
Comisia Europeană lansează o consultare menită să colecteze opinii referitoare la pachetul legislativ privind serviciile digitale
02 Iunie 2020
AGERPRESActualul cadru de reglementare pentru serviciile digitale, instituit acum douăzeci de ani, a contribuit la dezvoltarea acestor servicii, dar nu oferă răspunsuri la multe dintre întrebările presante de astăzi privind rolul şi responsabilitatea platformelor online, în special ale celor mai mari.
Comisia Europeană a lansat marţi o consultare publică referitoare la actul legislativ privind serviciile digitale, un pachet legislativ esenţial anunţat de preşedintele CE, Ursula von der Leyen, în orientările sale politice şi în Comunicarea Comisiei intitulată "Conturarea viitorului digital al Europei", prezentată la 19 februarie, informează un comunicat al Executivului comunitar.
Obiectivul consultării este de a colecta opinii, elemente concrete şi date de la cetăţeni, întreprinderi, platforme online, mediul academic, societatea civilă şi toate părţile interesate, care să contribuie la conturarea viitorului cadru de reglementare pentru serviciile digitale. Consultarea, deschisă până la 8 septembrie, vizează aspecte cum ar fi siguranţa online, libertatea de exprimare, corectitudinea şi condiţiile de concurenţă echitabile în economia digitală.
Obiectivul consultării este de a colecta opinii, elemente concrete şi date de la cetăţeni, întreprinderi, platforme online, mediul academic, societatea civilă şi toate părţile interesate, care să contribuie la conturarea viitorului cadru de reglementare pentru serviciile digitale. Consultarea, deschisă până la 8 septembrie, vizează aspecte cum ar fi siguranţa online, libertatea de exprimare, corectitudinea şi condiţiile de concurenţă echitabile în economia digitală.
Actualul cadru de reglementare pentru serviciile digitale, instituit acum douăzeci de ani, a contribuit la dezvoltarea acestor servicii, dar nu oferă răspunsuri la multe dintre întrebările presante de astăzi privind rolul şi responsabilitatea platformelor online, în special ale celor mai mari.
Europa are nevoie de un cadru de reglementare modernizat pentru a reduce fragmentarea tot mai mare în materie de reglementare din statele membre, pentru a asigura mai bine faptul că toţi cetăţenii din întreaga Europă sunt protejaţi online, aşa cum sunt offline, şi pentru a oferi tuturor întreprinderilor europene condiţii de concurenţă echitabile pentru a inova, a se dezvolta şi a concura la nivel mondial. Trebuie să se garanteze în mod sistematic siguranţa utilizatorilor, precum şi respectarea drepturilor fundamentale ale acestora, în special libertatea de exprimare, se menţionează în comunicat.
Consultarea vizează cele două domenii de activitate anunţate de Executivul comunitar în cadrul pachetului legislativ privind serviciile digitale.
Primul set de norme ar avea ca obiect elementele fundamentale ale Directivei privind comerţul electronic, în special libertatea de a presta servicii digitale pe piaţa unică a UE, în conformitate cu normele privind locul de stabilire, şi o limitare generală a răspunderii pentru conţinutul creat de utilizatori.
"Pornind de la aceste principii, intenţionăm să instituim norme mai clare şi moderne privind rolul şi obligaţiile intermediarilor online, inclusiv ale celor din afara UE care îşi desfăşoară activitatea în UE, precum şi un sistem de guvernanţă mai eficace pentru a ne asigura că aceste de norme sunt puse în aplicare în mod corect în întreaga piaţă unică a UE, garantând totodată respectarea drepturilor fundamentale", se arată în documentul citat.
Cea de-a doua măsură ar viza chestiunea condiţiilor de concurenţă echitabile pe pieţele digitale europene, unde, în prezent, câteva platforme online mari acţionează în calitate de controlori ai fluxului de informaţie.
"Vom examina norme menite să remedieze aceste dezechilibre ale pieţei, pentru a ne asigura că oferim consumatorilor cea mai mare posibilitate de alegere şi că piaţa unică a UE pentru serviciile digitale rămâne competitivă şi deschisă inovării. Acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul unor norme generale suplimentare pentru toate platformele de o anumită dimensiune, cum ar fi normele privind autofavorizarea, şi/sau prin intermediul unor obligaţii de reglementare adaptate pentru controlori specifici ai fluxului de informaţie, cum ar fi obligaţiile privind accesul la date fără caracter personal, cerinţele specifice privind portabilitatea datelor cu caracter personal sau cerinţele de interoperabilitate", afirmă CE.
În plus, cu această ocazie, Comisia consultă părţile interesate şi referitor la alte aspecte nou-apărute referitoare la mediul platformelor online, cum ar fi oportunităţile şi provocările cu care se confruntă lucrătorii independenţi în furnizarea de servicii prin intermediul platformelor online.
Executivul comunitar consultă publicul larg, furnizorii de servicii digitale, inclusiv platformele online, întreprinderile care comunică online cu consumatorii, autorităţile, ONG-urile, mediul academic şi alte părţi interesate. Participanţii sunt invitaţi să transmită răspunsurile la consultare până la data de 8 septembrie 2020, în oricare dintre limbile oficiale ale UE. Consultarea va contribui la elaborarea propunerilor Comisiei referitoare la pachetul legislativ privind serviciile digitale, care urmează să fie prezentat la sfârşitul anului.
"Internetul oferă cetăţenilor şi întreprinderilor oportunităţi importante, pe care le pun în balanţă cu riscurile asociate activităţilor şi interacţiunilor online. În acest moment, solicităm opiniile cetăţenilor şi ale părţilor interesate cu privire la instituirea unui cadru de reglementare modern pentru serviciile digitale şi platformele online în UE. Multe dintre întrebări au un impact asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor şi suntem hotărâţi să construim un viitor digital sigur şi inovator, adaptat nevoilor acestora", a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager.
La rândul său, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, consideră că, în prezent, "platformele online joacă un rol central în viaţa, economia şi democraţia noastră, iar acest rol implică o responsabilitate sporită, care poate fi asumată doar în contextul unui cadru de reglementare modern pentru serviciile digitale''.
''Astăzi lansăm consultarea noastră publică: vom ţine cont de toate opiniile şi vom reflecta împreună pentru a găsi echilibrul între un internet sigur pentru toţi, care să protejeze libertatea de exprimare şi să asigure spaţiu pentru inovare pe piaţa unică a UE", a adăugat el.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 17272 / 19553 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...