ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Economia lumii îşi revine din criză. PIB-ul a crescut în iulie, după cinci luni de ajustare

06 August 2020   |   Mediafax

Markit Economics a publicat recent statisticile cu privire la evoluţia indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din economia mondială în iulie şi primele şapte luni din 2020.

 
 
Economia mondială a revenit pe creştere în iulie, după declinul înregistrat pe parcursul a cinci luni consecutiv, determinat de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent în perioada postbelică, arată o notă a Băncii Transilvania, care citează statisticile Markit Economics.

Markit Economics a publicat recent statisticile cu privire la evoluţia indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din economia mondială în iulie şi primele şapte luni din 2020.

Calculaţi împreună cu JPMorgan, indicatorii reflectă dinamica comenzilor noi, producţiei, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 puncte separă creşterea de scădere.


Indicatorul PMI din industria prelucrătoare a urcat cu 2,4 puncte lună/lună la 50,3 puncte în iulie, nivel similar cu cel din ianuarie şi, totodată, cel mai ridicat din prima jumătate a anului 2019.

Majorarea componentelor perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni, comenzi noi şi producţie (cu ritmuri lunare de 0,7 puncte, 3,9 puncte, respectiv 4,2 puncte) exprimă premise favorabile pentru dinamica industriei prelucrătoare mondiale pe termen scurt. Scenariul este susţinut de eliminarea graduală a restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare şi de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare la nivel mondial.

Analiza din perspectiva ofertei agregate evidenţiază majorarea producţiei de bunuri de consum în iulie, ceea ce confirmă redinamizarea consumului privat.

Totodată, producţia de bunuri intermediare şi producţia de bunuri de capital au crescut în a şaptea lună a anului curent.

Din perspectiva analizei pe regiuni se evidenţiază creşterea industriei prelucrătoare în SUA, China, Zona Euro, Marea Britanie, Brazilia şi Australia.

De asemenea, indicatorul PMI din sectorul de servicii a crescut cu un ritm lunar de 2,5 puncte la 50,5 puncte în iulie, cel mai ridicat nivel din luna ianuarie.

Se evidenţiază majorarea componentelor perspectivele de evoluţie pentru următoarele 12 luni (spre maximul din ultimele 13 luni) şi revenirea pe creştere a comenzilor noi, aspecte care exprimă premise favorabile pentru dinamica sectorului terţiar al economiei mondiale pe termen scurt.

Pe de altă parte, companiile din sectorul serviciilor au continuat să reducă locurile de muncă în a şaptea lună a anului curent.

Analiza pe regiuni evidenţiază dinamica sectorului de servicii din China, Marea Britanie, Rusia şi Australia. Pe de altă parte, în Japonia, India, Brazilia şi Kazahstan acest sector a scăzut luna trecută.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare şi sectorul de servicii) a crescut cu un ritm lunar de trei puncte la 50,8 puncte în iulie, nivelul maxim din ianuarie. Acest indicator s-a situat sub pragul de 50 puncte pe parcursul a cinci luni consecutiv, în contextul incidenţei pandemiei şi consecinţelor acestui şoc fără precedent.

Majorarea componentelor perspectivele de evoluţie pentru următoarele 12 luni şi comenzi noi în luna iulie exprimă premise de continuare a procesului de relansare economică post-pandemie pe termen scurt.

Pe de altă parte, numărul de locuri de muncă a continuat să scadă în iulie.

Din perspectiva analizei pe sectoare se evidenţiază creşterea componentelor bunuri de consum, servicii de afaceri, servicii financiare, bunuri intermediare şi bunuri de capital în luna iulie. Pe de altă parte, serviciile la nivel de consumator au continuat să scadă, pentru a şasea lună consecutiv.

Analiza pe regiuni evidenţiază creşterea economică din Australia, Franţa, Marea Britanie şi SUA. Pe de altă parte, economiile Japoniei, Indiei, Braziliei şi Kazahstanului au continuat să scadă în iulie.

Conform scenariului macroeconomic central actualizat de experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în această vară PIB-ul mondial ar putea să scadă cu 4,9% an/an în 2020, o redinamizare la 5,4% an/an fiind prognozată pentru 2021.

În acest scenariu PIB-ul ţărilor dezvoltate s-ar putea ajusta cu 8% an/an în 2020, dar o redinamizare la 4,8% an/an este previzionată pentru 2021.

În ceea ce priveşte ţările emergente şi în dezvoltare FMI prognozează declinul PIB-ului cu 3% an/an în 2020, urmat de creştere cu 5,9% an/an în 2021.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 349 / 12427
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Interviuri esențiale | Cum văd Horea Popescu (Partener CMS România şi coordonator al practicii Corporate M&A în CEE), Rodica Manea (Partener CMS România) și David Cranfield (membru al echipei CMS CEE Corporate ̸ M&A) piața de fuziuni și achiziții și viitorul tranzacțiilor în regiune. Semnalele arată că există interes pentru zona CEE. Pe piața locală e de așteptat să crească numărului de tranzacții, față de perioada precedentă. Apar oportunități de investiții pentru cei dispuși să își asume riscuri
LegitTeam: ZRVP recrutează avocați stagiari pentru departamentul Litigii
LegiTeam: Real Estate Lawyer with 2 to 4 years of practical experience in Bucharest
Andrada Pleș se alătură echipei PNSA Tax
Anul 2020 a adus o creștere generală a numărului de proiecte de finanțare și restructurare pentru biroul DLA Piper din Romania. Finanțările imobiliare și restructurarea unor proiecte de energie regenerabilă, printre proiectele cheie
MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații implementează o platformă de inteligență artificială pentru sectorul juridic. Firma de avocați urmărește dezvoltarea în sfera digitală și accelerează pe zona de tehnologie
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații își consolidează practica de drept societar ̸ M&A prin cooptarea Mădălinei Ivan
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is recruting ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
Înalta Curte repune inspecția fiscală în termenul legal. Avocații Radu și Asociații au contribuit la obținerea deciziei
Bondoc & Asociatii, alături de Eviva Energy într-un proiect complex de restructurare a unei datorii provenind dintr-o tranzacție anterioară
Ce proiecte i-au ținut ocupați pe avocații de Banking & Finance de la KPMG Legal. Laura Toncescu, Partener: Primele 8 luni ale acestui an au fost extrem de încărcate. Proiectele de tip NPLs au frânat, dar solicitările de asistență au fost dintre cele mai variate, de la regulatory, până la tranzacții, due diligence, AML și digitalizare
Proiecte de finanțare, inclusiv din fonduri europene, preluarea unei instituții financiare-nebancare și achiziția de NPL-uri, printre mandatele cheie ale echipei de Banking&Finance de la Bohâlțeanu & Asociații în S1 2020. Daniela Milculescu, Partener: Digitalizarea serviciilor devine principala preocupare a jucătorilor din piața în domeniul financiar
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...