ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CE consultă statele membre cu privire la propunerea de prelungire şi modificare a cadrului temporar de criză

06 Octombrie 2022   |   Agerpres

Acesta din urmă a fost adoptat de Comisie la 23 martie 2022 pentru a le permite statelor membre să utilizeze flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat în vederea sprijinirii economiei în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Cadrul temporar de criză a fost modificat iniţial la 20 iulie 2022 pentru a completa pachetul de măsuri de pregătire pentru iarnă şi în conformitate cu obiectivele planului REPowerEU.

 
 
Comisia Europeană le-a trimis statelor membre spre consultare un proiect de propunere de prelungire şi adaptare a cadrului temporar de criză privind ajutoarele de stat, informează un comunicat al Executivului comunitar.
 
Acesta din urmă a fost adoptat de Comisie la 23 martie 2022 pentru a le permite statelor membre să utilizeze flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat în vederea sprijinirii economiei în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Cadrul temporar de criză a fost modificat iniţial la 20 iulie 2022 pentru a completa pachetul de măsuri de pregătire pentru iarnă şi în conformitate cu obiectivele planului REPowerEU.
 
"Ne confruntăm cu o criză energetică severă, care afectează gospodăriile şi întreprinderile din întreaga Europă. În faţa acestei provocări comune, avem nevoie de un răspuns comun şi coordonat, care să nu compromită forţa fundamentală a Europei - piaţa noastră unică. Din acest motiv, Comisia a instituit un cadru temporar de criză privind ajutoarele de stat. Acesta stabileşte criterii clare şi orizontale, aplicabile tuturor statelor membre, care să le permită să ofere un sprijin necesar şi proporţional economiilor lor, în contextul acestei crize. Pe măsură ce criza se intensifică şi continuă să persiste, ne asigurăm că acest cadru temporar de criză rămâne adecvat scopului. Consultăm statele membre cu privire la o propunere de prelungire şi modificare a cadrului temporar de criză pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale statelor membre şi ale industriei. În acelaşi timp, propunerea menţine şi consolidează garanţii importante care ne permit să păstrăm condiţii de concurenţă echitabile şi să ne îndeplinim obiectivele verzi", a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.
 
Având în vedere consecinţele economice ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra situaţiei energetice, Comisia propune prelungirea şi modificarea cadrului temporar de criză. Modificările propuse trimise statelor membre completează propunerea Comisiei privind o intervenţie de urgenţă pe piaţă, cu privire la care s-a ajuns la un acord politic în cadrul Consiliului la 30 septembrie 2022. Datorită acestor modificări, cadrul temporar de criză va continua să le permită statelor membre să ofere sprijin necesar şi proporţional economiei, asigurând, în acelaşi timp, condiţii de concurenţă echitabile.
 
Printre altele, Comisia consultă statele membre cu privire la posibilele modificări referitoare la: o prelungire a cadrului temporar de criză, o creştere proporţională a plafoanelor maxime ale ajutoarelor prevăzute în dispoziţiile privind cuantumurile limitate ale ajutoarelor, care le permit statelor membre să acorde granturi directe sau alte forme de ajutor întreprinderilor din orice sector afectat de criză, inclusiv din sectoare precum agricultura şi pescuitul şi o ajustare specifică, având în vedere volatilitatea ridicată a pieţei, pentru a facilita şi mai mult accesul companiilor din sectorul energiei la sprijin sub formă de lichidităţi în vederea acoperirii garanţiilor financiare pentru activităţile lor de tranzacţionare.
 
De asemenea, este avută în vedere o simplificare a criteriilor care le permit statelor membre să sprijine întreprinderile afectate de preţurile ridicate la energie, inclusiv utilizatorii mari consumatori de energie, asigurându-se că sprijinul rămâne direcţionat şi proporţional, menţinând, în acelaşi timp, stimulentele pentru reducerea cererii de energie, o clarificare a criteriilor pe care Comisia intenţionează să le aplice pentru evaluarea măsurilor de sprijin pentru recapitalizare, pentru a menţine o concurenţă efectivă; precum şi măsuri suplimentare menite să sprijine reducerea cererii de energie electrică, în conformitate cu propunerea Comisiei privind o intervenţie de urgenţă pe piaţă, cu privire la care s-a ajuns la un acord politic în cadrul Consiliului la 30 septembrie 2022.
 
Statele membre au acum posibilitatea de a formula observaţii cu privire la proiectul de propunere a Comisiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8232 / 19451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...