ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană a publicat raportul final al anchetei sectoriale privind internetul obiectelor destinat consumatorilor

20 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Raportul final şi documentul de lucru al serviciilor Comisiei care îl însoţeşte identifică potenţialele preocupări în materie de concurenţă pe pieţele în creştere rapidă ale produselor şi serviciilor legate de internetul obiectelor din Uniunea Europeană.

 
 
Comisia Europeană a publicat, joi, rezultatele anchetei sale sectoriale în domeniul concurenţei privind internetul obiectelor destinat consumatorilor (IoT), informează un comunicat de presă al executivului comunitar.
 
Raportul final şi documentul de lucru al serviciilor Comisiei care îl însoţeşte identifică potenţialele preocupări în materie de concurenţă pe pieţele în creştere rapidă ale produselor şi serviciilor legate de internetul obiectelor din Uniunea Europeană.
 
"Sectorul internetului obiectelor destinat consumatorilor devine tot mai mult parte din viaţa noastră de zi cu zi. Constatările finale ale anchetei noastre sectoriale confirmă preocupările identificate în raportul preliminar. Aceasta este o piaţă cu bariere mari la intrare, cu puţini actori integraţi pe verticală şi cu preocupări legate de accesul la date, interoperabilitate sau practici de exclusivitate, printre altele", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
 
Principalele constatări ale anchetei sectoriale privind internetul obiectelor destinat consumatorilor se referă la următoarele elemente, menţionate şi în raportul preliminar: caracteristicile produselor şi serviciilor legate de internetul obiectelor destinat consumatorilor; caracteristicile concurenţei pe aceste pieţe; principalele domenii de preocupări potenţiale exprimate de părţile interesate în legătură cu funcţionarea actuală a pieţelor internetului obiectelor destinat consumatorilor, precum şi cu perspectivele de viitor.
 
Constatările anchetei sectoriale indică faptul că internetul obiectelor destinat consumatorilor creşte rapid şi devine tot mai mult o parte a vieţii noastre de zi cu zi. În plus, există o tendinţă de creştere a disponibilităţii asistenţilor vocali ca interfeţe pentru utilizatori, care permit interacţiunea cu alte dispozitive inteligente şi servicii legate de internetul obiectelor destinat consumatorilor.
 
Majoritatea părţilor interesate care au participat la ancheta sectorială indică faptul că unul dintre principalele obstacole în calea intrării pe piaţă sau a extinderii în acest sector este costul investiţiilor în tehnologie, care sunt foarte ridicate pe piaţa asistenţilor vocali.
 
O altă barieră importantă în ceea ce priveşte intrarea pe piaţă este situaţia concurenţială, un număr mare de părţi interesate raportând dificultăţi în a concura cu întreprinderi integrate pe verticală care şi-au construit propriile ecosisteme în cadrul sectorului internetului obiectelor destinat consumatorilor şi în afara acestuia (de exemplu, Google, Amazon sau Apple). Întrucât aceşti actori furnizează sistemele de operare a dispozitivelor inteligente şi mobile cel mai des utilizate, precum şi principalii asistenţi vocali, ei determină procesele de integrare a dispozitivelor şi serviciilor inteligente într-un sistem de internet al obiectelor destinat consumatorilor.
 
Părţile interesate şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la următoarele domenii: anumite practici de exclusivitate şi de legare în legătură cu asistenţii vocali, precum şi practici care limitează posibilitatea de a utiliza asistenţi vocali diferiţi pentru acelaşi dispozitiv inteligent; poziţia asistenţilor vocali şi a sistemelor de operare a dispozitivelor inteligente în calitate de intermediari între utilizatori, pe de o parte, şi dispozitivele inteligente sau serviciile legate de internetul obiectelor destinat consumatorilor, pe de altă parte. Această poziţie, combinată cu rolul lor cheie în generarea şi colectarea datelor, le-ar permite să controleze relaţiile cu utilizatorii.
 
În acest context, părţile interesate şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la facilitatea descoperirii şi la vizibilitatea serviciilor lor legate de internetul obiectelor destinat consumatorilor; accesul extins al furnizorilor de asistenţi vocali la date, inclusiv la informaţii privind interacţiunile utilizatorilor cu dispozitive inteligente ale terţilor şi cu servicii legate de internetul obiectelor destinat consumatorilor. Părţile interesate consideră că accesul la volume mari de date şi acumularea unor cantităţi mari de date le permit furnizorilor de asistenţă vocală să îşi îmbunătăţească poziţia pe piaţă şi să îşi exercite mai uşor influenţa pe pieţele adiacente.
 
De asemenea, există îngrijorări legate de lipsa de interoperabilitate în sectorul internetului obiectelor destinat consumatorilor, din cauza prevalenţei tehnologiei brevetate, care conduce uneori la crearea unor "standarde de facto". În special, se pare că un număr de furnizori de asistenţi vocali şi de sisteme de operare controlează în mod unilateral procesele de interoperabilitate şi de integrare şi sunt capabili să limiteze funcţionalităţile dispozitivelor inteligente şi ale serviciilor legate de internetul obiectelor destinat consumatorilor ale terţilor, în raport cu propriile lor dispozitive şi servicii.
 
Informaţiile colectate în contextul anchetei sectoriale privind internetul obiectelor destinat consumatorilor vor oferi orientări pentru activitatea viitoare a Comisiei în materie de asigurare a respectării normelor şi de reglementare.
 
În plus, concluziile care decurg din ancheta sectorială vor sta la baza activităţii viitoare a Comisiei de punere în aplicare a strategiei sale digitale. Mai precis, constatările acestei anchete sectoriale vor contribui, de asemenea, la dezbaterea legislativă în curs privind propunerea Comisiei referitoare la Actul legislativ privind pieţele digitale. În plus, anchetele sectoriale de acest tip pot stimula întreprinderile să îşi revizuiască practicile comerciale. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8787 / 16779
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...