
Criza cauzată de răspândirea virusului COVID-19 se răsfrânge şi asupra producţiei statistice
23 Martie 2020
AGERPRESÎn ceea ce priveşte colectarea datelor de la populaţie, INS menţionează că a suspendat temporar cercetările statistice pe bază de interviu faţă în faţă.
Criza cauzată de răspândirea virusului COVID-19 se răsfrânge şi asupra producţiei statistice a Institutului Naţional de Statistică, dar din acest punct de vedere instituţia va lua măsurile necesare pentru a limita pe cât posibil impactul pe termen lung, se arată într-un comunicat al INS.
Potrivit instituţiei, măsurile vor fi, de asemenea, coordonate în cadrul Sistemului Statistic European (SSE) şi cu Eurostat.
"INS doreşte să se asigure că producţia datelor statistice nu va fi întreruptă, iar calitatea acestora nu va fi afectată de măsurile pe care le vom întreprinde. Ca institut central de statistică, analizăm societatea şi economia românească, chiar şi în perioadele de criză precum aceasta. Astfel, vom putea oferi instituţiilor publice şi celorlalte categorii de utilizatori informaţiile necesare în următoarea perioadă", se menţionează în comunicat.
Potrivit instituţiei, măsurile vor fi, de asemenea, coordonate în cadrul Sistemului Statistic European (SSE) şi cu Eurostat.
"INS doreşte să se asigure că producţia datelor statistice nu va fi întreruptă, iar calitatea acestora nu va fi afectată de măsurile pe care le vom întreprinde. Ca institut central de statistică, analizăm societatea şi economia românească, chiar şi în perioadele de criză precum aceasta. Astfel, vom putea oferi instituţiilor publice şi celorlalte categorii de utilizatori informaţiile necesare în următoarea perioadă", se menţionează în comunicat.
În ceea ce priveşte colectarea datelor de la populaţie, INS menţionează că a suspendat temporar cercetările statistice pe bază de interviu faţă în faţă.
"Rugăm persoanele cărora li se solicită date să răspundă prin modalităţi alternative (telefonic sau electronic). Participanţii la Ancheta forţei de muncă în gospodării vor fi contactaţi şi intervievaţi prin telefon", se spune în comunicat.
Referitor la colectarea datelor de la companii, INS precizează că solicită firmelor care sunt incluse în eşantion să trimită în continuare datele prin intermediul platformei eSOP. Dacă acest lucru nu este posibil din cauza suspendării temporare a activităţii, datele pot fi trimise şi după termenul stabilit.
Cu privire la publicarea indicelui lunar al preţurilor de consum, INS menţionează că tratează cu maximă importanţă şi monitorizează constant colectarea datelor statistice, proces care se confruntă cu tulburări generate de situaţia extraordinară a ţării şi care necesită intervenţii asupra colectării datelor şi a soluţiilor metodologice de calcul, pentru a garanta continuitatea şi calitatea informaţiilor produse şi diseminate.
"Măsurile care vizează reducerea răspândirii COVID-19 pot duce la imposibilitatea colectării preţurilor de consum realizată de Direcţiile Regionale şi Judeţene de Statistică folosind metoda tradiţională de colectare (observare în magazin). În acest sens, se va avea în vedere colectarea centralizată de date, prin accesarea datelor disponibile în mediu online, dar şi accesul la datele publicate în Monitorul Preţurilor privind produsele alimentare şi carburanţi. La acest moment, producţia statistică va avea loc în mod regulat. Orice decizie ulterioară va fi comunicată cu maximă transparenţă şi în timp util", se arată în comunicat.
Totodată, în comunicat se afirmă că INS urmăreşte îndeaproape măsurile adoptate de Guvernul României. Astfel, majoritatea angajaţilor INS lucrează de acasă în regim de telemuncă. Aceştia pot fi contactaţi prin e-mail şi telefon. Toate reuniunile naţionale şi internaţionale sunt pentru moment anulate sau au loc prin conferinţă online.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 17689 / 19550 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...