ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bloomberg: Gardienii economiei europene au opinii divergente cu privire la strategia post-pandemie

29 Iunie 2021   |   Agerpres

Toate aceste opinii divergente vin într-un moment critic în care economia zonei euro dă semne de revenire pe măsură ce cazurile de infecţie scad iar eliminarea restricţiilor permite o redeschidere graduală a afacerilor. Aceste semnale pozitive i-au determinat pe unii comentatori să vorbească despre posibilitatea diminuării sprijinului extraordinar oferit companiilor şi gospodăriilor precum şi cu privire la modul în care va fi redusă povara datoriei publice şi a celei private.

 
 
Cei mai importanţi decidenţi în materie de politică economică din Uniunea Europeană au exprimat opinii divergente cu privire la modul în care ar trebui gestionată economia după pandemia de Covid-19, transmite Bloomberg.
 
Fabio Panetta, membru în boardul Băncii Centrale Europene, a declarat luni că oficialii monetari ar trebui să păstreze "flexibilitatea neconvenţională" pe care şi-au acordat-o în timpul crizei, menţinând costul creditului la un nivel redus până când cheltuielile guvernamentale vor ajuta la stimularea inflaţiei. Câteva ore mai târziu, colegii săi Jens Weidmann şi Robert Holzmann au spus că puterile extraordinare acordate BCE sunt doar temporare şi trebuie să înceteze după ce urgenţa se va termina.
 
Aceste puncte de vedere divergente cu privire la politica monetară se reflectă şi în dezbaterea cu privire la politica fiscală a UE. Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a spus luni că regulile blocului comunitar privind nivelul datoriei "trebuie să fie realiste, în caz contrar nu vor putea fi aplicate". Într-un interviu pentru cotidianul italian La Repubblica, Gentiloni a adăugat că Executivul comunitar va demara, la toamnă, o procedură de revizuire a Pactului de Stabilitate şi Creştere, care impune unele limite pentru finanţele publice ale statelor membre.
 
Toate aceste opinii divergente vin într-un moment critic în care economia zonei euro dă semne de revenire pe măsură ce cazurile de infecţie scad iar eliminarea restricţiilor permite o redeschidere graduală a afacerilor. Aceste semnale pozitive i-au determinat pe unii comentatori să vorbească despre posibilitatea diminuării sprijinului extraordinar oferit companiilor şi gospodăriilor precum şi cu privire la modul în care va fi redusă povara datoriei publice şi a celei private.
 
Însă, Fabio Panetta a subliniat luni că nu este clar cât va dura actuala creştere a cererii. "Nu mi se pare că suntem în pericol de supraîncălzire a economiei", a spus Panetta la o reuniune a guvernatorilor băncilor centrale din zona Mediteranei. Panetta a cerut guvernelor şi opiniei publice să recunoască faptul că actualul mix de stimulente fiscale şi monetare este "în mod clar superior" politicii adoptate înainte de pandemie, când decidenţii politici erau concentraţi pe reducerea datoriilor.
 
Cu toate acestea, Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, a spus că în opinia sa există riscuri la adresa inflaţiei şi atât sprijinul monetar cât şi cel fiscal ar trebui reduse după criză, iar programul de achiziţii de obligaţiuni demarat de BCE în timpul pandemiei "trebuie oprit imediat ce situaţia de urgenţă va fi depăşită". Weidmann a subliniat că în opinia sa 2022 nu merită a fi catalogat drept un "an de criză".
 
Acelaşi punct de vedere a fost exprimat de guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Robert Holzmann. Atât Robert Holzmann cât şi Jens Weidmann fac parte din consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene.
 
Fostul preşedinte al BCE şi actualul premier al Italiei, Mario Draghi, a insistat săptămâna trecută că regulile fiscale din zona euro nu pot reveni la situaţia în care erau înaintea pandemiei. În replică, Armin Laschet, candidatul cu cele mai mari şanse pentru a deveni noul cancelar al Germaniei, a spus că politicile de stabilitate trebuie reintroduse când efectele pandemiei asupra economiei globale vor dispărea.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13830 / 19573
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...