la finalul lunii martie, dar Bruxelles-ul nu ia deocamdată în considerare accesul la piaţa UE.

Va fi analizat efectul asupra stabilităţii financiare, alături de intenţiile Londrei de a modifica reglementările în vigoare în timp ce era membru al UE, a explicat McGuinness.

Oficialii britanici au anunţat că vor să modifice unele reglementări, dar nu să atenueze standardele. Bruxelles-ul trebuie să decidă dacă reglementările din Regatul Unit sunt "echivalente" sau dacă sunt suficient armonizate cu cele ale blocului comunitar.

"Nu ne plac reglementările lejere şi dereglementările nu sunt pe agenda noastră. Ideea de a acorda echivalenţă pentru tot şi să vedem apoi ce se întâmplă nu este, în opinia mea, strategică. O văd ca pe un fel de experiment pe care nu sunt pregătită să-l accept", a adăugat comisarul.

Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie menită să impulsioneze deschiderea, soliditatea şi rezilienţa sistemului economic şi financiar al UE pentru anii următori. Această abordare propusă se bazează pe trei piloni, care se consolidează reciproc: consolidarea rolului internaţional al monedei euro, dezvoltarea în continuare a infrastructurilor pieţei financiare a UE şi îmbunătăţirea rezilienţei acestora, inclusiv în ceea ce priveşte aplicarea extrateritorială a sancţiunilor de către ţările terţe, şi promovarea în continuare a punerii în aplicare şi a executării uniforme a sancţiunilor impuse de UE.

Eventuala mutare a altor activităţi din Londra în UE, cum ar fi operaţiunile de clearing în euro, sunt în concordanţă cu obiectivele Executivului european.

Este posibil ca mai multe locuri de muncă din domeniul financiar să fie mutate de la Londra în UE, iar evaluarea accesului Regatului Unit va reprezenta "un efort considerabil" în 2021 şi ulterior, a explicat McGuinness.

"Nu se pune deloc problema că Europa încearcă să aducă acasă totul. Este vorba să ne asigurăm că Europa este solidă şi poate fi solidă pe plan global", a adăugat comisarul pentru stabilitate financiară.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15070 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...