ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cushman & Wakefield Echinox | Piața de birouri din București la jumătatea anului: Livrările reduse și inflația au pus presiune pe chirii; Zona de Centru-Vest a devenit principalul hub de birouri

16 August 2022   |   BizLawyer

Zona Centru-Vest a fost și cea mai căutată de către chiriași în acest an, atrăgând aproximativ un sfert din cerere, aceasta fiind urmată de zona Floreasca - Barbu Văcărescu, cu circa 21% din totalul spațiilor de birouri tranzacționate.

 
 
În al doilea trimestru din 2022 a fost livrată o singură clădire de birouri în București, respectiv a doua fază de 25.000 metri pătrați a proiectului AFI Tech Park situat în zona Centru-Vest, stocul de spații moderne de birouri din București ajungând la 3,3 milioane de metri pătrați. Această livrare a propulsat zona Centru-Vest pe primul loc în topul huburilor de birouri din Capitală, cu un stoc de 579.600 metri pătrați, detronând astfel Floreasca - Barbu Văcărescu, ce însumează 569.700 metri pătrați de spații de birouri, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Pe locul al treilea se menține zona Dimitrie-Pompeiu cu 440.700 metri pătrați de birouri, iar pe locul patru se află zona Centru cu 405.500 metri pătrați. Cele mai mici stocuri de birouri se află în continuare în Estul  (51.100 metri pătrați) și în Sudul (41.800 metri pătrați) Bucureștiului.


De altfel, zona Centru-Vest a fost și cea mai căutată de către chiriași în acest an, atrăgând aproximativ un sfert din cerere, aceasta fiind urmată de zona Floreasca - Barbu Văcărescu, cu circa 21% din totalul spațiilor de birouri tranzacționate. Alte zone de interes pentru chiriași au fost CBD și Centru, în timp ce în Vest și Sud nu a fost înregistrată nicio tranzacție de închiriere.  

În ceea ce privește cererea, în perioada analizată (aprilie-iunie 2022), companiile au tranzacționat 75.800 metri pătrați de spații, astfel încât totalul suprafețelor închiriate în prima jumătate a anului a crescut cu 32% față de intervalul corespunzător anului trecut, la 156.600 metri pătrați.

Cererile noi (excluzând reînnoirile/renegocierile contractelor existente) au avut o pondere consistentă în primul semestru, reprezentând 66% din totalul tranzacționat, față de 59% în primul semetru din 2021, având un efect pozitiv asupra ratei de neocupare care s-a redus la 14,9%, în condițiile în care clădirile de clasa A sunt neocupate în proporție de 12,6%, iar în cele de clasa B un procent de 22,7% din spații sunt goale.
Chiria de referință din București a crescut ușor în trimestrul al doilea ajungând la 19 euro/mp/lună în CBD, prima majorare după o perioadă de șase trimestre de stagnare la 18,5 euro/mp/lună. Trendul crescător s-ar putea propaga până la finalul anului și în alte subpiețe din București, cunoscute ca hub-uri importante de birouri, precum Centru și Floreasca – Barbu Văcărescu.

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: „Dezvoltatorii de birouri din București se uită cu foarte mare atenție la ceea ce se întâmplă la nivelul Primăriei Generale pentru că și-ar dori să investească, însă nu pot să aibă o vizibilitate clară asupra a ceea ce se va întâmpla. Sunt dezvoltatori care fie dețin deja terenurile, însă nu este posibil să le autorizeze, fie vor să cumpere terenuri pentru noi investiții, dar deciziile sunt greu de luat din cauza perpetuării incertitudinii legate de PUZ-uri. De menționat de asemenea și faptul că cei mai mulți dezvoltatori pe piața de birouri din România au ca strategie construirea de noi spații, închirierea acestora și apoi vânzarea lor, astfel că efectele încetinirii construcțiilor noi se vor resimți și pe piața investițională.”

În prezent, în București se află în construcție proiecte totalizând 134.000 metri pătrați ce urmează a fi finalizate în 2022 și 2023, nivel mult sub media livrărilor din ultimii ani, fiind rezultatul în principal al blocării PUZ-urilor, o situație complicată în care foarte puține proiecte au primit autorizație de construire în ultimele 12 luni.

One Cotroceni Park II, U-Center II sau Equilibrium II sunt printre cele mai importante proiecte care urmează să fie livrate până la finalul anului 2023.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6282 / 16851
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...