ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul Mol a înregistrat în primul semestru un profit operaţional de aproape 2,18 miliarde dolari

05 August 2022   |   Agerpres

Pe segmentul Upstream, rezultatul EBITDA a ajuns la 576 milioane dolari în trimestrul al doilea 2022, iar fluxul de numerar liber a crescut la 504 milioane dolari, în contextul creşterii de la an la an cu peste 40 dolari a barilului de petrol Brent, dar şi al creşterii de peste patru ori a preţului spot pentru gaze naturale.

 
 
Grupul MOL a obţinut, în primul semestru al acestui an un profit operaţional EBITDA de 2,179 miliarde dolari, în trimestrul al doilea rezultatul fiind de 1,347 miliarde dolari, conform unui comunicat remis, vineri, AGERPRES.
 
Segmentele Upstream şi Downstream au reuşit să compenseze impactul generat de reglementările de preţ la combustibili în anumite ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est şi de taxele excepţionale din Ungaria. Impactul acestor măsuri a fost estimat la aproximativ 640 milioane dolari, fiind generat în proporţie de 90% de operaţiunile din Ungaria, în primul semestru al anului 2022.
Datorită performanţei robuste din T2, Grupul MOL şi-a majorat estimările EBITDA pentru întreg anul 2022 la aproximativ 3,3 miliarde dolari de la aproximativ 2,8 miliarde dolari, se menţionează în comunicat.
 
"Al doilea trimestru din 2022 a consemnat, din nou, o perioadă de incertitudine fără precedent pentru întreaga industrie energetică. Menţinerea securităţii aprovizionării în ţările din Europa Centrală şi de Est în care activăm a devenit prioritatea noastră numărul unu şi am reuşit să ne respectăm angajamentele şi în ultimele luni. Cu toate acestea, intervenţiile din partea statului în Europa Centrală şi de Est au afectat business-ul MOL, punând presiune asupra veniturilor şi operaţiunilor noastre. Pe de altă parte, este încurajator să constatăm că am reuşit să ne menţinem rezultatele în acord cu planurile stabilite, chiar şi în aceste luni de criză, că suntem pe drumul cel bun în atingerea obiectivelor şi că măsurile de reglementare nu încetinesc planurile noastre de investiţii. Avem mai multe proiecte de transformare în curs, conform cu obiectivele stabilite în Strategia noastră 2030+, la care se adaugă o serie de noi investiţii prin care vizăm diversificarea în zona de aprovizionare. În acest context dificil, MOL este mai determinat ca niciodată să nu piardă din vedere aceste obiective ambiţioase", a declarat Zsolt Hernadi, chairman şi CEO al MOL.
 
Pe segmentul Upstream, rezultatul EBITDA a ajuns la 576 milioane dolari în trimestrul al doilea 2022, iar fluxul de numerar liber a crescut la 504 milioane dolari, în contextul creşterii de la an la an cu peste 40 dolari a barilului de petrol Brent, dar şi al creşterii de peste patru ori a preţului spot pentru gaze naturale.
 
Segmentul Upstream a avut cea mai mare contribuţie la rezultatele înregistrate de Grup privind fluxul de numerar liber în prima jumătate a anului 2022, generând 60% din total. Volumul producţiei de gaz şi petrol a înregistrat valoarea medie de 92,4 de mboepd (mii de barili de petrol echivalent pe zi), depăşind ţinta anuală, dar în scădere cu aproximativ 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în special din cauza declinului natural al producţiei şi din cauză scăderii contribuţiei câmpului petrolier ACG, afectate de preţurile mai mari ale petrolului.
 
Pe segmentul Consumer Services, EBITDA a scăzut în trimestrul 2022 cu 72% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, până la valoarea de 46 milioane dolari, din cauza plafonării preţurilor în Ungaria, Croaţia, Serbia, Slovacia şi Bosnia şi Herţegovina.
 
Rezultatele negative din Ungaria au fost influenţate şi de taxele unice sau recurente de pe segmentul de retail. Preţurile reglementate au contribuit la o creştere artificială a volumelor de vânzări, astfel că pe majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est volumele de vânzări înregistrate de MOL au continuat să crească, generând o creştere de 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în T2 2022.
 
Numărul de tranzacţii a crescut cu 9% de la an la an, iar prezenţa unui număr mare de clienţi a contribuit la consolidarea marjelor non-fuel, atenuând parţial efectele negative existente.
 
Pe segmentul Downstream, profitul operaţional CCS EBITDA a ajuns la 863 milioane dolari în T2 2022. În această perioadă, contribuţia scăzută din petrochimie a fost compensată de rezultatele EBITDA în creştere din sectorul de rafinare. Vânzările din petrochimie a scăzut semnificativ ca rezultat al perioadei planificate de mentenanţă în T2 2022, iar marjele obţinute de acest sector au fost semnificativ mai scăzute decât cele de anul trecut. Taxa excepţională introdusă recent de Ungaria pe produsele rafinate a afectat rezultatele segmentului Downstream şi va continua să producă efecte suplimentare în următoarele trimestre.
 
Pe segmentul Gas Midstream, rezultatul EBITDA a scăzut cu 33% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, totalizând 15 milioane dolari, pe fondul creşterii de patru ori a costului gazului şi slăbirii puterii forintului faţă de dolarul american . Volumele de gaz transmise către depozite au crescut cu aproape 25%, dar atât volumele transmise local, cât şi cele exportate au scăzut semnificativ în T2 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind determinate de impredictibilitatea pieţei gazului la nivel regional şi UE.
 
Segmentul Innovative Businesses and Services a atins un nou record, odată cu adjudecarea de către MOL a licitaţiei de concesiune organizată de statul maghiar în ceea ce priveşte serviciile de gestionare a deşeurilor municipale pentru o perioadă de 35 de ani, începând cu 1 iulie 2023. Această oportunitate permite MOL să-şi extindă lanţul valoric, oferă acces la noi capacităţi de generare a energiei folosind deşeuri şi se subordonează Strategiei MOL 2030+ "Shape Tomorrow" din perspectiva angajamentului său de a investi în economia circulară.
 
Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, o forţă de lucru dinamică formată din 24.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2.000 de staţii de servicii în 9 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est.
 
În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 8 ţări, iar cele de explorare în 6 ţări.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6273 / 16740
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
A doua ediție a Summit-ului internațional pe teme de parteneriat public-privat, derulat sub egida IFC ̸ Băncii Mondiale, a reunit peste 100 de invitați speciali
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...