
FEI şi cinci bănci vor sprijini IMM-urile din România cu garanţii de un miliard de euro
24 Octombrie 2023
AgerpresCele cinci bănci semnatare, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank şi ProCredit Bank, sunt parteneri cu vechime ai FEI, în condiţiile în care au implementat cu succes mai multe programe, precum Iniţiativa pentru IMM-uri.
Fondul European de Investiţii (FEI) a semnat, marţi, acorduri cu cinci bănci locale pentru a sprijini IMM-urile din România prin garanţii directe cu o valoare totală de un miliard de euro, informează un comunicat de presă.
Cele cinci bănci semnatare, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank şi ProCredit Bank, sunt parteneri cu vechime ai FEI, în condiţiile în care au implementat cu succes mai multe programe, precum Iniţiativa pentru IMM-uri.
"Am lucrat din greu cu Guvernul României şi Comisia Europeană pentru a ne asigura că firmele din România pot obţine sprijinul de care au nevoie în aceste momente dificile. Cele cinci acorduri semnate astăzi vor traduce aceste eforturi în acces real la finanţare pe teren, ajutând IMM-urile să îşi urmeze planurile de creştere", a declarat directorul general adjunct al FEI, Roger Havenith.
Cele cinci bănci semnatare, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank şi ProCredit Bank, sunt parteneri cu vechime ai FEI, în condiţiile în care au implementat cu succes mai multe programe, precum Iniţiativa pentru IMM-uri.
"Am lucrat din greu cu Guvernul României şi Comisia Europeană pentru a ne asigura că firmele din România pot obţine sprijinul de care au nevoie în aceste momente dificile. Cele cinci acorduri semnate astăzi vor traduce aceste eforturi în acces real la finanţare pe teren, ajutând IMM-urile să îşi urmeze planurile de creştere", a declarat directorul general adjunct al FEI, Roger Havenith.
Cu o finanţare disponibilă atât în lei cât şi în euro, această iniţiativă va consolida coeziunea regională în România, va promova creşterea şi expansiunea afacerilor, va sprijini energiile regenerabile şi eficienţa energetică, precum şi transportul curat şi de asemenea va impulsiona ecosistemul financiar românesc.
Garanţiile de la FEI permit băncilor partenere să ofere termeni mai buni de finanţare precum dobânzi reduse, cerinţe de garantare mai mici şi diminuarea cerinţelor referitoare la avans. În plus, graţie garanţiilor de la FEI, băncile pot oferi maturităţi mai lungi, volume de finanţare mai mari şi pot sprijini segmente care altfel ar fi excluse, cum sunt start-up-urile, care nu ar fi fost vizate în absenţa garanţiei.
FEI este parte din Grupul BEI (Banca Europeană de Investiţii). Acesta sprijină întreprinderile mici din Europa, îmbunătăţind accesul la finanţare prin intermediul unei game largi de intermediari financiari selectaţi, cum ar fi bănci, societăţi de garantare şi de leasing, furnizori de microcredite şi fonduri de capital privat. FEI concepe şi oferă instrumente de finanţare prin capitaluri proprii şi împrumuturi care promovează obiectivele UE de sprijinire a antreprenoriatului, a creşterii, a inovării, a cercetării şi dezvoltării, a tranziţiei ecologice şi digitale şi a ocupării forţei de muncă.
De la înfiinţarea sa, FEI a furnizat finanţare în valoare de 3,1 miliarde de euro prin 119 contracte în România, în timp ce BEI a oferit expertiză şi finanţare pentru 179 de proiecte de investiţii în valoare de 17,73 miliarde de euro în România, începând din 1991.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4480 / 19590 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...