ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cushman & Wakefield Echinox: Chiriile birourilor din București, printre cele mai reduse din Europa, chiar dacă au crescut în acest an, favorizând atragerea de noi companii din domeniul IT&C

10 Noiembrie 2022   |   BizLawyer

Suprafața de spații de birouri închiriate în Bucuresti în perioada Ianuarie – Septembrie a totalizat 222.600 metri pătrați, în creștere cu 5% față de perioada similară a anului trecut.

Mădălina Cojocaru, partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox

 
 
Chiriile spațiilor de birouri din București sunt printre cele mai reduse atât la nivel regional cât si continental, lucru ce reprezintă un punct major de atracție pentru companiile din domeniul IT&C, alături de forța de muncă disponibilă și nivelul salariilor pentru specialiștii din acest sector, așa cum arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, chiar dacă nivelul chiriilor prime din București a continuat să crească în trimestrul al treilea ajungând la 19,5 euro/mp/lună, față de 18,5 euro/mp/lună la începutul anului, Capitala rămâne printre cele mai ieftine destinații din Europa în ceea ce privește acest segment imobiliar. Prin comparație, în Budapesta și Varșovia chiriile prime se situează la 24,5 si respectiv 24 euro/mp/lună, iar în Praga se înregistrează un nivel chiar mai ridicat de 27 euro/mp/lună. În capitala Bulgariei, birourile se închiriază cu un maxim de 15 euro/mp/lună.


De asemenea, un studiu regional efectuat de Cushman & Wakefield relevă faptul că venitul anual mediu al specialiștilor din domeniul IT&C din București este mai redus cu 40% decât cel din Varșovia și la jumătatea celui din Praga.  

Mădălina Cojocaru, partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Bucureștiul este fără îndoială unul dintre hub-urile tehnologice din Europa Centrală și de Est, dacă ne uităm la investițiile pe care companiile din acest sector le-au făcut aici în ultimii ani. Din perspectivă imobiliară, în ultimii zece ani, această industrie a cumulat peste 1 milion de metri pătrați de birouri închiriați doar în București, reprezentând aproximativ 40% din volumul tranzacționat în acest interval.  Chiar dacă anul acesta a venit cu multe provocări, companiile din domeniul IT&C au continuat să fie active pe piața închirierilor de spații de birouri, cu circa 80.000 de metri pătrați închiriați în primele nouă luni ale anului, reprezentând 35% din totalul suprafeței contractate în București”.

Suprafața de spații de birouri închiriate în Bucuresti în perioada Ianuarie – Septembrie a totalizat 222.600 metri pătrați, în creștere cu 5% față de perioada similară a anului trecut. Peste 60% din acest volum, respectiv 137.000 metri pătrați a fost reprezentat de cerere nouă, excluzând renegocierile contractelor existente.

Mai mult, trebuie menționat faptul că cererea nouă a depășit suprafața proiectelor livrate în perioada în primele 3 trimestre ale lui 2022 în București, proiecte ce au totalizat 105.500 metri pătrați, astfel că rata de neocupare a spațiilor de birouri a înregistrat o scădere în trimestrul al treilea, până la nivelul de 14,4%.

Activitatea de dezvoltare se menține la niveluri extrem de reduse, astfel că până la finalul anului viitor este programată livrarea a doar 6 proiecte, cu o suprafață cumulată de 129.000 de metri pătrați.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5090 / 16772
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...