
Gazprom nu se grăbeşte să obţină aprobările pentru Nord Stream 2, în contextul preţurilor ridicate la gaze naturale
03 Decembrie 2021
Agerpres"Nu vrem să obţinem o aprobare rapidă pentru gazoduct. Acum mingea este în terenul Germaniei", a dezvăluit sursa sub protecţia anonimatului.
Profitul record înregistrat de Gazprom în trimestrul al treilea al acestui an, ca urmare a preţurilor ridicate la gaze de pe piaţa europeană, înseamnă că grupul rus nu va începe să pompeze gaze prin conducta Nord Stream 2 până când nu va obţine autorizaţiile necesare şi nici nu va presa Germania să urgenteze procesul de autorizare, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.
Pomparea de gaze în conducta Nord Stream 2 fără aprobarea autorităţilor germane ar declanşa o amendă modestă, însă, având în vedere că în Germania are loc în prezent o tranziţie de putere, iar relaţiile Rusiei cu Occidentul sunt deja tensionate, Gazprom este mulţumit să aştepte, susţine una dintre sursele citate de Reuters.
"Nu vrem să obţinem o aprobare rapidă pentru gazoduct. Acum mingea este în terenul Germaniei", a dezvăluit sursa sub protecţia anonimatului.
Aceeaşi sursă a adăugat că Gazprom, cel mai mare contributor la bugetul Rusiei, şi Kremlinul vor să vadă cum vor evolua relaţiile cu noul Guvern de la Berlin, după plecarea Angelei Merkel, care a susţinut proiectul Nord Stream 2.
Cea de a doua sursă citată de Reuters a spus că şefii de la Gazprom sunt mulţumiţi de situaţia actuală şi se aşteaptă ca şi anul viitor să existe un deficit de aprovizionare pe piaţa gazelor, ceea ce va menţine preţurile la un nivel ridicat.
Preţurile ridicate la electricitate au forţat unele industrii să îşi reducă producţia, iar consumatorii europeni plătesc mai mult pentru a-şi încălzi casele, ceea ce creşte presiunile inflaţioniste. Gazprom, companie care asigură 35% din necesarul de gaze naturale al Europei, susţine că îşi îndeplineşte toate angajamentele contractuale, lucru confirmat de principalii săi clienţi europeni. Însă, unii politicieni europeni, presaţi de consumatorii nemultumiţi de facturile mari la încălzire, susţin că Rusia ar putea să-şi majoreze livrările şi se foloseşte de preţurile mari la gaze ca un instrument de presiune în disputa pe tema proiectului Nord Stream 2.
Gazprom a raportat recent un profit net record de 581,8 miliarde ruble (7,8 miliarde de dolari) în trimestrul al treilea al acestui an şi se aşteaptă la rezultate superioare în lunile care vor veni.
La începutul lunii septembrie, grupul rus Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot transporta anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării. Ulterior, prima dintre cele două linii ale conductei a fost umplută cu aşa-numitul "gaz tehnic", în aşteptarea aprobărilor necesare din partea autorităţilor germane pentru a putea începe să vândă gaze naturale Europei.
Însă, în luna noiembrie, autoritatea germană de reglementare a anunţat că a decis să suspende procesul de autorizare a conductei Nord Stream 2, deoarece grupul cu sediul în Elveţia care stă în spatele acestui proiect (Nord Stream 2 AG) trebuie să înfiinţeze o companie în conformitate cu legislaţia germană pentru a putea obţine o autorizaţie de funcţionare.
Suspendarea ar putea amâna data la care conducta Nord Stream 2 va deveni operaţională până în luna martie a anului următor, au declarat sursele citate de Reuters.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 12050 / 19531 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...