ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Geometrii variabile ale serviciului militar în Europa (France Presse)

15 Iulie 2025   |   Agerpres

Unele țări nu au abrogat niciodată serviciul militar obligatoriu, altele l-au reintrodus recent în fața amenințării reprezentate de Rusia la adresa securității lor sau îl iau în considerare pe bază de voluntariat, relatează luni France Presse, care realizează o radiografie a situației serviciului militar în Europa.

 
 
Unele țări nu au abrogat niciodată serviciul militar obligatoriu, altele l-au reintrodus recent în fața amenințării reprezentate de Rusia la adresa securității lor sau îl iau în considerare pe bază de voluntariat, relatează luni France Presse, care realizează o radiografie a situației serviciului militar în Europa.

Țările care au menținut serviciul militar obligatoriu:

1. Danemarca, unde serviciul militar a fost extins anul trecut de la patru la 11 luni, fiind obligatoriu și pentru femei de la 1 iulie a.c.. Tinerii danezi sunt repartizați aleatoriu să servească sau nu, în funcție de nevoile armatei. Tinerii, femei și bărbați deopotrivă, sunt incluși într-un sistem de tip 'loterie' pentru a efectua sau nu serviciul militar în funcție de nevoile armatei.


2. În Finlanda, recruții efectuează serviciul militar obligatoriu timp de șase, nouă sau 12 luni, în funcție de specialitatea și gradul lor. Aceștia sunt trecuți apoi în rezervă până la vârsta de 50 sau 60 de ani, în funcție de gradul lor. Guvernul are în vedere creșterea vârstei rezerviștilor la 65 de ani. Serviciul militar este voluntar pentru femei.

3.Norvegia a decis în 2013 să facă serviciul militar de 12 luni obligatoriu și pentru femei în numele egalității dintre sexe. Aproximativ 15% dintr-o categorie de vârstă sunt selectați pe baza calificărilor și a motivației.

4. În Estonia, serviciul militar pentru bărbați durează de la 8 la 11 luni și este efectuat pe bază teritorială, ceea ce permite gruparea lor în unități odată trecuți în rezervă. Serviciul militar este voluntar pentru femei în această republică baltică.

5. Grecia menține recrutarea obligatorie pentru bărbații cu vârsta de peste 18 ani pentru o perioadă de la 9 la 12 luni. În martie, guvernul a deschis femeilor posibilitatea de a efectua serviciul militar pe bază voluntară.

6. În Cipru, serviciul militar de 14 luni este obligatoriu pentru bărbați. Parlamentul a votat în aprilie o lege care îl deschide și pentru femei pe bază de voluntariat.

7-8. Austria și Elveția, două țări neutre, au, de asemenea, serviciu militar obligatoriu pentru bărbați, cu o durată de șase, respectiv nouă luni și serviciu voluntar pentru femei.

Țările care au reinstituit serviciul militar obligatoriu:

1. Lituania a fost prima care a restabilit, în 2015, recrutarea obligatorie pentru bărbați, suspendată în 2008. Selecția se face printr-un sistem de 'loterie' pentru un serviciu de 9 luni, voluntar în cazul femeilor. La sfârșitul serviciului, recruții sunt transferați în rezervă pentru 10 ani, perioadă care va fi extinsă la 15 ani în 2026.

2. Suedia a reintrodus serviciul militar obligatoriu în 2017, după o pauză de șapte ani. Este obligatoriu pentru bărbați și femei pentru o perioadă de 9 până la 15 luni, în funcție de specialități. În practică, doar câteva mii de oameni servesc efectiv, în funcție de nevoile armatei. În caz de criză, toți tinerii suedezi sunt susceptibili de a efectua serviciul civil pentru a contribui la 'apărarea totală' a țării.

3.Letonia a restabilit în 2023 serviciul militar obligatoriu de 11 luni pentru bărbați și pe bază voluntară pentru femei, după ce îl abolise în 2006. Tinerii letoni pot opta pentru un angajament de cinci ani în Garda Națională, cuprinzând perioade anuale de formare.

4.Croația a decis să reintroducă serviciul militar obligatoriu pentru bărbați din 2026, după suspendarea acestuia în 2008, pentru a compensa deficitul de recruți. Acest serviciu de două luni trebuie să acopere un sfert dintr-o categorie de vârstă.

În alte țări din Europa:

Belgia a abandonat serviciul militar obligatoriu în 1994, la fel ca Olanda (1997), Spania (2001), Republica Cehă și Ungaria (2004), Italia (2005), România (2006) și Bulgaria (2007).

Țările de Jos au reintrodus între timp serviciul militar pe bază voluntară în 2023, Bulgaria în 2020. România îl ia în considerare, iar Belgia îl studiază pentru reintroducerea din 2026.

În Regatul Unit, recrutării obligatorii i s-a pus capăt în 1960. Guvernul premierului Keir Starmer a renunțat la planul de restabilire a acestuia, propus de predecesorul său.

În Germania, unde serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în 2011, foaia de parcurs a guvernului cancelarului Friedrich Merz prevede instituirea unui 'serviciu militar nou, atractiv, bazat inițial pe voluntariat'.

Conscripția a fost suspendată în 2009 în Polonia, care a introdus un curs voluntar de formare militară de bază de o lună, urmat eventual de alte 11 luni de formare specializată.

În Franța, unde serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în 1997, există un serviciu militar adaptat (SMA) în teritoriile de peste mări și un serviciu militar voluntar (SMV) în Franța continentală, concepute în realitate ca scheme de formare și integrare profesională.Serviciul național universal (SNU), lansat în 2019 pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, este unul civil și include un sejur de coeziune urmat de două săptămâni de muncă de interes general.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 55 / 19573
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...