
Companii germane din domenii strategice şi-au arătat interesul de a investi în România
22 Iulie 2025
AgerpresVolker Raffel, preşedintele AHK România, a apreciat ca fiind un semnal puternic faptul că preşedintele României a arătat atât de repede deschidere către economia germană.
Peste 40 de companii germane din apărare, securitate, energie, industrie şi retail şi-au exprimat interesul de a cunoaşte mai bine capacitatea României de a atrage investiţii şi de a intensifica relaţiile economice dintre cele două ţări, în cadrul unei mese rotunde organizate la Berlin, la care a participat preşedintele Nicuşor Dan.
Potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), transmis, luni, AGERPRES, comunitatea de business româno-germană salută eforturile de reformă începute şi planificate de guvernul de la Bucureşti, subliniind că direcţiile strategice, în special în domeniile apărare şi securitate, industrie şi inovare, energie şi green tech, cât şi măsurile adoptate trebuie să stimuleze creşterea economică.
Potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), transmis, luni, AGERPRES, comunitatea de business româno-germană salută eforturile de reformă începute şi planificate de guvernul de la Bucureşti, subliniind că direcţiile strategice, în special în domeniile apărare şi securitate, industrie şi inovare, energie şi green tech, cât şi măsurile adoptate trebuie să stimuleze creşterea economică.
"Pe de-o parte, recunoaştem nevoia implementării urgente a unor măsuri fiscale de corectare a deficitului bugetar, dar în acelaşi timp considerăm prioritară eficientizarea activităţii sectorului public prin măsuri de restructurare a cheltuielilor publice, creşterea capacităţii administraţiei alături de scăderea poverii administrative, combaterea evaziunii şi eliminarea cauzelor sistemice pentru deficitele acumulate", transmit companiile din comunitatea AHK România.
Mai mult, acestea susţin că viitoarele politici publice, ca parte dintr-o reformă structurală a statului ce nu mai poate fi amânată, trebuie să reflecte o viziune strategică pe termen lung pentru România.
"România este o ţară cu stabilitate politică, unde există oportunităţi mari de investiţii, şi vom face tot posibilul ca după aceste măsuri urgente pe care guvernul trebuie să le ia, noua administraţie să ofere mai multă predictibilitate şi stabilitate fiscală şi legislativă. România va face eforturi să reducă birocraţia nejustificată şi să creeze un mediu competitiv şi corect de investiţii. Avem un potenţial energetic semnificativ pe care vrem să-l utilizăm şi o forţă de muncă educată. Încurajez companiile germane să investească în continuare în România şi îmi doresc să ne întărim relaţia economică pe zona industriei de apărare. Îmi doresc, de asemenea, să explorăm şi căi prin care companiile româneşti să aibă acces şi să se extindă pe piaţa germană", le-a transmis preşedintele Dan investitorilor germani, conform sursei citate.
Volker Raffel, preşedintele AHK România, a apreciat ca fiind un semnal puternic faptul că preşedintele României a arătat atât de repede deschidere către economia germană.
"Prezenţa germană în România este deja extinsă şi simţim un interes crescut pentru continuarea acestui angajament, în domenii ca digitalizarea, energia şi industria prelucrătoare. Membrii noştri apreciază nu numai condiţiile economice, ci şi colaborarea constructivă cu autorităţile române. România este o destinaţie din ce în ce mai căutată pentru investiţii durabile, orientate către tehnologie", a spus preşedintele AHK România.
Aflată la graniţa cu Ucraina, România reprezintă un nod logistic şi economic important, atât ca loc de tranzit, cât şi ca locaţie de producţie, în eforturile de reconstrucţie a Ucrainei. Companiile germane active în regiune pot profita de acest avantaj, consideră AHK România, în special pentru crearea unor lanţuri de aprovizionare mai rezistente şi pentru extinderea cooperării industriale.
"Deja de astăzi se poate observa că România joacă un rol din ce în ce mai important în coordonarea ajutorului şi a serviciilor logistice pentru Ucraina. Regiunile din jurul oraşelor Iaşi, Constanţa, Brăila-Galaţi, Suceava sau Botoşani se transformă în centre importante pentru activităţile europene de reconstrucţie", a declarat Sebastian Metz, director general AHK România, care a moderat masa rotundă.
Vizita în Germania a preşedintelui Nicuşor Dan la scurt timp după preluarea mandatului subliniază încă o dată importanţa relaţiilor economice bilaterale, apreciază comunitatea germană economică.
Germania este partenerul comercial numărul unu al României şi cel mai important investitor străin. Schimburile comerciale bilaterale au depăşit 42 miliarde euro. Totodată, mai mult de 10.000 de companii cu capital german sunt active în România, stocul investiţiilor germane depăşind 17 miliarde euro.
AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 670 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană. De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcţionează şi Centrul de competenţă pentru Republica Moldova.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 26 / 19590 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...