ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Deficitul bugetului general consolidat s-a dublat în aprilie faţă de martie, la 1,1% din PIB

03 Iunie 2019   |   AGERPRES

Faţă de perioada similară a anului trecut, avansul deficitului bugetar a fost de 88,42%, în condiţiile în care deficitul înregistrat la finele lui aprilie 2018 a fost de 6,05 miliarde lei respectiv 0,65% din PIB.

 
 
Deficitul bugetului general consolidat a crescut de peste două ori în luna aprilie 2019, ajungând la 11,4 miliarde de lei (1,1% din PIB), faţă de 5,5 miliarde de lei (0,54% din PIB) cât s-a consemnat la finele lunii martie 2019, conform datelor operative de execuţie ale Ministerului Finanţelor Publice, publicate luni pe site-ul instituţiei.

Faţă de perioada similară a anului trecut, avansul deficitului bugetar a fost de 88,42%, în condiţiile în care deficitul înregistrat la finele lui aprilie 2018 a fost de 6,05 miliarde lei respectiv 0,65% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 99,5 miliarde lei, reprezintă 9,7% din PIB, comparativ cu 9,5% din PIB în aceeaşi perioadă a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.


Potrivit MFP, în perioada menţionată s-au înregistrat creşteri, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuţii de asigurări (+19,6%), TVA (+12,0%), nefiscale (+9,6%), accize (+2,9%). Încasările din contribuţiile de asigurări au fost influenţate de creşterea efectivului de salariaţi din economie, a câştigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar şi de condiţiile legislative noi privind transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 12% faţă de realizările aceleiaşi perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 19,6 miliarde lei.

De asemenea, încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 8,2%. S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii şi venit cu 11% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018. Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 5,1 miliarde lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au fost în sumă de 110,9 miliarde lei, cu 15,9% mai mari faţă aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile de personal sunt cu 26% mai mari faţă de cele realizate în primele patru luni ale anului 2018, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,9% faţă de primele patru luni ale anului precedent. Creşteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cât şi la bugetul de stat. Se înregistrează de asemenea creşterea cheltuielilor cu dobânzile cu 14,9%.

Potrivit datelor MFP, cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 15%, fiind influenţate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creşterea nivelului indemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 de lei la 640 de lei.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 6,8 miliarde lei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16449 / 17064
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Women in Business Law Awards 2024 | Două firme locale independente și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru premiul ”Firma anului în Europa de Est”. Popescu & Asociații, câștigătoarea de anul trecut, listată în trei categorii
Kinstellar a acordat consultanță ING Bank N.V. cu privire la o nouă facilitate de credit senior de 150 de milioane de euro acordată furnizorului român de servicii de telecomunicații DIGI România. Magdalena Răducanu (Special Counsel) a coordonat echipa
Raport IT&C: Oportunități de cooperare între Marea Britanie ̸ România | Mircea Moraru, Counsel la CMS România: Pentru investitorii britanici care iau în considerare scena dinamică de IT&C din România, este esențial să înțeleagă și să navigheze printre complexitățile juridice
Vasile Țiple, fostul Consilier General al UiPath și fondatorul Goodlegal, se alătură KPMG Legal - Toncescu și Asociații
PNSA a consiliat Grupul Orange în fuziunea post-achiziție dintre Orange România și Orange România Communications. Partenerii Bogdan C. Stoica și Irina Ivanciu au coordonat echipele din mai multe arii de practică
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...