
EY România: Evoluția pieței locale de fuziuni și achiziții în primul semestru din 2023
07 Iulie 2023
BizLawyerSe observă în continuare o creștere a investițiilor domestice de M&A în comparație cu nivelurile inbound, un trend care a rămas în vigoare încă din lockdown-urile de la începutul anului 2020.
![]() |
Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România |
Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 132 de tranzacții1 în prima jumătate a anului 2023, cu o valoare totală estimată de 3,7 miliarde USD. Volumul tranzacțiilor reprezintă o ușoară creștere față de cele 131 de tranzacții observate în S1 2022, dar cu o valoare totală în scădere cu 11% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (4,2 miliarde USD). În plus, nivelurile de activitate M&A din acest semestru arată o redresare față de ritmul mai lent din a doua jumătate a anului 2022, cu numărul de tranzacții anunțate în S1 2023 reprezentând un record absolut pentru România.
Investitorii strategici au rămas jucătorii dominanți ai pieței locale de M&A, acoperind 87% din tranzacțiile anunțate în prima jumătate a anului 2023. Dintr-o perspectiva cross-border, tranzacțiile domestice au reprezentat 53% din numărul total, cu 70 de tranzacții înregistrate în S1 2023, în timp ce numărul tranzacțiilor realizate de investitorii străini (inbound) a ajuns la 52 de tranzacții, respectiv 39% din total.
Investitorii strategici au rămas jucătorii dominanți ai pieței locale de M&A, acoperind 87% din tranzacțiile anunțate în prima jumătate a anului 2023. Dintr-o perspectiva cross-border, tranzacțiile domestice au reprezentat 53% din numărul total, cu 70 de tranzacții înregistrate în S1 2023, în timp ce numărul tranzacțiilor realizate de investitorii străini (inbound) a ajuns la 52 de tranzacții, respectiv 39% din total.
Se observă în continuare o creștere a investițiilor domestice de M&A în comparație cu nivelurile inbound, un trend care a rămas în vigoare încă din lockdown-urile de la începutul anului 2020.
„Similar cu aceeași perioadă a anului trecut, prima jumătate a anului 2023 a marcat încă o megatranzacție prin achiziția Enel România de către Grupul PPC, precum și câteva alte tranzacții semnificative din perspectiva valorii. Aceasta ne face să fim optimiști, dar precauți, în ceea ce privește evoluția pieței locale de M&A pentru restul anului, mai ales deoarece continuăm să observăm o dinamică foarte pozitivă în două sectoare cheie - tehnologie și energie”, a spus Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România.
Cele mai active sectoare din punct de vedere al volumului de tranzacții au fost Imobiliare, Ospitalitate & Construcții (27 de tranzacții), Tehnologie (22) și Produse de Consum & Retail (21). În prima jumătate a anului 2023, au fost înregistrate 5 tranzacții cu valoare divulgată de peste 100 milioane USD, reprezentând o repetare a valorii observate în aceeași perioadă a anului trecut.
.jpg)
Cele mai mari trei tranzacții din S1 2023
• Vânzarea operațiunilor grupului italian Enel Group din România către Public Power Corporation, principala companie de electricitate din Grecia, pentru aproximativ 1,4 miliarde USD
• Achiziționarea brutăriei locale Vel Pitar de către Grupo Bimbo, cu sediul în Mexic, pentru o sumă estimată la 210 milioane USD
• Vânzarea participațiilor minoritare ale Fondului Proprietatea din operațiunile Enel România către Public Power Corporation pentru suma de 140 milioane USD
Alte tranzacții notabile anunțate în prima jumătate a anului au inclus:
• Achiziția de către OMV Petrom a proiectelor de parc fotovoltaic de 710 MW de la Jantzen Renewables, pentru o sumă nedivulgată, continuând trendul favorabil al pieței de energie verde la nivel local
• Preluarea operațiunilor Cora din România de către retailerul francez Carrefour, care a marcat ieșirea companiei belgiene Louis Delhaize de pe piața locală
• Achiziția liderului local în securitate cibernetică, BitDefender, a Horangi Cyber Security cu sediul în Singapore, reflectând o creștere stabilă a investițiilor românești de tip outbound
Nu în ultimul rând, în ceea ce privește țara de origine, cei mai activi investitori au venit din SUA, Germania și Elveția (fiecare înregistrând 5 tranzacții), urmate de Franța și Austria, ambele înregistrând 4 tranzacții.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4828 / 18991 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...