ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul Mol a înregistrat în primul semestru un profit operaţional de aproape 2,18 miliarde dolari

05 August 2022   |   Agerpres

Pe segmentul Upstream, rezultatul EBITDA a ajuns la 576 milioane dolari în trimestrul al doilea 2022, iar fluxul de numerar liber a crescut la 504 milioane dolari, în contextul creşterii de la an la an cu peste 40 dolari a barilului de petrol Brent, dar şi al creşterii de peste patru ori a preţului spot pentru gaze naturale.

 
 
Grupul MOL a obţinut, în primul semestru al acestui an un profit operaţional EBITDA de 2,179 miliarde dolari, în trimestrul al doilea rezultatul fiind de 1,347 miliarde dolari, conform unui comunicat remis, vineri, AGERPRES.
 
Segmentele Upstream şi Downstream au reuşit să compenseze impactul generat de reglementările de preţ la combustibili în anumite ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est şi de taxele excepţionale din Ungaria. Impactul acestor măsuri a fost estimat la aproximativ 640 milioane dolari, fiind generat în proporţie de 90% de operaţiunile din Ungaria, în primul semestru al anului 2022.
Datorită performanţei robuste din T2, Grupul MOL şi-a majorat estimările EBITDA pentru întreg anul 2022 la aproximativ 3,3 miliarde dolari de la aproximativ 2,8 miliarde dolari, se menţionează în comunicat.
 
"Al doilea trimestru din 2022 a consemnat, din nou, o perioadă de incertitudine fără precedent pentru întreaga industrie energetică. Menţinerea securităţii aprovizionării în ţările din Europa Centrală şi de Est în care activăm a devenit prioritatea noastră numărul unu şi am reuşit să ne respectăm angajamentele şi în ultimele luni. Cu toate acestea, intervenţiile din partea statului în Europa Centrală şi de Est au afectat business-ul MOL, punând presiune asupra veniturilor şi operaţiunilor noastre. Pe de altă parte, este încurajator să constatăm că am reuşit să ne menţinem rezultatele în acord cu planurile stabilite, chiar şi în aceste luni de criză, că suntem pe drumul cel bun în atingerea obiectivelor şi că măsurile de reglementare nu încetinesc planurile noastre de investiţii. Avem mai multe proiecte de transformare în curs, conform cu obiectivele stabilite în Strategia noastră 2030+, la care se adaugă o serie de noi investiţii prin care vizăm diversificarea în zona de aprovizionare. În acest context dificil, MOL este mai determinat ca niciodată să nu piardă din vedere aceste obiective ambiţioase", a declarat Zsolt Hernadi, chairman şi CEO al MOL.
 
Pe segmentul Upstream, rezultatul EBITDA a ajuns la 576 milioane dolari în trimestrul al doilea 2022, iar fluxul de numerar liber a crescut la 504 milioane dolari, în contextul creşterii de la an la an cu peste 40 dolari a barilului de petrol Brent, dar şi al creşterii de peste patru ori a preţului spot pentru gaze naturale.
 
Segmentul Upstream a avut cea mai mare contribuţie la rezultatele înregistrate de Grup privind fluxul de numerar liber în prima jumătate a anului 2022, generând 60% din total. Volumul producţiei de gaz şi petrol a înregistrat valoarea medie de 92,4 de mboepd (mii de barili de petrol echivalent pe zi), depăşind ţinta anuală, dar în scădere cu aproximativ 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în special din cauza declinului natural al producţiei şi din cauză scăderii contribuţiei câmpului petrolier ACG, afectate de preţurile mai mari ale petrolului.
 
Pe segmentul Consumer Services, EBITDA a scăzut în trimestrul 2022 cu 72% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, până la valoarea de 46 milioane dolari, din cauza plafonării preţurilor în Ungaria, Croaţia, Serbia, Slovacia şi Bosnia şi Herţegovina.
 
Rezultatele negative din Ungaria au fost influenţate şi de taxele unice sau recurente de pe segmentul de retail. Preţurile reglementate au contribuit la o creştere artificială a volumelor de vânzări, astfel că pe majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est volumele de vânzări înregistrate de MOL au continuat să crească, generând o creştere de 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în T2 2022.
 
Numărul de tranzacţii a crescut cu 9% de la an la an, iar prezenţa unui număr mare de clienţi a contribuit la consolidarea marjelor non-fuel, atenuând parţial efectele negative existente.
 
Pe segmentul Downstream, profitul operaţional CCS EBITDA a ajuns la 863 milioane dolari în T2 2022. În această perioadă, contribuţia scăzută din petrochimie a fost compensată de rezultatele EBITDA în creştere din sectorul de rafinare. Vânzările din petrochimie a scăzut semnificativ ca rezultat al perioadei planificate de mentenanţă în T2 2022, iar marjele obţinute de acest sector au fost semnificativ mai scăzute decât cele de anul trecut. Taxa excepţională introdusă recent de Ungaria pe produsele rafinate a afectat rezultatele segmentului Downstream şi va continua să producă efecte suplimentare în următoarele trimestre.
 
Pe segmentul Gas Midstream, rezultatul EBITDA a scăzut cu 33% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, totalizând 15 milioane dolari, pe fondul creşterii de patru ori a costului gazului şi slăbirii puterii forintului faţă de dolarul american . Volumele de gaz transmise către depozite au crescut cu aproape 25%, dar atât volumele transmise local, cât şi cele exportate au scăzut semnificativ în T2 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind determinate de impredictibilitatea pieţei gazului la nivel regional şi UE.
 
Segmentul Innovative Businesses and Services a atins un nou record, odată cu adjudecarea de către MOL a licitaţiei de concesiune organizată de statul maghiar în ceea ce priveşte serviciile de gestionare a deşeurilor municipale pentru o perioadă de 35 de ani, începând cu 1 iulie 2023. Această oportunitate permite MOL să-şi extindă lanţul valoric, oferă acces la noi capacităţi de generare a energiei folosind deşeuri şi se subordonează Strategiei MOL 2030+ "Shape Tomorrow" din perspectiva angajamentului său de a investi în economia circulară.
 
Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, o forţă de lucru dinamică formată din 24.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2.000 de staţii de servicii în 9 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est.
 
În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 8 ţări, iar cele de explorare în 6 ţări.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 72 / 19950
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Wolf Theiss a asistat un sindicat de bănci în legătură cu acordarea unei facilități de credit către Romgaz S.A. în cadrul tranzacției de preluare a participaţiei Exxon în proiectul de gaze din Marea Neagră
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...